BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Έπιασε περονόσπορο η ντομάτα θερμοκηπίου της Θεσσαλίας

Την εμφάνιση του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 3-4 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με1-2 σταυρούς) καλλιέργειες, στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες.

Η Tuta Absoluta απειλεί τη ντομάτα θερμοκηπίου στο Βόλο

2
0

Όσον αφορά τα συμπτώματα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καταγράφουν τα εξής:

1. Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό-γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

2. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

3. Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

  Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα φύλλα, στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην περιφέρεια του ελάσματος, οι οποίες γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή μαύρο χρώμα.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

 

Φυλλορύκτες

Την εμφάνιση τους έκαναν οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες με ντομάτες  θερμοκηπίου στο Νομό Μαγνησίας, ενώ αναμένονται και στους άλλους νομούς.

Oι φυλλορύκτες (Lyriomyza bryoniae,Lyriomyza huidobrensis)  είναι μικρές κιτρινόμαυρες ή γκριζόμαυρες μύγες μήκους 2mm. Κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών με αποτέλεσμα την πρώιμη φυλλόπτωση και μείωση της απόδοσης των φυτών

Τα διατροφικά τσιμπήματα που προκαλούνται από τα ακμαία θηλυκά μειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνο μετά την διαπίστωση συμπτωμάτων με προσβολές από τους φυλλορύκτες. με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Tuta Absoluta

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 20-25 άκμαία/3ημέρες/παγίδα.

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosad.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία