Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Περιττά τα ευχαριστήρια λέει ο ΣΕΒΓΑΠ για Τσεχία και Greek yogurt   

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρέπει να επιχαίρει ευχαριστώντας την ΕΕ όταν αυτή δεν εξαλείφει την μεγάλη αδικία στο ελληνικό γιαούρτι» λέει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) καυτηριάζοντας την αβελτηρία που επέδειξαν ΕΕ και ελληνικές αρχές στο θέμα της παράνομης χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

apostolopoulos1

Μαρία Γιουρουκέλη

382
0

Ο ΣΕΒΓΑΠ με αφορμή την επίσκεψη του Επιτρόπου Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων,  Βιτένις Αντρουκάιτις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις προφορικές και γενικόλογες δηλώσεις, ότι η Τσεχία θα αλλάξει την νομοθεσία της αφαιρώντας την κατηγορία «Greek yogurt», κάνει λόγο για «μείζονα θρασύτητα» εκ μέρους της Τσεχίας η οποία έχει εδώ και ενάμιση χρόνο εκδώσει εθνική νομοθεσία με την οποία θεσμοθέτησε δυο κατηγορίες γιαουρτιού: 1) το “Greek yogurt” και 2) το «Greek style/type yogurt”.

Μάλιστα σύμφωνα με τον σύνδεσμο η ουσία είναι ότι η ΕΕ έπρεπε να έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ο όρος style/type γιατί αυτός χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα και όχι σε κατηγορίες προϊόντων όπως είναι το «Ελληνικό γιαούρτι» και μάλιστα με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Δυστυχώς αποκρύπτεται πλήρως το γεγονός ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε την χρήση του  όρου “Greek style/type yogurt” αλλά έδωσε και την ευλογία της στην Τσεχία να το χρησιμοποιεί η ίδια και ταυτόχρονα όλες οι χώρες της ΕΕ. Και μην αυταπατάται το ΥΠΑΑΤ ότι το παραπάνω εμπόδιο θα το ξεπεράσει το Ελληνικό γιαούρτι με το ΠΓΕ φάκελο που ετοιμάζεται με τεράστια καθυστέρηση. Η έγκριση του από την ΕΕ έχει μηδενικές πιθανότητες. Η απαγόρευση επομένως της χρήσης του όρου «Greek style/type yogurt” μπορεί να επιτευχτεί μόνο μέσα από την προαναφερθείσα οδό και τεκμηρίωση», αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ:

Το ΥΠΑΑΤ δεν πρέπει να επιχαίρει ευχαριστώντας την ΕΕ όταν αυτή δεν εξαλείφει την μεγάλη αδικία στο ελληνικό γιαούρτι

Η Τσεχία έχει εδώ και 1 ½ χρόνο εκδώσει, με μείζονα θρασύτητα, εθνική νομοθεσία με την οποία θεσμοθέτησε δυο κατηγορίες γιαουρτιού: 1) το “Greek yogurt” και 2) το «Greek style/type yogurt”. Ο Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφιμων χθες (και όχι επίσημα, δηλαδή εγγράφως) ανέφερε ότι η Τσεχία θα αλλάξει την νομοθεσία της αφαιρώντας την κατηγορία «Greek yogurt». Με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα γίνει αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά.

Ο ΣΕΒΓΑΠ από τον Αύγουστο του 2017 έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία για τις ενέργειες αυτές της Τσεχίας στην ΕΕ και το ΥΠΑΑΤ τον Οκτώβριο του 2017. Η ουσία όμως βρίσκεται στο αν η Τσεχία θα προχωρήσει στην κατάργηση (όπως οφείλει) και των δυο σημείων της νομοθεσίας της που αφορούν το ελληνικό γιαούρτι. Το 1ο ήταν αυτονόητο. Αλλοίμονο αν οποιαδήποτε χώρα παρήγαγε ένα τρόφιμο στο έδαφος της και ισχυριζόταν ότι είναι προϊόν άλλης χώρας.  Γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρούμε ότι για το αυτονόητο χρειάζεται να επιχαίρουμε και να δείχνουμε υποχρεωμένοι απέναντι στον Επίτροπο για την τεράστια προσπάθεια που έκανε για να μας πει ότι «ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή». Η ουσία είναι ότι η ΕΕ έπρεπε να έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ο όρος style/type γιατί αυτός χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα προϊόντα και όχι σε κατηγορίες προϊόντων όπως είναι το «Ελληνικό γιαούρτι» και μάλιστα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δυστυχώς αποκρύπτεται πλήρως το γεγονός ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε την χρήση του  όρου “Greek style/type yogurt” αλλά έδωσε και την ευλογία της στην Τσεχία να το χρησιμοποιεί η ίδια και ταυτόχρονα όλες οι χώρες της ΕΕ. Και μην αυταπατάται το ΥΠΑΑΤ ότι το παραπάνω εμπόδιο θα το ξεπεράσει το Ελληνικό γιαούρτι με το ΠΓΕ φάκελο που ετοιμάζεται με τεράστια καθυστέρηση. Η έγκριση του από την ΕΕ έχει μηδενικές πιθανότητες. Η απαγόρευση επομένως της χρήσης του όρου «Greek style/type yogurt” μπορεί να επιτευχτεί μόνο μέσα από την προαναφερθείσα οδό και τεκμηρίωση.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν για πιο λόγο επιχαίρει και ευχαριστεί την ΕΕ το ΥΠΑΑΤ; Για τον υπερβολικό χρόνο που έκανε να αντιδράσει σε μια τόσο καταφανή και κραυγαλέα παρανομία της Τσεχίας ή γιατί η ΕΕ επέτρεψε επίσημα την παράνομη χρήση της ονομασίας των Τσεχικών γιαουρτιών ως “Greek style/type yogurts”; Το θέμα του «Ελληνικού Γιαουρτιού» είναι η μεγαλύτερη πληγή και αδικία που υπάρχει στην ΕΕ για το μεγαλύτερο σε σημασία και αξία εθνικό μας προϊόν. Θα έπρεπε η ευαισθησία και το σθένος υπεράσπισης των δικαιωμάτων του να είναι άμεσα, αυτονόητα και προφανή στο Υπουργείο. Η χαρά και οι ευχαριστίες προς τον Επίτροπο θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί από μια σοβαρή και τεκμηριωμένη ένσταση για την απόφαση της ΕΕ και άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέργειες τις οποίες αναμένουμε να πράξει άμεσα το Υπουργείο.


Νωρίτερα το agronews έγραφε:

Η Τσεχία βαίνει προς συμμόρφωση για τον όρο «ελληνικό γιαούρτι»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2017, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας για το θέμα. Στις 20 Νοεμβρίου 2018 έγινε η πρώτη συνάντηση των κ.κ. Αραχωβίτη και Αντρουκάιτις στις Βρυξέλλες, όπου η ελληνική πλευρά έθεσε εκ νέου το ζήτημα και ζήτησε σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία είχε θεσπίσει σχετική νομοθεσία από το 2016, για τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν αναλυτικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών και παθογόνων, όπως η αφρικανική πανώλη που πλήττει τους χοίρους σε χώρες της Ευρώπης, η οζώδης δερματίτιδας, που είχε θέσει σε δοκιμασία την ελληνική βοοτροφία και το βακτήριο Xylella Fastidiosa, που αφορά κυρίως τον τομέα της ελαιοκομίας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός είπε: «Αγαπητέ Επίτροπε, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Υπουργείο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συζητήσαμε και διαπιστώσαμε την πρόοδο που είχαμε σε αρκετά από τα ζητήματα που συζητήσαμε την τελευταία φορά. Νομίζω ότι η τακτική επαφή που πρέπει να έχουμε από εδώ και πέρα, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλύουμε ζητήματα, πριν αυτά πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Καταρχήν θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσπάθειά σας και τα αποτελέσματα που φέρατε για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, σε σχέση με την Τσεχία. Με την παρέμβαση του Επιτρόπου, κατάφερε η Επιτροπή να πείσει την Τσεχία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να αλλάξει τη νομοθεσία της. Ήδη έστειλε το σχέδιο αλλαγής στην Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσε, όπου θα αξιολογηθεί και θα προχωρήσει στη νομοθέτησή του η Τσεχία.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το θέμα της αφρικανικής πανώλης και τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την προστασία της χοιροτροφίας, για να μην έχουμε εισαγωγή της από τα βόρεια σύνορά μας και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως και η Xylella, που απειλούν την ελληνική παραγωγή. Διαπιστώσαμε την πρόοδο, εστιάσαμε στο ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι τους οποίους αξιοποιούμε στη μεταμνημονιακή εποχή και βέβαια στην πρόσληψη προσωπικού με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που επιβάλλουν οι σύγχρονες εποχές και οι σύγχρονες ασθένειες.»

Με τη σειρά του, ο κ. Αντρουκάιτις δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή μας συνάντηση, διότι συζητήσαμε εκτενώς πολλά θέματα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης της επέκτασης διαφόρων ασθενειών στην ελληνική επικράτεια, όπως της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, του Xylella, της οζώδους δερματίτιδας, όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και τους αγρότες της.

Ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία και ειδικά για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού. Είμαι περήφανος για τις θέσεις σας, πρόκειται για ένδειξη χώρας προέλευσης και αυτή είναι η θέση μας. Με τον τρόπο αυτό και την εξέλιξη αυτή μπορούμε να δείξουμε πώς μπορεί να υπάρξει κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε μια ενιαία αγορά, με διαφορετικές αγροτικές κληρονομιές.»

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε περάν των προαναφερομένων το επείγον ζήτημα της περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τα ζωϊκά υποπροϊόντα, η παρακολούθηση της υλοποίησης των συστάσεων σε συνέχεια των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Κτηνιατρικής, Υγείας Φυτών και Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων, το σχέδιο δράσης της χώρας μας επί του ζητήματος της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, η σύνδεση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφική πολιτική, η σημασία ενός Ενιαίου Συστήματος Επίσημων Ελέγχων και η ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών.

Στη συνάντηση, από την πλευρά του Υπουργείου παραβρέθηκαν οι Υφυπουργοί, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, οι δύο Γενικοί Γραμματείς, Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, συνεργάτες του Γραφείου του Υπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία