BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Νέα μάχη για τις άδειες φύτευσης αμπελώνων σε ζώνες ποιοτικών κρασιών

Ο πόλεμος μεταξύ των αμπελοοινικών οργανώσεων της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις άδειες φύτευσης νέων αμπελώνων συνεχίζεται.

Νέα μάχη για τις άδειες φύτευσης αμπελώνων σε ζώνες ποιοτικών κρασιών

0
0

Μετά τη νίκη των Γάλλων τον περασμένο Ιούλιο που επέβαλαν περιορισμό στις άδειες νέων φυτεύσεων σε ποσοστό 1% επί του αμπελώνα της κάθε χώρας από το 2016 μέχρι το 2030, τώρα η Κομισιόν θέλει να πάρει τη... ρεβάνς απαντώντας με μία πράξη κατ' εξουσιοδότηση, που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και προβλέπει ότι θα μπορούν παντού να φυτευτούν αμπέλια για την παραγωγή οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη – το οποίο στο παρελθόν ήταν απαγορευμένο – ακόμα και σε ζώνες οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Σε όλη αυτή τη διαμάχη η Ελλάδα δε συμμετέχει ενεργά και μόνο η ΚΕΟΣΟΕ (οινοποιητικοί συνεταιρισμοί) παίρνει το μέρος των Γάλλων, ενώ ο ΣΕΟ (ιδιώτες οινοποιοί) θέλουν την απελευθέρωση των φυτεύσεων, αφού υπάρχει μεγάλο δυναμικό σε εκτάσεις, ειδικά μετά τη σταδιακή μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, «το μεγάλο θέμα της νέας ΚΑΠ για τον αμπελοοινικό τομέα είναι οι άδειες φύτευσης, σε σχέση με την καταστρατήγηση του σημερινού status quo των ζωνών με οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ένας μετά τον άλλο οι συλλογικοί φορείς της Γαλλίας - η οποία έχει εγκαθιδρύσει κατ’ ουσίαν το ισχύον σύστημα των δικαιωμάτων φύτευσης - ξεθάβουν τα τσεκούρια του πολέμου έναντι της Κομισιόν, που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται σε βάθος ότι η αποδόμηση του σημερινού συστήματος, οδηγεί το ευρωπαϊκό κρασί σε επικίνδυνα μονοπάτια».

«Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πάρει εκδίκηση! Δεν διδάχθηκε τίποτα από την κινητοποίηση των αγροτών;» αναρωτήθηκε ο Bernard Farges στις 10 Απριλίου στο Παλάτι των Παπών στην Αβινιόν, στο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αγροτών Οίνων και αποσταγμάτων AOC (CNAOC), της οποίας προεδρεύει. Αν και η CNAOC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνε χέρι-χέρι στο θέμα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, οι προστριβές σχετικά με τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού της ΕΕ πρόκειται να αναζωπυρώσουν τις φωτιές του παρελθόντος.

Ο γενικός γραμματέας της CNAOC, Philippe Pellaton, θεωρεί ότι η συζήτηση είναι μακριά και δύσκολα θα κατευναστεί αυτό το θέμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία