BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Άμεση καταγραφή των ζημιών από τη χαλαζόπτωση ζητούν στην Ημαθία

Άσκηση πολιτικής πίεσης στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο αφενός την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν, για δεύτερη φορά φέτος, στο νομό από τη χαλαζόπτωση της 22ας Ιουλίου και αφετέρου την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων, αποφάσισε η σύσκεψη παραγωγών και αυτοδιοικητικών παραγόντων που έγινε στην Ημαθία.

Καταστροφές καλλιεργειών από το πρόσφατο χαλάζι στη Νεμέα

1
0
Επίσης, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η προοπτική κατάθεσης και νέας μήνυσης κατά του ΕΛΓΑ, μετά από αυτές που υποβλήθηκαν πρόσφατα από τον τοπικό συνεταιρισμό ομάδων παραγωγών και την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), κυρίως «προς γνώση και συμμόρφωση».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 24 Ιουλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη με τη συμμετοχή παραγωγών που επλήγησαν από την προχθεσινή χαλαζόπτωση, αλλά και παραγόντων από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι βουλευτών κλπ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, μετά τη ζημία που έπαθαν, αλλά και την αγανάκτησή τους για την ολιγωρία που επιδείχθηκε στην ενεργοποίησης του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν να γίνει το ταχύτερο δυνατό η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να λάβουν τις αποζημιώσεις τους, διότι οι περισσότεροι, όπως αναφέρθηκε, δεν έχουν ούτε για να αγοράσουν τα φάρμακα, που θα χρειαστούν για να σωθεί, έστω, το φυτικό τους κεφάλαιο, αφού η παραγωγή καταστράφηκε.

Στην παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης δεν στάθηκε μόνο στη ζημιά που προκλήθηκε στον παραγωγό, αλλά και σε αυτή στην εθνική οικονομία, καθώς δεν θα έρθει το αναμενόμενο συνάλλαγμα από τις εξαγωγές και ίσως να χαθούν αγορές. Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να γίνουν ενέργειες για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλιώς «θα μας πάρουν με τις πέτρες οι παραγωγοί».

Στο πλαίσιο αυτό θύμισε πως το πρόβλημα με τις ζημίες από χαλαζόπτωση «το ζήσαμε πέρυσι, το ζούμε και φέτος ακόμη εντονότερα, αλλά επειδή δεν ξέρουμε τι μας περιμένει του χρόνου, να είμαστε όλοι μαζί και να κινηθούμε κατά τέτοιο τρόπο που να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι προς γνώση και συμμόρφωση». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως ανεξάρτητα αν θα υποβληθεί ή όχι νέα μήνυση, ο ίδιος θα προτείνει στο Συνεταιρισμό των ομάδων παραγωγών και στην ΕΚΕ, να παραστεί στο δικαστήριο σαν μάρτυρας υπεράσπισης τους.

Για σαφέστατες ποινικές ευθύνες σε βάρος του ΕΛΓΑ, εξαιτίας της ολιγωρίας στο θέμα της εναέριας χαλαζικής προστασίας, μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στ. Σαρηγιαννίδης και ζήτησε να κινηθούν νομικά οι παραγωγοί, ενώ παραγωγός που πήρε το λόγο τόνισε με νόημα πως θα πρέπει να κινηθούν δικαστικές ενέργειες, προκειμένου «να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις οργανώσεις, με τους παραγωγούς και με τις οικογένειές τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Νάουσας κ. Μ. Καραμπατζιάς μίλησε για τεράστια καταστροφή, για δεύτερη χρονιά στην Ημαθία και με δεδομένο ότι έτσι και αλλιώς οι πωλήσεις φέτος δεν πήγαιναν καλά, ζήτησε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση και να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση στους παραγωγούς.

Προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να συσταθεί μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των τοπικών φορέων με σκοπό να κατέβει στην Αθήνα και να διεκδικήσει επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει και παράλληλα να γίνει και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να ενημερωθεί κι εκείνος από πρώτο χέρι για την κατάσταση.

Λεωνίδας Λιάμης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία