BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Προληπτικά μέτρα για τη μαύρη κηλίδα εσπεριδοειδών

Προειδοποιητική επιστολή Copa Cogeca, πριν τη νέα σεζόν εισαγωγής εσπεριδοειδών από Νότια Αφρική.

Αζύγιστα φεύγουν πάλι τα πορτοκάλια

1
0

Να επιταχυνθεί η λήψη μέτρων προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου της μαύρης κηλίδας των εσπεριδοειδών στην Ευρώπη, ζητούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca από τον αρμόδιο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, εν όψει της εκκίνησης της νέας σεζόν εισαγωγής εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις 8 Απριλίου, οι δύο οργανώσεις τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνει να μην υποτιμηθεί ο υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της μαύρης κηλίδας των εσπεριδοειδών μέσω εισαγωγών από τη Νότια Αφρική στις Ευρωπαϊκές καλλιέργειες.

Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca Pekka Pesonen δήλωσε τα εξής:«Η μαύρη κηλίδα είναι μια ασθένεια που δεν υφίσταται στην Ευρώπη και η παρουσία της θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τομέα των εσπεριδοειδών στις χώρες παραγωγής. Ο τομέας των εσπεριδοειδών της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει απασχόλησης για εκατομμύρια ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ιδίως στις νότιες χώρες. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τον κίνδυνο της εισαγωγής της νόσου. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της ΕΕ, ιδίως των χωρών του Νότου που έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση

Συνεχίζοντας τόνισε: «Η νέα σεζόν εισαγωγών εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική αρχίζει τώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του τομέα της Νοτίου Αφρικής και την εμπειρία που αποκτήθηκε το 2013 και το 2014, όταν αντίστοιχα καταγράφηκαν 35 και 28 παρεμποδίσεις, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα και να επιβάλει την εκτελεστική απόφασή της από τις 2 Ιουλίου 2014, για τη δημιουργία μεγαλύτερων φυτοϋγειονομικών ελέγχων στα σημεία εισόδου και ιδίως όταν οι κύριες εισαγωγές έρχονται στην ΕΕ από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να συσταθεί στη νομοθεσία της ΕΕ σχετικό άρθρο για το αυτόματο προληπτικό κλείσιμο των συνόρων στις εισαγωγές, όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό φυτοϋγειονομικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί μια ισχυρή στρατηγική προστασίας συντονιζόμενη από τις Βρυξέλλες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία