BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Η χρονιά της δεκαετίας το 2016 για τα κρασιά του Μετσόβου

Το 2016 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά της δεκαετίας για τα κρασιά του Μετσόβου και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με το Δελτίο Τρύγου του «Κατώγι Αβέρωφ».

Η χρονιά της δεκαετίας το 2016 για τα κρασιά του Μετσόβου

0
0

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα λευκά είναι δροσερά με υψηλή αλκοόλη και πλούσιο αρωματικό δυναμικό. Τα ερυθρά είναι βαθύχρωμα με γεμάτες τανίνες και υψηλόβαθμα. Δείχνουν ότι έχουν μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

Συνολικά όλες οι ποικιλίες που οινοποιούμε στο Μέτσοβο ήταν πιο πρώιμες και πιο υψηλόβαθμες σε σχέση με το 2015. Ποιοτικά προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν σε καμία ποικιλία.

Έκπληξη σίγουρα θα αποτελέσουν το λευκό Αθήρι – Ασύρτικο καθώς και το Ξινόμαυρο, που οινοποιήθηκε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η Νεγκόσκα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μας αποκάλυψε το μεγάλο δυναμικό που κρύβει, όταν οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα και η οινοποίηση γίνεται προσεγμένα από άποψη θερμοκρασιών. Για το Κατώγι Αβέρωφ Ροζέ το 2016 είναι ίσως η κορυφαία του χρονιά για τα τελευταία 5 χρόνια.

Το 2016 είχαμε μία μείωση της παραγωγής της τάξης του 10%. Η μείωση οφείλεται στις ξερικές καιρικές συνθήκες της χρονιάς, καθώς και στα αγριογούρουνα που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή του Μετσόβου. Ο μέσος όρος κυμάνθηκε στα 250 μ kg/στρέμμα.

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1050 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες.

Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah καθώς και κάποιες ντόπιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

Το 2016 ο χειμώνας ήταν ήπιος για τα δεδομένα της περιοχής του Μετσόβου. Οι χιονοπτώσεις ήταν ελάχιστες και οι θερμοκρασίες σχετικά υψηλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η έκπτυξη των οφθαλμών να γίνει αρκετά πρώιμα.

Το καλοκαίρι κύλησε με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν περιοδικές βροχοπτώσεις χωρίς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που δεν επηρέασαν την ωρίμανση και δεν δημιούργησαν ποιοτικά προβλήματα (βοτρύτης κλπ). Συνολικά ήταν μία από τις πιο πρώιμες χρονιές για το Μέτσοβο.

Ο τρύγος στα αμπέλια της περιοχής ξεκίνησε με το Traminer και το Pinot Noir στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, δύο εβδομάδες πιο πρώιμα από το 2015. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη κατάσταση με ΔΑΤ 13,5% Vol και οξύτητες από 6,5 έως 7 gr/lt. Ποσοτικά ήταν μειωμένα από 10% σε σχέση με το 2015. Ακολούθησε ο τρυγητός της Ντεμπίνας και του Βλάχικου στις 15 και 22 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, δέκα μέρες πιο πρώιμα από το 2015. Η πρώτη ύλη ήταν σε άριστη κατάσταση με πολύ καλή ωριμότητα».

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία