BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στο 15,2% αποτυπώνεται η μείωση των εξαγωγών ακτινιδίων

Μειωμένη εμφανίζεται κατά 15,2% η ποσότητα των ακτινιδίων που εξήχθησαν φέτος μέχρι τις 3/5, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017/18 όπως καταγράφεται σε έκθεση της INCOFRUIT για τις εξαγωγές φρούτων μέχρι τις 3 Μαΐου 2019. Βέβαια, οι εξαγωγές ακτινιδίων συνεχίζονται με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς.

greek-kiwi

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

10
0

Μέχρι τις 3/5/2019, ανήλθαν σε 130.315 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία 13.179, έναντι 153.703 και 32.733 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι. Παρατηρείται μια στροφή προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 31,6% του συνόλου έναντι 23,1% που ήταν πέρσι.

Αυξήθηκε οριακά σε σχέση με πέρσι η ποσότητα πορτοκαλιών που έχουν βγει από τη χώρα, αλλά συνεχίζονται οι εξαγωγές Valencia και μανταρινιών ortanique με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να είναι πιεσμένες από προσφορά προϊόντων τρίτων χωρών, αλλά μειωμένες είναι οι εξαγωγές σε λεμόνια, γκρέιπφρουτ και αγγούρια.

Τα μήλα αυξήθηκαν 45,9% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, την ίδια εποχή το 2017/18 είχαν εξαχθεί 45.748 τόνοι, ενώ φέτος, η ποσότητα έχει ανέλθει σε 66.733 τόνους, με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 42.392 τόνους έναντι 19.293 πέρσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας με τις ποσότητες αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, ήτοι 32.127 τόνοι έναντι 23.706 και με τις δυο πρώτες χώρες προορισμού τους την Εσθονία & Λιθουανία με 5.207 & 2.388 τόνους φέτος αντίστοιχα, όμως τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μειωμένη ζήτηση με συνέπεια μεγάλη μείωση των τιμών στην παραγωγή λόγω αυστηροποίησης των ελέγχων στις επανεξαγόμενες από χώρες γειτονικές προς την Ρωσία.

 

Η κανονικότητα των ρυθμών εξαγωγής αναμένεται να αποκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την εξάντληση των συσσωρευμένων αποθεμάτων λόγω του Πάσχα.

Ήδη εμφανίσθηκαν στις καταναλωτικές αγορές τα πρώτα εαρινά-θερινά φρούτα και η εκτίμηση της Incofruit είναι ότι η ζημιά από τις επικρατήσασες καιρικές συνθήκες είναι περιορισμένη και μικρή στο σύνολο της παραγωγής της xώρας, που εξελίσσεται ομαλά με τον όγκο της αυξημένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο.

Επισημαίνεται ότι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου θα έρθουν στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της Κίνας για την επιθεώρηση της συγκομιδής και τυποποίησης των ελληνικών κερασιών που προορίζονται για Κίνα. Αναμένονται παρόμοιες  ειδήσεις για εγκρίσεις εισαγωγής ελληνικών φρούτων και λαχανικών στην Ταιβάν, το Βιετνάμ και τη Νότιο Κορέα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία