BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Οι βροχές έφεραν φώμοψη στις αμυγδαλιές της Θεσσαλίας

Συνεχίζεται η παρουσία της φώμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις αμυγδαλιές των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, καθώς οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (έντονες βροχοπτώσεις) ευνόησαν τη διασπορά του παθογόνου.

Με τις βροχές οι πρώτες ζημιές από φώμοψη στις αμυγδαλιές της Θεσσαλίας

2
0

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα, τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

Υγρός και βροχερός καιρός (κατά τη βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-36oC (άριστη 27-29oC). Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.

Σχετικά με την καταπολέμηση της ασθένειας οι γεωπόνοι συστήνουν στα καλλιεργητικά μέτρα, αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτή η πρακτική πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και  εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της πολυστίγμωσης.

               

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ  (Polystigma ochraceum)

Αναμένεται η εμφάνιση της πολυστίγμωσης μετά τις βροχοπτώσεις σε αμυγδαλεώνες της Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλος, Κανάλια)  καθώς και σε  περιοχές των νομών Λάρισας και Φθιώτιδας.

Οι γεωπόνοι συστήνουν ναγίνει ψεκασμός των  δένδρων με  εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως tribasic copper sulfate κ.α.

 

ΚΑΠΝΩΔΗΣ (Capnodis tenebrionis)

Πρόκειται για ένα μεγάλο μαύρο σκαθάρι με λευκή απόχρωση στη ράχη του. Τα τέλεια έντομα δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τρέφονται από το φύλλωμα των δένδρων. Ωριμάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο και εναποθέτουν τα αυγά τους ένα-ένα ή σε ομάδες κυρίως στο έδαφος και κοντά στο λαιμό του δένδρου ή σε ρωγμές του φλοιού στη βάση του κορμού. Η νεαρή προνύμφη μπαίνει στο λαιμό ή στη βάση μίας ρίζας και ανοίγει στοά. Το δένδρο εξασθενίζει σιγά - σιγά και ξηραίνεται  Τα εξασθενημένα δένδρα έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια στον καπνώδη.

Συνιστάται κάθε μέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση ζωηρότητας βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση Η καταπολέμηση του καπνώδη γίνεται με την εμφάνιση των ακμαίων τον Μάιο για να εναποθέσουν τα αυγά τους, με ψεκασμούς των κλάδων και του κορμού με ισχυρά επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Εναντίων των προνυμφών συνιστάται  αρχές φθινοπώρου και αμέσως μετά την συγκομιδή πότισμα  γύρω από τον κορμό σε απόσταση 50 εκατοστών με σκόνη διαλύματος ισχυρού εντομοκτόνου.

 

ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ)

Πράσινη αφίδα (Mysus persicae)

Είναι μικρά έντομα πρασινοκίτρινου  χρώματος έως μαύρου. Προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών την άνοιξη, οπότε τα φύλλα κατσαρώνουν και σταματά η ανάπτυξη των βλαστών. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τακτική  παρακολούθηση του αμυγδαλεώνα για να γίνει άμεση επέμβαση μόλις διαπιστωθούν προσβολές από αφίδες.

Γκριζόμαυρη αφίδα (Lanchus persicae)

Είναι μεγαλόσωμη γκριζόμαυρη αφίδα του κορμού και των βραχιόνων. Οι προσβολές από τις αφίδες αυτές διαρκούν όλο τον χρόνο, οι αποικίες της εμφανίζονται πάνω σε χονδρά κλωνάρια στους βραχίονες, τους κλάδους της αμυγδαλιάς, και στους κορμούς των νεαρών δενδρυλλίων. Το είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες (-7οC) και έχει ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποικίες αυτού του είδους εμφανίζονται πάντοτε από την σκιαζόμενη πλευρά των βραχιόνων ή των κλάδων. Οι πληγές που αφήνουν με τα νύγματα τους οι αφίδες αποτελούν σοβαρή πύλη εισόδου για πολλές επικίνδυνες ασθένειες στα δένδρα.

Συστήνεται να γίνει άμεση επέμβαση σε αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές από αφίδες, με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως deltamethrin, paraffin oil  κ.α.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία