BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που συνιστώνται

Τον κατάλογο των ταξινομημένων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της χώρας, ορίζει σχετική απόφαση.

Μικρή άνοδος στην παραγωγή οίνου το 2011

2
0

Στην ίδια απόφαση, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, καταγράφονται και οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και οι ποικιλίες σταφιδοποιείας που συνιστώνται ανά αμπελουργικό διαμέρισμα της χώρας.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί (Κέρινο) B, Σουλτανίνα B, μπορούν να καλλιεργούνται ως επιτραπέζιες (χωρίς δικαίωμα φύτευσης) σε όλη τη χώρα και οι ποικιλίες Κορινθιακή και Σουλτανίνα μπορούν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ξηρής σταφίδας.

Αναλυτικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των ποικιλιών σταφιδοποιίας σύμφωνα με την αριθ. 659/9588/24−01−2013 απόφαση (Β΄ 160).

 

Άρθρο 2

Ταξινόμηση

1) Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, περιλαμβάνονται στον Τίτλο Ι του συνημμένου Παραρτήματος Ι, και οι ποικιλίες σταφιδοποιίας (για παραγωγή σταφίδας) στον Τίτλο ΙΙ του ίδιου Παραρτήματος.

α) Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί (Κέρινο) B, Σουλτανίνα B, δύναται να καλλιεργούνται ως επιτραπέζιες (χωρίς δικαίωμα φύτευσης) σε όλη τη χώρα και ως οινοποιήσιμες σύμφωνα με τον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι. Στην περίπτωση που καλλιεργούνται ως επιτραπέζιες τα εν λόγω αμπελοτεμάχια καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της επιτραπέζιας ποικιλίας και δεν έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία.

Στις περιπτώσεις που οι ανωτέρω ποικιλίες έχουν ταξινομηθεί ως οινοποιήσιμες, σύμφωνα με τον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι, για να έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία πρέπει να καλλιεργούνται σύμφωνα με τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις του αμπελοοινικού τομέα (νόμιμο δικαίωμα φύτευσης) και τα εν λόγω αμπελοτεμάχια να καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον κωδικό της αντίστοιχης οινοποιήσιμης ποικιλίας.

β) Οι ποικιλίες Κορινθιακή και Σουλτανίνα δύναται να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ξηρής σταφίδας, σε ορισμένους νομούς σύμφωνα με τον Τίτλος ΙΙ του Παραρτήματος Ι.

Στην περίπτωση αυτή τα εν λόγω αμπελοτεμάχια καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της ξηρής σταφίδας και δεν μπορούν να παράγουν οίνο προς εμπορία.

Στις περιπτώσεις που οι ανωτέρω ποικιλίες έχουν ταξινομηθεί και ως οινοποιήσιμες σύμφωνα με τον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι, για να έχουν το δικαίωμα να παράγουν οίνο προς εμπορία πρέπει να καλλιεργούνται σύμφωνα με τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις του αμπελοοινικού τομέα (νόμιμο δικαίωμα φύτευσης), τα εν λόγω αμπελοτεμάχια να μην έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών και να καταχωρίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον κωδικό της αντίστοιχης οινοποιήσιμης ποικιλίας.

2) Ο κατάλογος των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της χώρας με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες περιλαμβάνεται στο συνημμένο Παράρτημα ΙΙ.

3) Τα αμπελοοινικά προϊόντα που απαριθμούνται στο Μέρος ΙΙ του Παραρτήματος VII, του Καν (ΕE) αριθ. 1308/2013, όπως και τα αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Καν (ΕΕ) αριθ. 110/2008, προέρχονται από τις οινοποιήσιμες ποικιλίες που περιλαμβάνονται στον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι.

 

Βρείτε τις συνιστώμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ανά περιοχή στην απόφαση για την Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία