BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Από το Κολοράντο στα Πλατανούλια με σχέδιο για την καλλιέργεια ροδιάς

Γερό χαρτί στα χέρια των παραγωγών αποτελεί φέτος στο παιχνίδι της αγοράς, το σύµβολο της ενότητας των ανθρώπων, της «Κοινής Συντροφιάς», του πρώτου στον κόσµο Συνεταιρισµού των Αµπελακίων, το ρόδι.

Από το Κολοράντο στα Πλατανούλια με σχέδιο για την καλλιέργεια ροδιάς

2
0
Με τις τιµές να κυµαίνονται σύµφωνα µε τον παραγωγό Βαγγέλη Τσουπάκη, από 30-80 λεπτά το νωπό, ανάλογα µε την ποιότητα και τους επιστήµονες να διατυµπανίζουν τα διατροφικά οφέλη του χυµού του, η πανάρχαια καλλιέργεια της ροδιάς, µια εύκολη και χωρίς πολλές απαιτήσεις, όπως εξηγεί ο γεωπόνος και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελµατιών Γεωπόνων Νοµού Λάρισας, Θεόδωρος Κατσής, απλώνεται αργά αλλά σταθερά στον κάµπο της Θεσσαλίας.       

Πιο γρήγορα στην καρποφορία οδηγεί η διαμόρφωση σε θάμνοΗ ροδιά ευδοκιµεί σε πολλούς τύπους εδαφών και είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και του νερού, σύµφωνα µε τον γεωπόνο Θεόδωρο Κατσή. Φυτεύεται Νοέµβριο µέχρι Μάρτιο, σε χωράφια όπου έχει γίνει βαθύ όργωµα, µε ενσωµάτωση κοπριάς (1-2 τόνους ανά στρ.), υπερφωσφορικού λιπάσµατος (25 κιλά ανά στρ.) και θειικού καλίου (15 κιλά ανά στρ. ). Η φύτευση γίνεται ορθογώνια και συνήθως σε αποστάσεις 5 µ. µεταξύ των γραµµών και 4 µ. επάνω στη γραµµή (50 φυτά/στρ.). Προτιµάται η διαµόρφωσή της σε θάµνο γιατί τα δέντρα µπαίνουν πιο γρήγορα στην καρποφορία, εµφανίζουν µεγαλύτερη παραγωγικότητα, συµπεριφέρονται καλύτερα στις ζηµιές από παγετό και διευκολύνουν τις εργασίες
Λίπανση και ζιζανιοκτονία Η καταστροφή των ζιζανίων γίνεται µε την καλλιέργεια του χωραφιού και µε χορτοκοπτικό, έτσι δεν καταστρέφονται οι ρίζες, αποφεύγεται η διάβρωση του εδάφους και δηµιουργείται µικροπεριβάλλον ευνοϊκό για την ισόρροπη ανάπτυξη των δένδρων
Τα δένδρα στην παραγωγική φάση (από τον 4ο χρόνο και µετά) χρειάζονται 300-400 γρ.  Άζωτο, 200 γρ. Φωσφόρου και 200 γρ. Καλίου το χρόνο και σε κάθε δένδρο. Την ποσότητα αυτή τη ρίχνουµε σε 3 ή 4 δόσεις (αρχές Μαρτίου, αρχές Απριλίου, αρχές Μαΐου, αρχές Ιουνίου), ενώ τα διαφυλλικά λιπάσµατα συµπληρώνουν τα βασικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία. Για τις λιπάνσεις µας, παίρνουµε πάντοτε υπόψη, την καρποφορία και την ποσότητα παραγωγής, την ανάπτυξη των δένδρων και τον τύπο του χωραφιού, σύµφωνα µε την εδαφολογική ανάλυση.
 
 Οι εχθροί της ροδιάς -Οι Αφίδες, κυρίως οι πράσινες (ψείρες), δηµιουργούν προβλήµατα µε την αποµύζηση χυµών βλαστών και φύλλων
-Τα Κοκκοειδή (Ψευδόκοκκος, Βαµβακάδα), που προσβάλλουν βλαστούς και φύλλα και εξασθενούν τα δένδρα.
-Οι Θρίπες και τα Ακάρεα, που δηµιουργούν προβλήµατα στα φύλλα
 -Η Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa (Say), Hemiptera), νεό έντοµο, που προκαλεί ζηµιές στα φύλλα και τους βλαστούς, παρόµοιες µε τα κοκοειδή (βαµβακάδα)
-∆ιάφορες κάµπιες (λεπιδοπτέρων, κολεοπτέρων κλπ.), που βλάπτουν τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς
-Οι Ξυλοφάγες Κάµπιες (Ζεύζερα, Ζeuzera), που κάνουν στοές στο παλιό ξύλο
-Οι ασθένειες που προσβάλουν τα φύλλα είναι το Ωίδιο (µπάστρα, στάχτη) και πιθανόν οι σκωριάσεις. ∆ιάφοροι Μύκητες προσβάλουν κυρίως τους καρπούς (Βοτρύτης, Αλτερνάρια, Πιλιντιέλα) και δηµιουργούν προβλήµατα στους καρπούς και στη διατήρηση τους. Όλα τα παραπάνω καταπολεµούνται εύκολα, κυρίως στην αρχή

ΣυγκοµιδήΣεπτέµβρη µε Νοέµβρη νωρίς το πρωί και το απόγευµα, όταν ο φλοιός αποκτήσει κόκκινο χρώµα και ο χυµός την κατάλληλη ποσότητα διαλυτών σακχάρων και οξύτητας, συγκοµίζουµε µε ψαλιδάκι και µεταφέρουµε γρήγορα τους καρπούς για διαλογή, επεξεργασία ή αποθήκευση

ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΚΑΤΣΗΣΟ Θεόδωρος Κατσής του Αστερίου γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στα Πλατανούλια Τυρνάβου. Σπούδασε Γεωπόνος στο ΑΠΘ, είναι ιδρυτικό µέλος του Συλλόγου Επαγγελµατιών Γεωπόνων Λάρισας και από το 2010 πρόεδρος του ∆.Σ.. Ιδρυτικό µέλος και µέτοχος της Agro Experts Net µε έδρα τη Λάρισα, ιδρυτικό µέλος και µέτοχος της Καρπός Α.Ε.Β.Ε. µε έδρα τη Λάρισα. Από το 2007 δραστηριοποιείται µε  εκκόκκιση βάµβακος, σε εκκοκκιστήριο στη Ιτέα Καρδίτσας. Ιδρυτικό µέλος και µέτοχος της εταιρίας Αγκροµπαλκάν Ε.Π.Ε. µε έδρα τη Σόφια Βουλγαρίας. Είναι παντρεµένος και πατέρας δύο παιδιών.   

Απαραίτητη η σύσταση Ομάδας Παραγωγών στη ΘεσσαλίαΓιατί επιλέξατε την ροδιά ως καλλιέργειά σας και ποια τα πρώτα σας βήµατα;Μετά από έρευνα αγοράς, αναλύσεις εδάφους και µια ηµερίδα για την καλλιέργεια της ροδιάς στα Φάρσαλα, µε εισηγητές Έλληνες και Ισραηλινούς, επέλεξα την ροδιά για καλλιέργειά µου. Τον Αύγουστο του 2007 αγόρασα από τη «Γιαννακόπουλος» στα Φάρσαλα 1.000 πιστοποιηµένα δέντρα Wonderful, από τα οποία είχα σχεδόν 100% παραγωγή, υπογράφοντας συµβολαιακή γεωργία. Στα 8 στρ. άρχισα µε βαθιά άροση τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέµβρη φύτεψα σε 8 σειρές αφήνοντας 6 µ. ανά σειρά και 2 µ. ανά δέντρο. Πέρασα διπλά λάστιχα µε σταγόνα, ποτίζοντας από Μάιο µέχρι Σεπτέµβρη κάθε 10-15 µέρες.Τον 2ο χρόνο έκανα τις απαιτούµενες λιπάνσεις οι οποίες συνεχίζονται. Το 2011 πήρα αντιπροσωπευτική παραγωγή 3 τόνους

Κάνατε απόσβεση;Συνήθως στην τέταρτη χρονιά κάνεις απόσβεση και στην πέµπτη αρχίζεις και µετράς κέρδη. Όµως το ∆εκέµβρη του 2011 µας χτύπησε παγωνιά, την ηµέρα +15 oC και τη νύχτα -15 oC. Αν και η ροδιά αντέχει έως -12 oC, αυτή η διαφορά πάγωσε τα δέντρα και κρυστάλλιασε τα κλαδιά. Τον Απρίλη στο κλάδεµα φάνηκε ότι είχαν νεκρώσει. Εδώ, µέσα στην ατυχία µου στάθηκα τυχερός, αφού η ροδιά είναι αυτοφυές και ξαναδίνει νέα κλαδιά. Έπρεπε όµως να περιµένω πάλι τέσσερα χρόνια

∆εν υπήρχε τρόπος να το αποφύγετε; Υπήρχε, αλλά τον έµαθα… παθαίνοντας! Κάποιοι έµπειροι καλλιεργητές σε εκείνη την παγωνιά, όπως έµαθα µετά, πότιζαν όλο το βράδυ τα δέντρα και συγχρόνως άναψαν περιµετρικά των κτηµάτων τους, φωτιές µε παλιά λάστιχα, µε σκοπό να επηρεάσουν το µικροκλίµα

 Τι παραγωγή είχατε φέτος, ποιες οι τιµές και πώς προωθήσατε το προιόν σας; Φέτος έβγαλα γύρω στους 10 τόνους και  προτίµησα να τους αποθηκεύσω σε ψυγείο (διατηρούνται για 6 µήνες), γιατί υπάρχει µεγάλη προσφορά. Πέρσι έδωσα την Α΄ποιότητα (ρόδι από 350 γρ. και άνω και κατά το 75% κόκκινο), 80 λεπτά το κιλό και την Β΄ µε 30 λεπτά, ενώ φέτος η τιµές είναι ακόµη «ανοιχτές». Με δεδοµένο το αυξηµένο κόστος παραγωγής σχετικά µε άλλες χρονιές και την επιβάρυνση ανάλογα µε την παραµονή στο ψυγείο, το κέρδος µειώνεται. Όµως δεν το µετανιώνω, επιθυµώ να πάρω αυτό το ρίσκο, αφού έχω επενδύσει στην ποιότητα..
 
Πιστεύεται ότι το ρόδι έχει µέλλον και τι θα βοηθούσε σε αυτή την κατεύθυνση;Πιστεύω ότι το ρόδι τώρα έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστό ως εξαιρετικό φρούτο και αν δεν αποτελεί ακόµη την πρώτη προτίµηση του Έλληνα καταναλωτή, θα γίνει και αυτό. Αυτή την στιγµή υπάρχουν έρευνες επιστηµόνων για τα πολλαπλά του διατροφικά οφέλη και γνώµη δική µου και πολλών είναι ότι το περιµένει µέλλον λαµπρό. Αυτό πρέπει να µας βρει προετοιµασµένους όλους τους καλλιεργητές. Είναι επιτακτική ανάγκη η δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών στη Θεσσαλία, για να ανταλλάξουµε τεχνογνωσία

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΟΥΠΑΚΗΣΟ Βαγγέλης Τσουπάκης του ∆ηµητρίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1964, όπου και κατοικεί. Σπούδασε Οικονοµικά στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε τις σπουδές του στην Αµερική, στο Πανεπιστήµιο του Κολοράντο, όπου διέµενε για χρόνια. Η καταγωγή της µητέρας του από τα Πλατανούλια του ∆ήµου Τυρνάβου και τα όµορφα παιδικά του βιώµατα εκεί, τον οδήγησαν στην ενασχόληση µε τη γη, παράλληλα µε το κύριο επάγγελµά του. Είναι παντρεµένος µε την Ανθή Βιλαέτη και έχουν τρία παιδιά, την Ολυµπία καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, τον ∆ηµήτρη µαθητή Γ’ Λυκείου και τη Γεωργία µαθήτρια ∆’ ∆ηµοτικού.  

Σύμβολο της «Κοινής Συντροφιάς» στα ΑμπελάκιαΤο Ρόδι ή Punica granatum πήρε την βοτανική του ονομασία από την Punica, την αρχαία Φοινικική πόλη στη Βόρειο Aφρική, όπου Pωμαίοι στρατιώτες οδεύοντας προς τον πρώτο Φοινικικό πολέμο, τον 3ο αιώνα π.X. πρωτοείδαν τη ροδιά, ενώ granatum σημαίνει «κοκκώδες». Στα Aγγλικά το ρόδι ονομάζεται pomegranate, δηλαδή μήλο με σπόρους. Πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία, είναι από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας από το 3000 π.Χ., αναφέρεται σε όλες τις αρχαίες θρησκείες και τους πολιτισμούς ως σύμβολο Ζωής, Αναγέννησης και Γονιμότητας , Ομορφιάς και Μακροζωίας. Υπήρξε σύμβολο του πρώτου στον κόσμο Συνεταιρισμού των Αμπελακίων, παραπέμποντας στην ιδέα και αρχή της Κοινής Συντροφιάς, της ενότητας των ανθρώπων. Σήμερα το σπάσιμο του ροδιού στους γάμους και την Πρωτοχρονιά «φέρνει» καλή τύχη και γονιμότητα.          

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ-ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία