Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Προσαρμογή οπωροφόρων της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή

Η διεύρυνση της διαθεσιμότητας γενετικού και βελτιωτικού υλικού και η αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών ανθεκτικών στα προβλεπόμενα μελλοντικά κλιματικά σενάρια για την περιοχή της Μεσογείου είναι ο βασικός στόχος του έργου με τίτλο «Προσαρμογή οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» με το ακρωνύμιο «FREECLIMB», του οποίου η εναρκτήρια συνάντηση γίνεται 1-2 Απριλίου 2019 στην πόλη Μεκνές του Μαρόκου.

elgo_logo_1_2

170
0

Το έργο θα εκπονηθεί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων στη Νάουσα και συγκεκριμένα στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. Θα επικεντρωθεί σε βασικούς ιδεοτύπους που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους με κύριο στόχο την παροχή μιας σειράς εργαλείων ικανών να επιταχύνουν τη δημιουργία, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση ανθεκτικών ποικιλιών. Η ροδακινιά θα μελετηθεί ως φυτό μοντέλο λόγω της διαθεσιμότητας του πληθυσμού RefPop (400 γενότυποι, 1200 δένδρα) ο οποίος συγκεκριμένα σχεδιάστηκε για το παρόν έργο και είναι εγκατεστημένος σε διαφορετικά περιβάλλοντα (Νάουσα, Ελλάδα; Ίμολα, Ιταλία και Λέριδα, Ισπανία).

Στο έργο συμμετέχουν 15 εταίροι από 9 χώρες της Μεσογείου όπου ασχολούνται με τις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς, αμυγδαλιάς, ελιάς, αμπέλι και εσπεριδοειδή. Προωθεί την ανάπτυξη έξυπνων και αειφόρων γεωργικών συστημάτων στη Μεσόγειο για τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την αύξηση της απόδοσης της γεωργικής παραγωγής. Το έργο περιλαμβάνει 15 εταίρους από 9 χώρες της Μεσογείου.

Ο χαρακτηρισμός και η επιλογή ποικιλιών προσαρμοσμένων σε μια σειρά αγρο-οικολογικών συνθηκών και καλλιεργητικών πρακτικών αποτελεί μεταξύ άλλων έναν από τους ειδικούς στόχους του προγράμματος.

Επιπλέον, θα επιχειρηθεί ανάλυση της γενετικής βάσης των χαρακτηριστικών / διαδικασιών που συνδέονται με την αειφορία και την ανθεκτικότητα των φυτών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και καλλιεργητικών πρακτικών, μελέτη του μοριακού, βιοχημικού και φυσιολογικού υποβάθρου υπεύθυνου για την προσαρμογή των φυτών σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες και σε βιοτικές/αβιοτικές καταπονήσεις.

Ζητούμενο είναι και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων επιλογής, μέσω της ανάπτυξης και της εφαρμογής εργαλείων γονιδιωματικής, όπως και η μεταφορά των αποτελεσμάτων του προγράμματος μέσω δράσεων κατάρτισης και διάδοσης ειδικότερα στους βελτιωτές (με επίκεντρο τους νέους επιστήμονες), τους φυτωριούχους, τους παραγωγούς και τους ενδιαφερομένους φορείς.

Σημειώνεται πως το «FREECLIMB» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος PRIMA (http://prima-med.org/). Για περισσότερες πληροφορίες: https://sites.unimi.it/primafreeclimb/home/ και την ιστοσελίδα του ΤΦΟΔ www.pomologyinstitute.gr.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία