BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Κάτω 48% η συνολική παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας

Συνολική παραγωγή ελαιολάδου που έφτασε τους 807.300 τόνους καταγράφοντας μείωση 48% από την περσινή σεζόν και 36% από το μέσο όρο των 4ων τελευταίων ετών, είχε τελικά η Ισπανία για το 2014/15, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας μετά από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους ελαιοκομικούς φορείς και επιχειρήσεις της χώρας εν όψει του τέλους της σεζόν.

«Φάλτσα σφυρίγματα» των Ενώσεων φρενάρουν το ελαιόλαδο

0
0

Μάλιστα, από την εν λόγω συνάντηση διαπιστώθηκε ότι ο ελαιοκομικός τομέας της χώρας ακολούθησε καλή πρακτική τυποποιώντας 592.800 τόνους ελαιολάδου, ένα νούμερο αυξημένο κατά 2,3% συγκριτικά με το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων καλλιεργητικών ετών, χάρη στην άνοδο των εξαγωγών και παρά το γεγονός ότι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά ήταν μειωμένο 12%. Επιπλέον, η μέση μηνιαία εξαγώγιμη ποσότητα ισπανικού ελαιολάδου τη φετινή σεζόν ήταν οι 118.560 τόνοι.

Αναφορικά με το πώς διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις στην εγχώρια και διεθνή αγορά, οι τιμές παραγωγού έδειξαν μία σταθερότητα τις τελευταίες εβδομάδες, με μία μεγάλη διαφοροποίηση  των τιμών ανάλογα και με την ποιότητα του προϊόντος.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές σύμφωνα με τα στοιχεία των περιφερειών για το μήνα Φεβρουάριο, ποσοτικοποιούνται σε 373.400 τόνους με μία μείωση της τάξης του 12% συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν και μία αύξηση της τάξης του 9% συγκριτικά με το μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων περιόδων. Για το Φεβρουάριο οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 74.680 χιλιάδες τόνους.

Η εσωτερική αγορά έχει μειώσει την κατανάλωση κατά 12% συγκριτικά με πέρσι, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 219.400 τόνους ελαιολάδου, και κατά 7% συγκριτικά με το μέσο όρο των τ4ων προηγούμενων ετών. Ο μέσος όρος των πωλήσεων των τελευταίων πέντε μηνών σημειωτέον ότι διαμορφώθηκε στις 43.80 τόνους. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές εκτιμούνται αντίστοιχα για το Φεβρουάριο, στους 50.000 τόνους και στους 34.000 τόνους τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται τέλος ότι, το απόθεμα της Ισπανίας σε ελαιόλαδο την τρέχουσα περίοδο εκτιμάται στους 764.900 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, μειωμένο επίσης κατά 36% συγκριτικά με το μέσο  όρο των 4 προηγούμενων ετών. Στα ελαιοτριβεία υπάρχει απόθεμα 552.800 τόνων, ποσότητα κατά 44% μικρότερη από τον μ.ο. των 4ων ετών ενώ στα τυποποιητήρια το απόθεμα φτάνει τους 212.100 τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία