BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς από την Δρ. Δρογούδη

Τα χαρακτηριστικά των αυτογόνιμων ποικιλιών αμυγδαλιάς (όπως Tuono, Guara, Supernova, Truoito και Mazetto) παρουσιάζει σε εργασία της, η Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.

Εν πτήσει το ευρύτομο

2
0
Σύμφωνα με τη Δρ. Δρογούδη «τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς έχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και γίνονται εκτεταμένες φυτεύσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Η παλαιά Ιταλική ποικιλία ‘Tuono’ επεκτάθηκε στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες για το χαρακτηριστικό της αυτογονιμότητας.
Στην ‘Tuono’  δόθηκαν διαφορετικά ονόματα όπως ‘Guara’, ‘Supernova’, ‘Truoito’ και ‘Mazetto’,  κάτι που προκαλεί σύγχυση σε παραγωγούς και εμπόρους, και θα πρέπει να διορθωθεί από τους φυτωριούχους.
Σήμερα στην Ελλάδα η ‘Tuono’ αντικαθιστά σε αρκετές περιοχές την ‘Ferragnes’, αλλά η φύτευσή της συνιστάται να γίνεται συγκρατημένα σε ψυχρές περιοχές προσβλέποντας στο χαρακτηριστικό της αυτογονιμότητας και γνωρίζοντας πως υστερεί σε απόδοση και παρουσιάζει υψηλό ποσοστό διπλών καρπών.
Η ‘Ferragnes’ απαιτεί επικονίαση, αλλά έχει όψιμη άνθηση, ενώ ακόμα ποιο όψιμη άνθηση έχει περιορισμένος αριθμός ποικιλιών, όπως οι Ισπανικές ποικιλίες ‘Penta’, ‘Marinada’, ‘Tarraco’, ‘Viafas’. ‘Mardia’ και ‘Felisia’. Μεγάλος αριθμός αυτογόνιμων ποικιλιών είναι σήμερα διαθέσιμος προς φύτευση, αλλά δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα της προσαρμοστικότητάς τους σε διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος.

Δείτε αναλυτικά εδώ ολόκληρη τη σχετική εργασία
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία