BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Παρακάμπτει τον ισπανικό σκόπελο το επιτραπέζιο σταφύλι

Ξεκινά σταδιακά η διάθεση των πρώιµων ποικιλιών επιτραπέζιων σταφυλιών, Prime, Ραλύ και Superior, κυρίως στις περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Οι πρώτες τιµές που δίνονται στους παραγωγούς διαµορφώνονται γύρω από την περιοχή του 1 ευρώ, ενώ «ακούστηκαν» και τιµές στο 1,20 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Παρακάμπτει τον ισπανικό σκόπελο το επιτραπέζιο σταφύλι

0
0
Ωστόσο σαφής εικόνα για τις τιµές δεν αναµένεται να υπάρξει πριν από τα τέλη Ιουλίου, οπότε οι κατά τόπους ενώσεις θα ανακοινώσουν τις τιµές παραγωγών που θα ισχύσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι περιοχές της χώρας παρουσιάζουν οψίµιση 7-10 ηµερών, ωστόσο οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της ελληνικής παραγωγής. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η διάθεση της ισπανικής παραγωγής –που ξεκινάει αυτές τις ηµέρες- είναι µικρότερη σε όγκο σε σχέση µε άλλες χρονιές και ως εκ τούτου αναµένεται να έχει, σε µεγάλο βαθµό, ολοκληρωθεί όταν θα ξεκινήσει η εξαγωγή των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών. Υπενθυµίζεται ότι την περσινή χρονιά η διάθεση του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού ξεκίνησε 4 ηµέρες νωρίτερα σε σχέση µε το 2012,  µε αποτέλεσµα να δεχτεί µεγάλες πιέσεις από την πρώιµη ποικιλία Superior της Ισπανίας.

Από την άλλη πλευρά, ανησυχία εκδηλώνεται για την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής σε ορισµένες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από αυξηµένες βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση. Το χαλάζι επέφερε την απώλεια µικρής ποσότητας προϊόντος, ενώ οι βροχές και η υγρασία τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαν ως αποτέλεσµα πολλά αµπέλια να προσβληθούν από περονόσπορο σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως η Κόρινθος, η Κρήτη και η Καβάλα

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο κ. Αντώνης Ιορδανίδης, παραγωγός από την Καβάλα, «προβλήµατα µε περονόσπορο αντιµετωπίζουν αυτή τη στιγµή οι καλλιέργειες στην Καβάλα, ενώ ζηµιές στην παραγωγή σηµειώνονται στο Παγγαίο, από την χαλαζόπτωση». Στην Κορινθία οι όψιµες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού παρουσιάζουν βελτιωµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση µε τις πρώιµες, ενώ στην Κρήτη η παραγωγή αναµένεται γενικά ικανοποιητική σε όγκο και ποιότητα.

Σε ότι αφορά τις τιµές στην Κρήτη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου κ. Ανδρέας Στρατάκης, αναφέρει ότι «µέχρι το τέλος του Ιουλίου θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ένωσης, για να αποφασίσει την τακτική της και το εύρος των τιµών ανάλογα µε την ποιότητα των σταφυλιών». Σύµφωνα µε τον ίδιο, «οι πληρωµές των παραγωγών φέτος θα γίνουν χωρίς τη χρήση δανείου και θα πραγµατοποιούνται σε διάστηµα 20-25 ηµερών».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία