BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης χοίρων ζητά η ΝΔ

Αφορμή η πρόσφατη εκδήλωση της ασθένειας στην περιφέρεια Βάρνας στη Βουλγαρία.

2
0
Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων πρόληψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη χώρα μας, επισημαίνει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Αφορμή, η πρόσφατη εκδήλωση της ασθένειας σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση, στην γειτονική περιφέρεια της Βάρνας στη Βουλγαρία.

Η Σερραία βουλευτής εκφράζει την ανησυχία της για τους αυξημένους πληθυσμούς αγριόχοιρων και την ανεξέλεγκτη εμπορία τους, που δημιουργούν ορατό κίνδυνο μεταφοράς της ασθένειας σε Ελληνικές εκμεταλλεύσεις, με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες στους Έλληνες χοιροτρόφους. Χοιροτρόφοι, που όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ήδη δοκιμάζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις ελληνοποιήσεις και την πνιγηρή φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, που τους επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η κ. Αραμπατζή τονίζει τη σημασία της χοιροτροφίας τόσο στις Σέρρες, όπου εκτρέφονται 11.000 χοίροι, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου παρά τα προβλήματα, οι ελληνικές μονάδες έχουν υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας, ανταγωνιστικούς των ευρωπαϊκών και αποτελούν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της Αγροτικής Οικονομίας, με συμμετοχή στην Ακαθάριστη Αξία Ζωικής Παραγωγής, που αγγίζει το 18%.

Ως εκ τούτου, καλεί τον κ. Αραχωβίτη να μεριμνήσει ταχύτατα και να λάβει μέτρα ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να δώσουν σαφείς οδηγίες στους χοιροτρόφους και κυνηγούς της χώρας για την έγκαιρη αναγνώριση, εντοπισμό και αναφορά της ασθένειας, στο απευκταίο ενδεχόμενο εμφάνισής της στη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ΠΑΑ για τον σκοπό αυτό αλλά και στην λήψη κατάλληλων μέτρων για την ανεξέλεγκτη εμπορία των αγριόχοιρων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία