BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ξεκίνησαν οι κοπές ελαιοδέντρων με Xylella στο Σαλέντο της Απουλίας

Εν μέσω διαμαρτυριών ξεκίνησαν οι κοπές ελαιοδέντρων στο Σαλέντρο της Απουλίας της Ιταλίας, της εστίας με τα μολυσμένες ελιές από το βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa.

Ξεκίνησαν οι κοπές ελαιοδέντρων με Xylella στο Σαλέντο της Απουλίας

11
0

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί δασολόγοι της Απουλίας έχoυν αρχίσει να εφαρμόζουν το -κατά πολλούς ακραίο μέτρο- που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κοπής 11 εκατ. ελαιοδέντρων στην περιοχή του Σαλέντο, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του θανατηφόρου βακτηρίου.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 13 Απριλίου  κόπηκαν και κάηκαν τα πρωτα 7 δέντρα στην Όρια, κοντά στο Πρίντεζι, εν μέσω διαμαρτυριών του κόσμου της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσα να αποτρέψουν την κοπή των δέντρων, σκαρφάλωναν στα κλαδιά τους και φώναζαν «δολοφόνους» τους δασολόγους που πραγματοποιούσαν την κοπή. Σύμφωνα με τους ίδιους, πολλά από τα ελαιόλδεντρα της περιοχής μετρούν πάνω από 500 χρόνια ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί ήδη σε μολυσματικό πυρήνα 300 στρεμμάτων, μέσω των εντόμων. Ωστόσο όσοι τάσσονται κατά της αυστηρής γραμμής αντιμετώπισης της ασθένειας που προβλέπει την κοπή και καύση των ελαιοδέντρων, πιστεύουν ότι η λύση αυτή δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας και ότι κακώς υιοθετούνται τόσο δραστικά μέτρα που καταστρέφουν αρχαία ελαιόδεντρα και το τοπίο της περιοχής. Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η ασθένεια και η εξάπλωσή της χωρίς τα μέτρα αυτά.

Σε απάντηση προς όσους φοβούνται την εξάπλωση της Xylella fastidiosa σε άλλες χώρες της Ε.Ε., απουσία μέχρι στιγμής και επίσημης γραμμής αντιμετώπισης από τους ειδικούς εκπροσώπους της Ε.Ε., υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία πρόσφατα ανακοίνωσε μποϊκοτάζ στην εισαγωγή ιταλικών δεντρυλλίων ελιάς και λαχανικών από τη περιοχήτ ης Απουλίας.

Πηγη: OliveOilTimes

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία