BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Υπό πίεση παραμένει το συμπύρηνο ροδάκινο

Μετ’ εµποδίων συνεχίζονται οι παραδόσεις βιοµηχανικού ροδάκινου, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών έχουν πλήξει την παραγωγή που βρίσκεται ακόµη στα δέντρα. Την ίδια στιγµή, έντονη ανησυχία επικρατεί τόσο στις τάξεις των παραγωγών, όσο και της βιοµηχανίας, για το εµπάργκο στις εισαγωγές της Ρωσίας.

Υπό πίεση παραμένει το συμπύρηνο ροδάκινο

20
0
Σύµφωνα µε όσα αναφέρει ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών -Οµάδων Παραγωγών του νοµού Ηµαθίας «οι δυνατές βροχοπτώσεις και το χαλάζι προκάλεσαν µεγάλες ζηµιές σε κάποιες περιοχές, καθώς πολλά φρούτα έπεσαν από τα δέντρα

 Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, τώρα να είναι λιγότερες οι προσφερόµενες ποσότητες για την κλάση Ι, ενώ η συνολική παραγωγή αναµένεται πλέον χαµηλότερα από τους 400.000 τόνους, που είχαµε εκτιµήσει αρχικά». Αυτή τη στιγµή συγκοµίζεται η ποικιλία Andross -που αφορά και το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής στην περιοχή, ενώ µετά τις 15 Αυγούστου αναµένεται να ξεκινήσει η συγκοµιδή της ποικιλίας Everts.

Οι συµφωνηµένες µε τη βιοµηχανία τιµές για την ποικιλία Andross διαµορφώνονται στα 24 λεπτά το κιλό, ενώ στα 25 λεπτά το κιλό είναι οι τιµές για τις ποικιλίες Romea και Κατερίνα και στα 27 λεπτά το κιλό, για την όψιµη ποικιλία, Everts.

Ο Κωνσταντίνος Σιώντας, προϊστάµενος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Καλλίπολης (Γιαννιτσά) αναφέρει ότι «οι συνεχόµενες βροχοπτώσεις, αύξησαν πολύ τα επίπεδα της υγρασίας, µε αποτέλεσµα να εµφανισθεί µονίλια (σήψη καρπών)». Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος αναφέρει ότι «χρειάζονται επισταµένοι έλεγχοι όταν φέρνουν οι αγρότες τα ροδάκινα στον Συνεταιρισµό, προκειµένου να µην απορριφθούν από τις βιοµηχανίες, όταν πια τα παραδώσουµε εµείς».

Επισηµαίνεται ότι το εµπάργκο που τέθηκε από την Ρωσία για τις εισαγωγές νωπών φρούτων, αναµένεται να εντείνει την πίεση για την παραγωγή του βιοµηχανικού ροδάκινου, καθώς ακόµη µεγαλύτερες ποσότητες επιτραπέζιου ροδάκινου αναµένεται να συρρεύσουν προς τη µεταποίηση. Η τάση αυτή έχει καταγραφεί ήδη από την αρχή της σεζόν, όπου λόγω των πολύ χαµηλών τιµών που διαµορφώθηκαν στα επιτραπέζια ροδάκινα (φθάνουν και τα 15 λεπτά το κιλό), πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στη βιοµηχανία, δηµιουργώντας υπερπροσφορά στο χώρο της µεταποίησης

Όπως αναφέρθηκε, η φετινή παραγωγή συµπύρηνου ροδάκινου εκτιµάται ότι θα διαµορφωθεί κάτω από τους 400.000 τόνους, έναντι 220.000 τόνων πέρυσι, 444.000 τόνων το 2012 και 365.000 τόνων το 2011. Σύµφωνα µε στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, το 2013 που ήταν µια χρονιά χαµηλής παραγωγής, η τιµή της πρώτης ύλης κυµάνθηκε µεταξύ  32-35 λεπτών το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία