BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Έως -22οC για ό,τι σώθηκε από τον χιονιά της Πρωτοχρονιάς

Αναταράξεις στον κλάδο των φρούτων και λαχανικών και πολλές ζηµιές σε όλες τις υπό εξέλιξη καλλιέργειες δηµιούργησε το κύµα κακοκαιρίας των ηµερών γύρω από την Πρωτοχρονιά, µια κατάσταση που αναµένεται να ενταθεί λόγω του χιονιά, που σύµφωνα µε την ΕΜΥ θα πλήξει τη χώρα από το βράδυ της Πέµπτης 5 Ιανουαρίου.

Έως -22οC  για ό,τι σώθηκε από τον χιονιά της Πρωτοχρονιάς

1
0
«Έχουν έρθει πολύ πίσω τα χειµωνιάτικα καθώς από την Παραµονή της Πρωτοχρονιάς έως τις 2 Ιανουαρίου η θερµοκρασία ήταν υπό το µηδέν», σηµειώνει ο παραγωγός από τα Ίρια Ναυπλίου, Βαγγέλης Λυκουρέντζος. «Το να κοπούν λίγα προϊόντα µε υψηλή τιµή, δε σηµαίνει τίποτα», σηµειώνει ο ίδιος, αφού µια ισχυρή συµπίεση των τιµών είναι πιθανή όταν και αν µαζευτούν όλα µαζί τα κηπευτικά. Να σηµειωθεί ότι τα κουνουπίδια για τους παραγωγούς που συνεργάζονται µε τη Λαχαναγορά Αθηνών έχουν φτάσει το 1,80-2 ευρώ το κιλό, ενώ τον Νοέµβριο ήταν στα 25 λεπτά. Ίδια η εικόνα και για τα µαρούλια που ενώ τον Νοέµβριο ήταν στα 25-30 λεπτά το κοµµάτι, πλέον ελιναι στα 60 λεπτά

«Θα καταστραφούν τα δέντρα»Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε τις µετεωρολογικές προβλέψεις, αυτές τις ηµέρες αναµένεται νέο κύµα κακοκαιρίας µε έντονες και πυκνές χιονοπτώσεις σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. «Εάν οι ώρες µε -5οC θερµοκρασία είναι πάνω από δύο, τότε θα καταστραφούν τα δέντρα», λένε στην Agrenda παραγωγοί εσπεριδοειδών από τη Λακωνία.

Μετά τη βροχή ήρθε και ο παγετός στην πατάταΈνα ακόµα χτύπηµα ήρθε να πλήξει την καλλιέργεια της πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα που είχε µαζευτεί κατά 70%, καθώς στις µειωµένες αποδόσεις απ’ τις βροχές Νοεµβρίου και ∆εκεµβρίου, ήρθε να προστεθεί ο τελευταίος παγετός που είχε ως αποτέλεσµα να καταστραφεί το 15% της ποσότητας που έχει µείνει στα χωράφια. Προβλήµατα ποιοτικά και ποσοτικά εµφανίστηκαν και στις πατάτες, τα φασόλια και τα κολοκυθάκια θερµοκηπίου της Ηλείας, και ειδικά στα τελευταία, καθώς κάηκαν τα φύλλα και σοκαρίστηκαν τα φυτά απ’ τον παγετό (έως και -5 την Παραµονή). 


Θερµαίνουν τα θερµοκήπια ντοµάταςΕπίσης, όσον αφορά τις ντοµάτες θερµοκηπίου, οι παραγωγοί είναι αναγκασµένοι να τις θερµαίνουνε, µε αποτέλεσµα η χρήση της ενέργειας να τους επιβαρύνει οικονοµικά.
Στην Κρήτη τα φυτά δεν αναπτύσσονται λόγω της υγρασίας και του κρύου. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του συσκευαστηρίου του ΑΣ Τυµπακίου, Μανώλης Μπερκάκης, οι πιπεριές µαζεύονται µία φορά τον µήνα, ενώ κανονικά η συγκοµιδή είναι κάθε 12-15 ηµέρες. Παράλληλα, οι ντοµάτες που κανονικά µαζεύονται κάθε εβδοµάδα, δεδοµένου ότι δεν έχουν πάρει καλό χρώµα µαζεύονται µία φορά τις 15 ηµέρες. Έτσι, οι τιµές στις 2 Ιανουαρίου για τις πιπεριές Φλωρίνης ήταν στο 1,30-1,55 ευρώ, για τις κουπάτες πράσινες στο 1,50, για τις µελιτζάνες στο 1,45-1,55 και για τα αγγούρια, που φυτεύτηκαν λιγότερα, στο 1,50-1,60 ευρώ.

«∆ε σηµαίνει τίποτε να κοπούν λίγα προϊόντα σε υψηλή τιµή» Στάσιµη έχει µείνει η ανάπτυξη των λαχανικών στη Θεσσαλονίκη λόγω του παγετού που σηµειώνεται καθηµερινά πάνω από 10 ηµέρες, µε τους παραγωγούς να ανησυχούν και εκεί για την πιθανότητα της ταυτόχρονης παραγωγής µεγάλων ποσοτήτων και της πτώσης των τιµών για τους ίδιους. Το τελευταίο διάστηµα έως και την Τρίτη 3 Ιανουαρίου έφτασαν για τα χόρτα στα 3 ευρώ το κιλό λόγω της πρωτόγνωρης έλλειψης. Αντίστοιχα, οι τιµές για τους παραγωγούς µαρουλιού που συνεργάζονται µε τη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης έφτασαν τα 2 ευρώ το κιλό ενώ και το σπανάκι πωλείται από τους παραγωγούς στο 1 ευρώ το κιλό. «Πέρυσι ήταν όλα απούλητα», λέει ο παραγωγός από την Επανοµή Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Μασούρας.

Ιστορικό παγετό προβλέπει για τις επόμενες ημέρες η ΕΜΥΝέο κύµα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα από το απόγευµα της Πέµπτης 5 Ιανουαρίου. Σύµφωνα µε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από το απόγευµα της Πέµπτης αναµένονται χιονοπτώσεις, σηµαντική πτώση της θερµοκρασίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και θυελλώδεις άνεµοι
Πιο αναλυτικά, σύµφωνα µε την πρόγνωση, θα ισχύουν τα εξής
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευµατινές ώρες της Πέµπτης 5 Ιανουαρίου και µέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 6 του µήνα στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου. Ανάλογα καιρικά φαινόµενα θα επικρατήσουν µέχρι το βράδυ της Παρασκευής κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα ∆ωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη
Επίσης χιονοπτώσεις θα σηµειωθούν από το βράδυ της Πέµπτης και από τα βόρεια µέχρι και τη ∆ευτέρα 9 Ιανουαρίου ακόµα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Συγκεκριµένα, από το βράδυ της Πέµπτης µέχρι και το απόγευµα της Παρασκευής χιόνια θα πέσουν στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της Παρασκευής χιονοπτώσεις θα σηµειωθούν κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη

Θυελλώδεις άνεµοιΠαράλληλα η θερµοκρασία θα σηµειώσει σηµαντική πτώση από την Παρασκευή και από τα βόρεια, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός -κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά- θα επικρατήσει από το Σάββατο 7 του µήνα. Σύµφωνα µε την ΕΜΥ, θυελλώδεις νότιοι άνεµοι (7 µε 8 και πιθανόν 9 µποφόρ) θα πνέουν την Πέµπτη, οι οποίοι την Παρασκευή σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες, µε την ίδια ένταση. Από το απόγευµα του Σαββάτου οι άνεµοι θα εξασθενήσουν

Μαράζωσαν τα πορτοκάλια στην ΗλείαΜε εξαίρεση την Ηλεία όπου η ζηµιά στα εσπεριδοειδή είναι µεγάλη, γενικά στην Πελοπόννησο δεν υπήρξαν µεγάλες απώλειες, τουλάχιστον µε την κακοκαιρία της Πρωτοχρονιάς, αν και σταµάτησε προς στιγµήν η εµπορία και οι εξαγωγές των Ναβαλίνων και των Μέρλιν

Πίσω πάει και η φράουλα στην ΗλείαΠαράλληλα, στην Αχαΐα οι φράουλες έχουν καθυστερήσει να ωριµάσουν, ενώ στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας επλήγησαν από την κακοκαιρία της προηγούµενης εβδοµάδας όσα µανταρίνια δεν είχαν µαζευτεί (ελάχιστα Νόβα, καθώς η σεζόν φέτος ήταν πρώιµη και η παραγωγή, ως γνωστόν µειωµένη για την εν λόγω καλλιέργεια, όπως και για όλα τα εσπεριδοειδή).

Θα φανούν στην πορεία οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην κτηνοτροφίαΣτην Κρήτη και στην Πελοπόννησο δηµιουργήθηκε πρόβληµα και στους κτηνοτρόφους που είχαν ζώα στα ορεινά, µε τις απώλειες ακόµα να µην έχουν φανεί (µείωση της παραγωγής γάλακτος κ.λπ.).

Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις σε Αλµερία και Βαλένθια της Ισπανίας στα τέλη ∆εκέµβρη Από πληµµύρες επλήγησαν η Αλµερία και η Βαλένθια της Ισπανίας στα µέσα ∆εκεµβρίου. Μάλιστα, από τις πληµµύρες κινδύνεψαν και άνθρωποι σε κάποια χωριά. Όπως επισηµαίνουν σε ρεπορτάζ του Freshplaza, «είναι αναµενόµενες οι ισχυρές βροχές το Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο, αλλά αυτό ήταν πρωτόγνωρο, καθώς έβρεχε όλη την ηµέρα και τη νύχτα». Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι ντοµάτες να έχουν σκισίµατα και άλλα ποιοτικά προβλήµατα. Συγκεκριµένα, στη Βαλένθια οι καταστροφές από τις πληµµύρες σε εσπεριδοειδή, λωτούς και κηπευτικά ανέρχονται στα 172 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η ένωση αγροτών της περιοχής AVA-ASAJA αναφέρει ότι περίπου το 40% των µεσοπρώιµων ποικιλιών µανταρινιών δεν είχε συγκοµιστεί µε αποτέλεσµα να χαθεί πρακτικά σχεδόν όλη η παραγωγή. Έτσι, οι απώλειες µόνο για τους Ισπανούς παραγωγούς µανταρινιών ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία