BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Η αύρα της θάλασσας και του Κισσάβου δίνουν γεύση στο κεράσι της Μελιβοίας

Η θαλάσσια αύρα σε συνδυασµό µε το ορεινό µικροκλίµα του Κισσάβου προσφέρουν την πρωιµότητα και την ποιότητα που χρειάζονται τα κερασοπερίβολα της Μελιβοίας, αλλά τα έµπειρα χέρια στη συγκοµιδή και οι πολλές ποικιλίες στη φύτευση είναι αυτά που δίνουν το εισόδηµα.

Η αύρα της θάλασσας και του Κισσάβου δίνουν γεύση στο κεράσι της Μελιβοίας

4
0
Η Agrenda συνάντησε την τελευταία µέρα συγκοµιδής ορεινών κερασιών στον Άγ. Γεώργιο και τον Μαυρόλακκα, τον παραγωγό Χρήστο Ρήγα µαζί µε τον πρόεδρο του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιβοίας, Βαγγέλη Κρανιώτη, οι οποίοι µίλησαν για µία δύσκολη αλλά καλή χρονιά, σε σχέση µε την περσινή. «Αν εξαιρέσουµε τη βροχόπτωση της 25ης Μαΐου, που έσκισε την Ferrovia, την Van και την ποικιλία Τραγανά σε ορισµένα δέντρα έως και 100%, η παραγωγή σώθηκε, από την Μπουρλά, την Sweet Early, την Early Lory και την Early Bigi και έφτασε τα 700 κιλά το στρέµµα», αναφέρει ο κ. Ρήγας ο οποίος εξηγεί ότι  βγήκε στην αγορά στις αρχές Μαΐου δίνοντας την παραγωγή του µε 2,5 ευρώ το κιλό, στην πορεία όµως ανάλογα µε την ζήτηση και τις εξαγωγές έφτασε το 1 ευρώ
Από την άλλη, ο Βαγγέλης Κρανιώτης αναφέρει ότι «παρότι η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των δύο παγετών στις 2 Απριλίου και 30 Απριλίου και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, ο Α.Σ. Μελιβοίας, κατάφερε οι καρποί που συλλέχτηκαν από τα µέλη του να είναι εξαιρετικής ποιότητας». Στα άµεσα σχέδια του αγροτικού συνεταιρισµού που ιδρύθηκε το 2016 και µαζεύει τη συγκοµιδή από την περιοχή όπως µας λέει ο κ. Κρανιώτης, είναι η κατασκευή µεταποιητικής µονάδας σε συνεργασία µε το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και η κατοχύρωση σήµατος ΠΟΠ, στο κεράσι της Μελιβοίας


Με επιλογή 7-8 ποικιλιών στήνεται καλή άμυνα απέναντι στον καιρό

Μια µέρα συγκοµιδής αρχίζει στις 7 το πρωί και τελειώνει στις 3 το µεσηµέρι, αναφέρει ο Χρήστος Ρήγας που λέει ότι στην δούλεψή του παίρνει µόνο έµπειρα χέρια. «Τα πληρώνω µεροκάµατο 35 ευρώ, γιατί τα άτσαλα χέρια κόβουν τους ανθοφόρους οφθαλµούς και του χρόνου τα δέντρα δεν αποδίδουν». Στις καλλιεργητικές φροντίδες, το κλάδεµα ανάλογα µε την φύτευση (παλµέτα ή ελεύθερα), η λίπανση τον Φεβρουάριο, από τον Μάιο αρχίζει τα ποτίσµατα και για φυτοπροστασία πραγµατοποιεί 5 ψεκασµούς για µύκητες- ραγολέτη- καρπόκαψα.

Τα κτήµατα του κ. Ρήγα βρίσκονται στις ορεινές τοποθεσίες του Αγίου Γεωργίου και του Μαυρόλακκα και παραθαλάσια στο Κόκκινο Νερό. Οι περιοχές αυτές λόγω της θαλάσσιας αύρας και του ορεινού µικροκλίµατος του µαγευτικού Κισσάβου, δίνουν ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση και µεγάλο µέγεθος στο κεράσι.

Φέτος τα παραθαλάσσια κτήµατά όπως λέει ωρίµασαν πιο νωρίς, καθώς οι παραγωγοί είχαν πρώιµη άνοιξη και έτσι ξεκίνησε την συγκοµιδή στις 5 Μαΐου, ενώ στα ορεινά αρχές Ιουνίου. «Καλλιεργώ 7 µε 8 διαφορετικές ποικιλίες κερασιών για να έχω µεγαλύτερη διάρκεια συγκοµιδής και να ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο ζηµιών. Πέρσι είχαµε ακαρπία στο 70% λόγω του ήπιου χειµώνα, µε αποτέλεσµα τα δέντρα δεν έπεσαν σε λήθαργο, την άνοιξη δεν υπήρχε καλή ανθοφορία και µόλις µετά βίας άγγιξα τα 150 κιλά το στρέµµα», αναφέρει ο κ. Ρήγας και συνεχίζει: «Φέτος η χρονιά ήταν καλή, αν εξαιρέσουµε την βροχόπτωση της 25ης Μαίου, που έσκισε την Ferrovia, την Van και την ποικιλία Τραγανά σε ορισµένα δέντρα έως και 100%. Όµως η παραγωγή σώθηκε από την Μπουρλά, την Sweet Early, την Early Lory και την Early bigi και έφτασε τα 700 κιλά το στρέµµα».

Με 2,5 ευρώ το κιλό αρχές Μαΐου

«Η τιµή παίζεται ανάλογα µε τις ηµεροµηνίες συγκοµιδής και το µέγεθος και την ποιότητα του κερασιού», εξηγεί ο Λαρισαίος αγρότης, λέγοντας ότι στις αρχές Μαΐου πούλησε µε 2,5 ευρώ το κιλό, στην πορεία όµως ανάλογα µε την ζήτηση και τις εξαγωγές έφτασε το 1 ευρώ. «Και στην δικιά µας περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα τα αγροτικά προϊόντα «στενάζουν» από το εµπάργκο που έχουµε µε την Ρωσία, η οποία ήταν άριστος πελάτης µας», υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο κύριος όγκος της συγκοµιδήςτου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής απορροφάται από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Μελιβοίας και τις εταιρείες Χατζησαλάτας Α.Ε. και Πουλής Α.Ε. Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, Βαγγέλης Κρανιώτης ο οποίος κατάγεται από αγροτική οικογένεια που ασχολούνταν µε δεντροκαλλιέργειες και την σηροτροφεία, µίλησε για τις άµεσες προτεραιότητες του ΑΣ που είναι «οι απαραίτητες πιστοποιήσεις ολοκληρωµένης διαχείρισης και η συνεργασία µε το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, ώστε να περάσει άµεσα στον µεταποιητικό τοµέα του κερασιού και των άλλων προϊόντων».

Φτιάχνει φάκελο για ΠΟΠ

Επίσης, σύµφωνα µε τον 46χρονο καλλιεργητή, ο συνεταιρισµός είναι καθ’οδόν σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, να δώσει στα κεράσια του Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης (ΠΟΠ). «Στα αιτήµατά µας είναι και η µικρότερη φορολόγηση των συνεταιρισµών από αυτή των µεµονωµένων παραγωγών. Αυτό θα είναι το µεγαλύτερο κίνητρο να έρθουν ακόµη περισσότεροι παραγωγοί στους Συνεταιρισµούς και να διακινούν τα προϊόντα τους µε τα παραστατικά που προστάζει ο νόµος», λέει στην Agrenda.

Η εµπορική δραστηριότητα του Συνεταιρισµού πρωτοξεκίνησε την φετινή σεζόν µε αρχή την συγκοµιδή κερασιού το πρώτο 10ήµερο του Μαΐου και εξαγωγές στην Ε.Ε., την Μέση Ανατολή, την Κύπρο, αλλά και σηµαντικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, κυρίως σε πολυκαταστήµατα. Παρότι η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των δύο παγετών στις 2 Απριλίου και 30 Απριλίου και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, ο Α.Σ. Μελιβοίας, κατάφερε οι καρποί που συλλέχτηκαν από τα µέλη του να είναι εξαιρετικής ποιότητας, σύµφωνα µε τον κ. Κρανιώτη.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Μελιβοία το 1971 ∆ήµου Αγιάς. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια που ασχολούνταν µε δεντροκαλλιέργειες και την σηροτροφεία. Το 1992 µπήκε στο πρόγραµµµα Νέος Αγρότης και σήµερα καλλιεργεί 22στρµ.κεράσια, 55 στρµ. µήλα, 20 στρµ. κάστανα και 13 στρµ. ελιές. Είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιβοίας που ξεκίνησε τις εργασίες του στις 22 Ιουλίου 2016.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία