BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

ΣΕΔΗΚ: Απώλειες 25.000 τόνων ελαιολάδου από τον χιονιά

Απώλειες στο 48% της αναμενόμενης σοδειάς, περί τους 25.000 τόνους έφερε ο χιονιάς στα ελαιόδεντρα.

1
0

Απώλειες στο 48% της αναμενόμενης παραγωγής εκτιμάται ότι προκάλεσε ο χιονιάς, με το ύψος της ζημιάς να υπολογίζεται στους 25.000 τόνους, σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Σημειωτέον ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης υπολογίζουν και καταστροφές που ξεπερνούν τα 75 εκατ. ευρώ από την ανομβρία και τους καύσωνες στο νησί, που παρουσιάστηκαν στην άνθιση και στην καρποφορία στο 55% των ελαιόδεντρων, πριν την επέλαση του χιονιά.

Ο Σύνδεσμος των Ελαιοκομικών Δήμων έχει συγκεντρώσει αυτά τα στοιχεία και τα καταθέτει με τη μορφή υπομνήματος στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν τόσο η έκταση και ένταση των ζημιών, όσο και τα ζημιογόνα αίτια που τις προκάλεσαν. Σκοπός είναι να καταστεί δυνατή η συσχέτισή τους με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις άλλες πηγές Κρατικών ενισχύσεων ώστε να γίνει η τεκμηρίωση των αποζημιώσεων που πράγματι δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί.

Με το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ διευκρινίζεται πλήρως ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης- που αναφέρονται ως καύσωνες στον κανονισμό- και έπληξαν άλλα ελαιόδεντρα κατά την περίοδο της άνθισης και άλλα κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ τα αιτήματα που πρέπει να εξετάσει η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα είναι:

-Αποζημίωση των απωλειών μετά την καρπόδεση από ΕΛΓΑ, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του.

- Αποζημίωση των ζημιών στην άνθηση από ΠΣΕΑ για φέτος και από ΕΛΓΑ στο μέλλον μετά από τροποποίηση του κανονισμού του.

-Επίσπευση της καταβολής των πενιχρών έστω αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ των απωλειών του 2013.

Αναφέρεται ότι ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, οι ζημιές υπολογίζονται σε 45% επί του συνόλου με ποσοστά της τάξεως του 44% να αφορούν ζημιές κατά την άνθηση και σε αντίστοιχα ποσοστά της τάξεως του 46% να αφορούν ζημιές κατά την καρποφορία.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης, οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά την περίοδο της άνθισης στις ελιές και που κατά τις εκτιμήσεις σε Δήμων έπληξαν περίπου 8 εκατ. ελαιόδεντρα προκαλώντας απώλειες της παραγωγής τους 45%, δεν είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ.

Αντίθετα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από καύσωνες στην καρποφορία και έπληξαν 10,7 εκατ. δέντρα με ποσοστό 51% είναι σαφώς αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ, ανεξάρτητα από το ότι δεν κατονομάζονται στον κανονισμό του με τους όρους που χρησιμοποιούνται από συγγράμματα ή και παραγωγούς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία