BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Χάνονται οι βοσκότοποι στα ορεινά

Παρελθόν αποτελεί από τη νέα περίοδο 2013-2014 το καθεστώς αναγκαστικής εισδοχής ποιμνίου στις βοσκές. Ο νέος νόμος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (4061/2012) καταργεί τα εν λόγω δικαιώματα βόσκησης - που είχαν θεσμοθετηθεί το 1968 - δίνοντας το ελεύθερο στο Δημόσιο και στους δήμους να διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπουργείο ή δήμος θα μπορεί να νοικιάζει ή να παραχωρεί δωρεάν και κατ' εκτίμηση τους ελεύθερους βοσκότοπους που διαθέτει.

Χάνονται οι βοσκότοποι στα ορεινά

0
0
Αναμφίβολα, πρόκειται για πολύ σημαντικές βοσκήσιμες εκτάσεις, που βοηθούσαν τον αγρότη να λαμβάνει πρόσθετο εισόδημα λόγω των ενισχύσεων που αντιστοιχούσαν σε αυτές

Σύμφωνα με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο νέος νόμος 4061/2012 καταργεί τα εν λόγω δικαιώματα βόσκησης και έτσι οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να περιμένουν νέα υπουργική απόφαση που θα παρατείνει το συγκεκριμένο καθεστώς, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Στην εγκύκλιο «Οδηγίες για την εφαρμογή τoυ νόμου 4061/2012 (ΦΕΚ Α΄ 66)», που εξέδωσε τον περασμένο Μάιο το υπουργείο αναφερόταν ότι: «Καταργείται το άρθρο 13 του α.ν. 431/1968 (ΦΕΚ 115/Α/1968), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 παράγραφο 13 του ν.3147/2003, που προέβλεπε την παράταση του μέτρου της αναγκαστικής εισδοχής ποιμνίου στις βοσκές για τη θερινή ή χειμερινή περίοδο, με απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα μόνο στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, για τον αναβρασμό που επικρατεί στις τάξεις των αγελαδοτρόφων μετά την είδηση για αίτηση υπαγωγής της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99.

Ακόμη, μόνο στην Αgrenda, διαβάστε για τις καλές στιγμές που βιώνει η εγχώρια χοιροτροφία, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά ιδιαίτερα για τον μαύρο χοίρο.

Τα περιεχόμενα της Agrenda έχουν ως εξής:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
■ Ο εναλλακτικός μαύρος χοίρος αποδίδει υψηλής αξίας αλλαντικά σελ. 12
■ Η μειωμένη ισπανική παραγωγή μπρόκολου ανοίγει πόρτες στην Ελλάδα σελ. 9
■ Σε άπιαστο όνειρο εξελίσσεται η έγκαιρη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σελ. 46
■ Τεχνητά λιβάδια επιστρατεύονται για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σελ. 15
■ Στόχο την αυτάρκεια στο ελαιόλαδο χωρίς εισαγωγές βάζουν οι ΗΠΑ σελ. 10

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
■ Με οργάνωση και καινοτομία θα σταθεί η κτηνοτροφία στην κρίση σελ. 24-25
■ Μάχη σώμα με σώμα μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας για την ΕΒΖ σελ. 39
■ Τα ποτά «πέφτουν», με εξαίρεση τα αποστάγματα που κρατούν καλά σελ. 42
■ Δέκα είναι οι επιχειρηματικές προτάσεις «με μέλλον» για το 2013 σελ. 20, 37
■ Συνέντευξη: Ο Χουάν Ροσούα Ραμίρεθ και το ισπανικό ελαιόλαδο σελ. 34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
■ Το «φρούτο του Παραδείσου» και το έθιμο που φέρνει καλοτυχία σελ. 43
■ Αμετανόητη λάτρης της θάλασσας η Χίος στολίζει καράβι τις γιορτές σελ. 33
■ Το τυροκομείο που «έβαλε τα γυαλιά» στους Ιταλούς με τα τυριά του σελ. 16,41
■ Οι «μεταλλικοί» σύμμαχοι της τεχνολογίας στην παραγωγή κηπευτικών σελ. 52-53
■ Το ποδόσφαιρο έχει τα βραβεία του, και η γενιά του Euro την τιμητική της σελ. 54

Editorial

Aγαπητέ αναγνώστη,
Η νέα χρονιά δείχνει να έρχεται με πολλές υποσχέσεις για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί, οι επιλογές προϋποθέτουν ιδιαίτερη προσοχή.
Η ιστορία έχει δείξει πως κάθε φορά που η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που επιστρατεύεται για να βγάλει… το κάρο από τη λάσπη.
Αυτή τη φορά, ακόμη και ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «όποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, θα έχει στη διάθεσή του τη λίγη γη που ανήκει ακόμα στην εκκλησία…»! Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμιζε ότι «οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα είναι τεράστιες».
Κι όλα αυτά, ενώ οι διεθνείς στατιστικές καταγράφουν για το 2012 άνοδο 28,8%, 18,6% και 8,5% σε σιτάρι, σόγια και καλαμπόκι αντίστοιχα, όταν χρυσάφι, πετρέλαιο και χαλκός ανατιμήθηκαν μέσα στο χρόνο κατά 4,4, 2,4 και 2,2%.
Αυτό που δεν καταγράφεται βέβαια από καμιά στατιστική αρχή είναι τα βερεσέδια εμπόρων και μεταποιητών προς τους παραγωγούς με τελευταίο παράδειγμα τις οφειλές της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός.

Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία