BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Με τα όψιμα επιτραπέζια σταφύλια θα «τζιράρουν» οι παραγωγοί

Διακόσιους πενήντα τόνους επιτραπέζια σταφύλια στέλνει κάθε μέρα η Κρήτη και ειδικότερα ο νομός Ηρακλείου, στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως στη Γερμανία. Οι τιμές παραγωγού στο επιτραπέζιο σταφύλι σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες πτώση της τάξεως των 10 λεπτών ανά κιλό, κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκούνται αυτή την περίοδο από τις υψηλές ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών που «πλημμυρίζουν» τις ευρωπαϊκές αγορές.

Με τα όψιμα επιτραπέζια σταφύλια θα «τζιράρουν» οι παραγωγοί

4
0

Οι τιμές αναμένεται να ανακάμψουν και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα με τη συγκομιδή των όψιμων σταφυλιών που θα προέρχονται από τα σκεπαστά αμπέλια.

Οι τιμές παραγωγού για τα επιτραπέζια σταφύλια τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται μεταξύ 40 - 50 λεπτών στα ψιλόρωγα και 70-80 λεπτών στα χοντρόρωγα. Η τελευταία μείωση των τιμών είναι συνήθης και από τους εξαγωγείς και από τους παραγωγούς. Το εξαγωγικό εμπόριο διανύει τη λεγόμενη  περίοδο «κοιλιάς», δηλαδή την υποχώρηση των τιμών λόγω των υψηλών ποσοτήτων που προσκομίζονται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο.

Για το λόγο αυτό άλλωστε καταβάλλονται εδώ και χρόνια προσπάθειες από μερίδα παραγωγών, για την καλλιέργεια πρώιμων ή όψιμων ποικιλιών, ώστε να αποφευχθεί ο συνήθης «συνωστισμός» που πάντα παρατηρείται στα μέσα και τα τέλη του Αυγούστου.

Η ανάκαμψη των τιμών, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται με τη συγκομιδή των όψιμων σταφυλιών από σκεπαστά αμπέλια το Σεπτέμβριο ακόμα και στις αρχές του Οκτωβρίου. Οι παραγωγοί που καταφέρνουν να έχουν καλής ποιότητας «τόμσον» στα μέσα του Οκτωβρίου, συνήθως «τρίβουν τα χέρια τους» έστω και αν το καλλιεργητικό κόστος είναι υψηλό.

Σύμφωνα με τον εξαγωγέα Λάμπρο Περβολαράκη οι εξαγωγές αναμένεται να είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι κατά 4.000 τόνους. Πιο αναλυτικά, πέρυσι εξήχθησαν από την Κρήτη περίπου 10.000 τόνοι σταφύλια και φέτος υπολογίζεται να εξαχθούν (αν όλα πάνε καλά με τον καιρό από τώρα και στο εξής) περίπου 14.000 τόνοι. Όπως σχολιάζει ο κ. Περβολαράκης αν δεν υπήρχαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κυρίως οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, οι παραχθείσες ποσότητες θα έφθαναν τους 20.000 τόνους.

Να σημειωθεί ότι οι σοβαρές εξαγωγικές επιχειρήσεις κλείνουν προγράμματα εξαγωγών με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ώστε να έχουν σίγουρες τις πωλήσεις. Συμμετέχουν μάλιστα και σε διαφημιστικές καμπάνιες που περιλαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές, βλέποντας τις πωλήσεις τους να διπλασιάζονται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία