BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Έως τις 15 Ιανουαρίου η κατάθεση των δηλώσεων παραγωγής οίνου

Mέχρι τις 15 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία οινοποιεία αλλά και ορισμένοι αμπελουργοί, ώστε να υποβάλουν τις ετήσιες δηλώσεις παραγωγής οίνου και γλεύκων, αλλιώς αποκλείονται από οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που αφορά στη νομοθεσία του αμπελοοινικού τομέα, όπως για παράδειγμα η θεώρηση συνοδευτικών εγγράφων, βιβλίων, πιστοποίηση κοκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Οίνου του ΥΠΑΑΤ.

Έως τις 15 Ιανουαρίου η κατάθεση των δηλώσεων παραγωγής οίνου

4
0

Συγκεκριμένα μέσα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως, όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών οινοποιείων, τα οποία έχουν παραγάγει οίνο ή και γλεύκος από τη συγκομιδή σταφυλιών της τρέχουσας αμπελοοινικής περιόδου, υποβάλλουν υποχρεωτικά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δηλώσεις παραγωγής σύμφωνα με το έντυπο «Δήλωση Παραγωγής Οίνων και Γλεύκων».

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής:

-  Οι οινοποιοί που παρασκευάζουν στις εγκαταστάσεις τους ποσότητα οίνου μικρότερη από 10 εκατόλιτρα που δεν διατέθηκε ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

-  Οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις καταλαμβάνουν έκταση μικρότερη από 1 στρέμμα και κανένα μέρος της συγκομιδής δεν διατέθηκε ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

- Οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικής οργάνωσης που διαθέτει οινοποιείο και υποβάλλει δήλωση, εφόσον παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω οινοποιείο, διατηρώντας όμως το δικαίωμα παραγωγής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση.

 Επίσης  τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα κ.λπ. τα οποία επεξεργάστηκαν ή/και διέθεσαν στο εμπόριο πριν το στάδιο της οινοποίησης προϊόντα (οινοποιήσιμα σταφύλια/γλεύκος) κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, και τα οποία δεν κατέχουν στις 15 Ιανουαρίου 2015, υποβάλλουν υποχρεωτικά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δηλώσεις επεξεργασίας ή/και εμπορίας, σύμφωνα με το συνημμένο έντυπο «Δήλωση Επεξεργασίας/Εμπορίας».

Τόσο οι δηλώσεις παραγωγής όσο και οι δηλώσεις επεξεργασίας ή/και εμπορίας πρέπει να υποβληθούν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής που λειτουργεί το οινοποιείο, το αργότερο μέχρι 15.1.2015. Σε περίπτωση όμως που μία επιχείρηση θελήσει να πιστοποιήσει οίνους ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ποικιλιακούς, νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία (15.1.2015), θα πρέπει να έχει υποβάλει τις ανωτέρω σχετικές δηλώσεις τουλάχιστον για τις ποσότητες των οίνων που έχει παράξει και επιθυμεί να πιστοποιήσει (άρθρο 13, παρ. 1, ΚΥΑ 5833/155045).

Επίσης διευκρινίζεται ότι:

-  Τα έντυπα των δηλώσεων συμπληρώνονται με πραγματικά στοιχεία τα οποία πρέπει να συμφωνούν με το Βιβλίο Παραγωγής του οινοποιείου.

-  Οι ποσότητες των οίνων που αναγράφονται στη δήλωση παραγωγής αφορούν τη συνολική ποσότητα που λαμβάνεται στο τέλος της βασικής αλκοολικής ζύμωσης και περιλαμβάνουν και τις οινολάσπες.

-  Η δήλωση παραγωγής κάθε οινοποιητικής επιχείρησης συνοδεύεται υποχρεωτικά

και από το συμπληρωμένο έντυπο «Συγκεντρωτική Δήλωση Παραγωγής».

-  Στο έντυπο «Δήλωση Επεξεργασίας/Εμπορίας», αναγράφονται οι ποσότητες των προϊόντων (σταφύλια που έχουν πωληθεί ή γλεύκη που έχουν παραχθεί και δεν κατέχονται κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης).

-  Η ορθή συμπλήρωση καθώς και η εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων παραγωγής επεξεργασίας/εμπορίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη κατοχή και εμπορία των αμπελοοινικών προϊόντων.

-  Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μετά την παραλαβή των συμπληρωμένων εντύπων «Δήλωση Παραγωγής Οίνων και Γλεύκων», «Συγκεντρωτική Δήλωση Παραγωγής», «Δήλωση Επεξεργασίας/Εμπορίας», και τον έλεγχο των περιεχομένων σε αυτά στοιχείων, θα συμπληρώνουν το έντυπο «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ∆ΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ».

-  Επιπλέον οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία των δηλώσεων παραγωγής ηλεκτρονικά στον αντίστοιχο αρχείο EXCEL το οποίο σας αποστέλλει η Υπηρεσία μας ηλεκτρονικά.

Όσοι υπόχρεοι δεν συμπληρώσουν και δεν υποβάλουν τις ανωτέρω δηλώσεις μέχρι τις 15.1.2015, αντιμετωπίζουν τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και κυρώσεις που προβλέπονται στο Ν. 4235/2014 (Τεύχος Α32). Επίσης οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που αφορά στη νομοθεσία του αμπελοοινικού τομέα, όπως για παράδειγμα η θεώρηση συνοδευτικών εγγράφων, βιβλίων, πιστοποίηση κ.λ.π. έχει ως προαπαιτούμενο την υποβολή δήλωσης παραγωγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία