BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

ΣΕΔΗΚ: Δεν καλύπτουν παλιά δικαιώματα ελαιοπαραγωγών τα ποσά για δενδρώδεις

Υποβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ βλέπει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, καθώς όπως υποστηρίζει από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας η ελαιοκομία δεν τίθεται σε προτεραιότητα παρά το εξαγωγικό της προφίλ.

Για τα… μάτια των συμβούλων τα προγράμματα ελαιολάδου

1
0

Ο Σύνδεσμος σε υπόμνημα του προς τον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο τονίζει ότι οι μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία, έχουν θέσει την ελαιοκομία και τους πρωτεϊνούχους σπόρους σαν κλάδους πρώτης στρατηγικής προτεραιότητας.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ, η ελληνική πλευρά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τον κ. Υπουργό κ. Καρασμάνη στην Βουλή σύμφωνα με τα οποία για την Περιφέρεια «Δενδρώδεις καλλιέργειες» κατανέμονται 9,7 εκατ. στρεμματα έκταση και 470 εκατ. ευρώ ενισχύσεις.

«Από αυτά με απλή διαίρεση προκύπτει ότι η μέση ενίσχυση για την Ελαιοκαλλιέργεια, - η οποία προφανώς θα υπαχθεί στην Περιφέρεια «Δενδρωδών» - θα καταλήξει το 2019 στα 48,45 ευρώ ανά στρέμμα αντί των 152,9 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα- σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου σας.

Επομένως η μείωση των ενισχύσεων τους θα είναι της τάξεως του 68,3%, η οποία εκτός ότι θα έχει τρομακτικές αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο, υπερβαίνει ακόμη την σύσταση του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 (σελ.611) για μη περιορισμό των ενισχύσεων πλέον του 30% της αρχικής αξίας των δικαιωμάτων», τονίζεται στο υπόμνημα.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΔΗΚ προτείνει:

- Αύξηση της έκτασης και του ποσού που έχει κατανεμηθεί για τις «Δενδρώδεις» με νομοθετική πράξη, ώστε να καλύπτουν τα παλαιά δικαιώματα των ελαιοκαλλιεργητών.

-  Νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή της σύστασης του Κανονισμού για μείωση των ενισχύσεων όχι μεγαλύτερη του 30%, μόνο για τις ενισχύσεις που είναι μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των 152,9 ευρώ ανά στρέμμα προκειμένου να υπάρξει η συνιστώμενη σύγκλιση σε επίπεδο Περιφέρειας και διευκρίνιση ότι η μείωση αυτή θα είναι συνολική και θα περιλαμβάνει και την δημοσιονομική μείωση του 8,5% που ήδη έγινε από φέτος, αλλά και του 16% που θα γίνει οριζόντια από το 2015 για κάλυψη των ειδικών ενισχύσεων (συνδεδεμένες, νέοι αγρότες, φυσικοί περιορισμοί).

-  Έκδοση σχετικής ΚΥΑ με την οποία να διευκρινίζονται πλήρως οι όροι κι οι προϋποθέσεις και τα ποσά των παλαιών και νέων ενισχύσεων όσο γίνεται συντομότερα.

Ένταξη της «Συλλογικής Δολωματικής Δακοκτονίας» η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική ασφάλεια, στα φιλοπεριβαλοντικές δράσεις του Β Πυλώνα της ΚΑΠ με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Βρείτε εδώ το σχετικό υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ με τις Ρυθμίσεις για την ελαιοκαλλιέργεια στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.pdf

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία