BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Απαιτούνται μέτρα κατά της ευλογιάς, λέει η Αραμπατζή

Εντοπίστηκαν κρούσματα στην Τουρκία σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από τον Έβρο.

Απαιτούνται μέτρα κατά της ευλογιάς, λέει η Αραμπατζή

1
0

Ειδικότερα, την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήγματος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από το κρούσμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου με σχετική Ερώτησή της.

Η κ. Αραμπατζή καλεί τον κ. Αποστόλου να απαντήσει εάν το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση προληπτικού εμβολιασμού στο ζωικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σημειώνει δε ότι η εγρήγορση του Υπουργείου κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη, με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν στην περίπτωση της οζώδους δερματίτιδας, που έπληξε βαριά την ελληνική κτηνοτροφία, το Υπουργείο επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά. Σε συνδυασμό μάλιστα την υποστελέχωση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, η καθυστέρηση του έγκαιρου εμβολιασμού των ζώων για την πρόληψη μετάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία εξάπλωσή της στη χώρα μας και την αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων ζώων.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Μέτρα έγκαιρης πρόληψης των κτηνοτρόφων για την ασθένεια της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Κύριε Υπουργέ,

Ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ειδικότερα της περιοχής του Έβρου, έχει προκαλέσει το κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε στη γειτονική Τουρκία σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη χώρα μας.

Ήδη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει εκδώσει σχετική οδηγία για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καλώντας σε επαγρύπνηση τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων έχει κατά το παρελθόν πληγεί βαριά λόγω τόσο της ευλογιάς όσο και αντίστοιχων ασθενειών, όπως η οζώδης δερματίτιδα, απομειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το εισόδημά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι:

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Βορείου Έβρου – σύμφωνα και με επανειλημμένες προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών κατά το παρελθόν - αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης των παρεχόμενων μέσων, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο προληπτικό έλεγχο και τον απαραίτητο εμβολιασμό των ζώων για την αποτροπή μετάδοσης της ασθένειας

Τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο εντοπισμού της οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή στην Τουρκία και εν συνεχεία στη Βουλγαρία, στη Σερβία και τα Σκόπια, λειτούργησαν με δραματική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να επιτρέψουν τη ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα μας και την εκ των υστέρων αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων βοοειδών.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας δεν αντέχει περαιτέρω απομείωση του εισοδήματός του, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.   Έχει γίνει σχετικό αίτημα από το Υπουργείο στην ΕΕ για την έγκριση προληπτικού εμβολιασμού στο ζωικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

2.   Τί μέτρα πρόληψης έχετε λάβει ή προτίθεστε να λάβετε και πότε, προκειμένου να αποτραπεί το απευκταίο ενδεχόμενο εισόδου του κρούσματος ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Ελλάδα;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία