BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ίχνη από κλαδοσπόριο στην υπαίθρια ντομάτα Θεσσαλίας

Την εμφάνισή του έκανε το κλαδοσπόριο (Cladosporium fulvum, fulvia fulvα) στις όψιμες υπαίθριες καλλιέργειες με ντομάτα στον θεσσαλικό κάμπο. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του, αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

Που πήγαν τα λεφτά για το Ε-coli του νομού Λασιθίου;

1
0

Όσον αφορά τις συνθήκες ανάπτυξης, η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32oC, με άριστη θερμοκρασία 22-24oC.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους παραγωγούς διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

                                                                                                               

Ακάρεα (Αculops lycopercici)

Συνεχίζεται η εμφάνισή του άκουλους με μεγάλους πληθυσμούς στις πρώιμες, μεσοπρώιμες, καλλιέργειες τομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν, ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή - καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Οι γεωπόνοι του Κέντρου συστήνουν οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής και με κάποιο εγκεκριμένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό σκεύασμα, όπως το abamectin κ.α

 

Τετράνυχος (Tetranychus urticae)

Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων, λένε οι γεωπόνοι και εφιστούν την προσοχή των παραγωγών στο γεγονός ότι απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Σημειώνεται ότι οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής  (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως   Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur, κ 

 

Tuta Absoluta

H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά, με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta).

 

Αλευρώδης (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

Υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Οι γεωπόνοι συστήνουν να γίνει ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, thiacloprid, pyrethrins, Lambda cyhalothrin, κα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία