BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Εκτός Ευρώπης το παθογόνο της μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών, λέει η EFSA

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA για την υγεία των φυτών έχουν αναθεωρήσει μια μελέτη που υποδηλώνει ότι ο παθογόνος παράγοντας που προκαλεί την ασθένεια της μαύρης κηλίδας (CBS) των εσπεριδοειδών είναι παρών στην Ευρώπη.

Στοπ της Κομισιόν στις εισαγωγείς πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική

4
0

Το Phyllosticta citricarpa καταγράφεται ως επιβλαβής ασκομύκητας ο οποίος προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών σε υποτροπικά κλίματα , που στην ΕΕ ποτέ δεν έχει εντοπιστεί στο έδαφος.

Οι συντάκτες του εγγράφου ανέφεραν την εύρεση του μυκητιακού παθογόνου παράγοντα σε οικιακούς κήπους στην Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Ιταλία, αλλά δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις της νόσου σε κανένα από τα μέρη αυτά.

Παρόλο που οι συγγραφείς εφάρμοσαν προηγμένες μοριακές τεχνικές για την ταυτοποίηση φυτικών ειδών, η ομάδα για την υγεία των φυτών της EFSA επεσήμανε ορισμένους περιορισμούς στο τμήμα επιτήρησης της μελέτης:

-Δεν είναι σαφές από τη μεθοδολογία που παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο επιλέχθηκαν οι θέσεις και οι τόποι δειγματοληψίας ή πώς συλλέχθηκαν τα δείγματα.

-Η διαδικασία δειγματοληψίας ήταν ασυνεπής και όχι στατιστική.

-Δεν δίνεται καμία εξήγηση για τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών σχετικά με την ασθένεια CBS. Χωρίς σωστές μελέτες ασθενειών, υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη για το συμπέρασμα ότι το P. citricarpa δεν οδήγησε σε ασθένεια.

-Οι έρευνες που διενεργήθηκαν από εθνικούς οργανισμούς φυτοπροστασίας μετά τη δημοσίευση του εγγράφου δεν επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους.

- Η δειγματοληψία θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία