BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Οι πρώτοι τετράνυχοι στις αμυγδαλιές Μαγνησίας και Λάρισας

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας διαπιστώθηκε η εμφάνιση των τετρανύχων σε αμυγδαλιές των νομών Μαγνησίας και Λάρισας και αναμένεται στις καλλιέργειες με αμυγδαλιές των νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Οι πρώτοι τετράνυχοι στις αμυγδαλιές Μαγνησίας και Λάρισας

2
0
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας, πρόκειται για πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων. Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο - αργότερα  κιτρινοκαστανό - τελικά ξηραίνονται και πέφτουν.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων, τονίζουν οι ειδικοί και συστήνουν στους παραγωγούς να προχωρήσουν άμεσα σε έναν ψεκασμό στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: paraffin oil, fatty acid  potassium salt. κ.α.

 

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ – ΨΩΡΕΣ

(Diaspis quadraspidiotus, Sphaerolecanium prunastri, Eulecanium persicae, κ.λ.π.)

Νεαρές έρπουσες προνύμφες βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας από τα πιο πάνω κοκκοειδή.

Η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες καθώς και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους. Οι ψώρες, τονίζουν οι γεωπόνοι, πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα γιαυτο και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανισθούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αμυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ που αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να ξεράνει τα δένδρα.

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως Paraffin oil κ.α.

 

ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ΚΥΛΙΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

Η ασθένεια παρουσιάζεται με γενική καχεξία του δένδρου κομμίωση και μωσαίκωση στα φύλλα, ξήρανση φύλλων πτώση ανθέων, πτώση ανθοφόρων οφθαλμών, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής. Όπως λένε οι γεωπόνοι είναι ιός ο οποίος μεταδίδεται με τον εμβολιασμό (με μοσχεύματα και εμβόλια), ακόμα και με την γύρη των ανθέων μολύνονται τα άνθη και οι καρποί με τον μολυσμένο σπόρο.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των καλλιεργητών στο γεγονός ότι για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα. Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα συνιστώνται τα εξής:

1) Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια

2) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. 3)Σε ήδη προσβεβλημένο οπωρώνα, εφόσον ο αριθμός των μολυσμένων δένδρων είναι περιορισμένος , εκρίζωση και καύση αυτών.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία