BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στα 30 λεπτά με δικαιολογίες για ζήτηση κομπόστας

Στα 30 λεπτά το κιλό προσδιορίστηκε η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο, που θα πληρωθούν οι παραγωγοί, τόσο για τους όγκους που παραδόθηκαν έως σήμερα, όσο και για εκείνους που θα φτάσουν στα εργοστάσια έως και το τέλος Ιουλίου, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα από τον Αύγουστο και μετά, καθώς ήδη ακούγεται ότι τα 33 λεπτά θα δοθούν στο… νερό.

Στα 30 λεπτά με δικαιολογίες για ζήτηση κομπόστας

1
1

Μετά από τρεις βδομάδες ενσυνείδητης διατήρησης θολού του τοπίου γύρω από την τιμολογιακή πολιτική, που θα ακολουθηθεί για τη φετινή συγκομιστική σεζόν στον κλάδο, τελικώς η μεταποιητική βιομηχανία εδέησε, το περασμένο Σάββατο, να ανοίξει τα χαρτιά της, ανακοινώνοντας πως ξεκινά πληρώνει από τα 30 λεπτά, παραδοτέο, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ της Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23 Ιουλίου.

Η τιμή αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη, κατά 2 λεπτά το κιλό, συγκριτικά με πέρσι και αφορά τα συμπύρηνα ροδάκινα κυρίως της ποικιλίας Κατερίνα, που επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και φέτος, σε σχέση με τις ζημίες των άλλων ποικιλιών από τις καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης κι ορισμένους όγκους των Loadel και Α37 οι οποίες συγκομίζονται αυτές τις ημέρες.

Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι, ήδη, για τους όγκους, που θα παραληφθούν από την 1η Αυγούστου και μετά, οι μεταποιητές φέρονται να έχουν αποδεχθεί ότι θα πληρώσουν τουλάχιστον 33 λεπτά το κιλό, που πολύ εύκολα, όμως, μπορεί να ξεφύγει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι η Andros και η Evert, που ακολουθούν, είναι δύο ποικιλίες με μεγάλες ζημίες στην παραγωγή φέτος.

Κατά συνέπεια, όπως παρατηρούν παράγοντες του κλάδου με γνώση του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι μεταποιητές, αν υπάρξει πίεση, που κατά πως φαίνεται έτσι θα γίνει, για την εκτέλεση κάποιων συμβολαίων με πελάτες από το εξωτερικό, θα υποχρεωθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην αναγκαία α’ ύλη, προς όφελος του παραγωγού.

 

Το έγραφε η Agrenda το Σάββατο

∆ιαρροές για πιθανό άνοιγµα των τιµών στα συµπύρηνα ροδάκινα στα 30 λεπτά το κιλό παραδοτέο στο εργοστάσιο, διακινήθηκαν τις τελευταίες µέρες στον κάµπο της Ηµαθίας και της Πέλλας. Σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί θα σηµάνει µεν, µια οριακή αύξηση 2 λεπτών ανά κιλό, συγκριτικά µε πέρυσι, αλλά και πάλι θα απέχει από το να θεωρηθεί ικανοποιητικό στήριγµα στο εισόδηµα των παραγωγών. Και αυτό, γιατί οι τελευταίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και φέτος -για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά- έχοντας απολέσει ένα σηµαντικό µέρος της παραγωγής τους, λόγω των ζηµιών που υπέστησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες στο στάδιο της καρπόδεσης.

Μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι η εκδοχή των 30 λεπτών ανά κιλό -που πρακτικά  µεταφράζεται ότι ο παραγωγός θα πάρει στο χέρι 27 λεπτά, αφού 1 λεπτό αντιστοιχεί στο µεταφορικό κόστος και 2 λεπτά είναι η παρακράτηση υπέρ του συνεταιρισµού ή της οµάδας παραγωγών- συνιστά τη θετική έκβαση σε σχέση µε το τί µέλλει γενέσθαι στο µέτωπο των τιµών. ∆ιότι, την ίδια στιγµή, υπάρχουν και φήµες, που θέλουν να υπερισχύουν, µέσα στις τάξεις των µεταποιητών, οι φωνές που ζητούν να διατηρηθεί η περυσινή τιµολογιακή πολιτική, των 28 λεπτών το κιλό.

Το τοπίο αυτό, που, µε αποκλειστική ευθύνη των µεταποιητών, διατηρείται θολό εδώ και περίπου τρεις εβδοµάδες, έχοντας κάνει... κρόσσια τα νεύρα των παραγωγών, οι οποίοι έχουν παραδώσει σχεδόν το 45% της σοδειάς τους και ακοµη δεν ξέρουν τί να περιµένουν στο... ταµείο, θα ξεκαθαρίσει άµεσα. Όπως πληροφορείται η Agrenda, µέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου, οι βιοµηχανίες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα ανακοινώσουν την πολιτική τιµών που θα ακολουθήσουν για τις φετινές παραλαβές συµπύρηνου.

Μέχρι και την τελευταία στιγµή, πάντως, η προσπάθεια είναι να παραµείνει το κλίµα βαρύ και να ψαλιδιστούν οι επιδιώξεις των παραγωγών, µε το επιχείρηµα ότι «η έως τώρα ζήτηση για κοµπόστα δεν δικαιολογεί αυξήσεις τιµών. Τα συµβόλαια που έχουν κλείσει µέχρι στιγµής είναι ελάχιστα, η Μεγάλη Βρετανία που απορροφά 30.000-35.000 τόνους το χρόνο είναι µουδιασµένη λόγω Brexit, οι Κινέζοι παίρνουν µερίδια στις ΗΠΑ και στη Νότιο Αµερική οι Χιλιανοί έχουν ρίξει πολύ χαµηλά τις τιµές». Στην Ηµαθία εν τω µεταξύ ολοκληρώνεται σε λίγες µέρες η συγκοµιδή για τη βασική ποικιλία «Κατερίνα» και άλλες πρώιµες, ενώ θα ακολουθήσει το µάζεµα της Andros –συνήθως αντιπροσωπεύει το 60% της παραγωγής αλλά φέτος έχει υποστεί και αυτή σηµαντικές ζηµίες από τον καιρό- και αργότερα τον Αύγουστο της ποικιλίας Evert.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2016 14:53γιωργος

στο ιδιο εργο θεατες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία