BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Δεν αφήνει ούτε ρώγα χαμένη στα Crimson ο μαθηματικός

Ένας συντοπίτης του αµπελουργός, µε εµπειρία χρόνων, σταθερή παραγωγή σε ποσότητα και πάντα «καθαρή» σε ποιότητα τον µύησε στα µυστικά της καλλιέργειας του επιτραπέζιου σταφυλιού ποικιλίας Crimson Seedless. Έτσι ο Απόστολος Καµπούρης πριν δέκα χρόνια έβαλε τα πρώτα 35 στρέµµατα στη Συκεώνα του ∆ήµου Παλαµά και όχι µόνο δεν το µετάνιωσε, αλλά αντίθετα φέτος πρόσθεσε άλλα 22 στρέµµατα.

Δεν αφήνει ούτε ρώγα χαμένη στα Crimson ο μαθηματικός

5
1
Και µπορεί, όπως λέει ο ίδιος, να πρόκειται για ακριβή καλλιέργεια, αφού για να καταπιαστείς µε το επιτραπέζιο σταφύλι θα πρέπει να έχεις εισοδήµατα, να µην λυπηθείς να ξοδέψεις και τα τρία πρώτα χρόνια να µπορείς να ζήσεις χωρίς σοδειά και έσοδα, ωστόσο τελικά σου δίνει «καλά λεφτά»,  κατά µέσο όρο έως και1.500 ευρώ το στρέµµα

Το πρόβληµα, όµως, είναι ότι «αν σου διπλώσει άσχηµα µια σεζόν δεν µπορείς να ξανακαλλιεργήσεις την επόµενη, καθώς το κόστος καλλιέργειας µιας µέσης χρονιάς είναι περίπου 800 ευρώ το στρέµµα».  Και φέτος, για παράδειγµα, όπως λέει ο ίδιος, «είναι µια από τις δυσκολότερες χρονιές για το επιτραπέζιο ελληνικό σταφύλι, γιατί από τις χειµωνιάτικες παγωνιές δεν «άνοιξαν» όλα τα µάτια, από τις ανοιξιάτικες βροχές έγιναν πιο ευαίσθητα σε ασθένειες τα πρέµνα και οι τελευταίες καλοκαιρινές βροχές αύξησαν τις πιθανότητες προσβολών από βοτρύτη». Από αυτές τις συνθήκες δεν έµειναν αλώβητα ούτε τα δικά του αµπέλια, αλλά τα «καθάρισε» για να κρατήσει την υψηλή ποιότητά της παραγωγής του, παρά το γεγονός ότι αύξησε το κόστος των εργατικών.

Μετά τις πρόσφατες εξάρσεις του καιρού και την ανάγκη αναβάθµισης που θεωρεί ότι χρειάζεται ο ΕΛΓΑ, βλέπει µε καλό µάτι το ότι φέτος µπήκε στο παιχνίδι της ασφάλισης της παραγωγής και ιδιωτική εταιρεία, εξέλιξη που «επιτρέπει» να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, σύµφωνα µε τον ίδιο.

Με την εμπειρία του φίλου Καρακώστα μυήθηκα στο επιτραπέζιο σταφύλι
«Πριν δέκα χρόνια αποφάσισα να αλλάξω καλλιέργεια, καθώς το κύριο επάγγελµά µου που ήταν µαθηµατικός σε φροντιστήριο άρχισε να φθίνει και οι αποδοχές µου να µειώνονται» λέει ο κ. Καµπούρης και θυµάται το µπάσιµό του στο επιτραπέζιο σταφύλι: «Τότε είπα να ρίξω βαρύτητα στην αγροτική µου ενασχόληση και έψαχνα νέες καλλιέργειες µε δυναµική.

Έτυχε να συναντηθώ µε τον παλιό αµπελουργό Γιάννη Καρακώστα από τη Ροδιά Λάρισας, που καλλιεργούσε 5 χρόνια την ποικιλία Crimson Seedless, ο οποίος µε προέτρεψε να ακολουθήσω τα βήµατά του. Γεύτηκα την πρώτη ρώγα και πήρα αµέσως την απόφαση. Για δύο χρόνια πήγαινα τακτικά στα αµπέλια του και παρατηρούσα την εξέλιξή τους

Έβλεπα ότι όταν οι άλλοι αµπελουργοί της Θεσσαλίας είχαν συχνά προβλήµατα µε ασθένειες, του Καρακώστα τα αµπέλια ήταν «καθαρά», µε σταθερή παραγωγή, την οποία έστελνε έξω. Έτσι µε τη βοήθειά του φύτεψα σε 35 στρέµµατα τα πρώτα αµπέλια που πήρα από το Φυτώριο Μελετίου στη Θήβα».

Όπως εξηγεί στην Agrenda, «έκανα το 2009 την επιλογή του χωραφιού µε βάση την νότια έκθεσή του στον ήλιο, εδαφολογικές αναλύσεις που έδειξαν µέσο χωράφι µε ιδιαίτερη ανάγκη σε σίδηρο και κάλιο και άρχισα µε «καλοκαιρινό» βαθύ όργωµα. Τον Νοέµβρη πέρασα καλλιεργητή για τα ζιζάνια και  για να «στρώσω» το χωράφι και µέσα Μαρτίου µε δισκοσβάρνα το προετοίµασα για φύτευση που έγινε 20 µέρες µετά λόγο βροχών. Η φύτευση «δασιά», 2,80 µ. σειρά µε σειρά και 1,20 µ. φυτό µε φυτό, γύρω στα 300 φυτά το στρέµµα, µε 1,20 ευρώ τιµή αγοράς το φυτό, βγήκε 360 ευρώ το στρέµµα κόστος τα φυτά συν τα 50 µεροκάµατα των 45 ευρώ (2.250 ευρώ), σύνολο 2.610 ευρώ κόστος φύτευσης»

Την πρώτη χρονιά, λέει ο ίδιος, έκανε προληπτικούς ψεκασµούς για περονόσπορο και ωίδιο και στα µέσα Αυγούστου στήριξε τα φυτά σε καλάµια. Τον χειµώνα έστησε το αντιχαλαζικό δίχτυ και οργάνωσε την καλλιέργεια µπαίνοντας σε πρόγραµµα του ΕΛΓΑ, το οποίο υπάρχει ακόµα. Το κόστος εγκατάστασης ήταν 1.800 ευρώ το στρέµµα, δηλαδή 63.000 ευρώ περίπου, από τα οποία το 60% πληρώθηκαν από τον ΕΛΓΑ µε το πέρας της εγκατάστασης και το 2013 αγόρασε εξοπλισµό, αµπελουργικό τρακτέρ, τουρµπίνα και καταστροφέα συνολικού κόστους 40.000 ευρώ περίπου.
Τη δεύτερη χρονιά της καλλιέργειας διαµόρφωσε τα κλήµατα σε σχήµα V, συνέχισε τους προληπτικούς ψεκασµούς και δεν πήρε καθόλου παραγωγή. Την τρίτη χρονιά άρχισε µε σοδειά έως και 700 κιλά το στρέµµα, την τέταρτη 1.500 κιλά και την πέµπτη χρονιά µπήκε στη σταθερή παραγωγή των 2 τόνων το στρέµµα. «Το αµπέλι τότε «στρώνει», δυναµώνει και αποδίδει ηλικιακά τα µέγιστα ανάλογα µε τις φροντίδες που θα δεχτεί και τις καιρικές συνθήκες. Είµαι πολύ ευχαριστηµένος µε την καλλιέργεια που επέλεξα, γι’ αυτό και φέτος την επέκτεινα  βάζοντας άλλα 22 στρέµµατα» συµπληρώνει ο ίδιος.

Μικτό κλάδεµα η καλύτερη επιλογή στα Crimson Seedles

Το επιτραπέζιο σταφύλι δεν έχει καµία σχέση στον τρόπο καλλιέργειας µε το οινοποιήσιµο, τονίζει ο Καρδιτσιώτης παραγωγός και εξηγεί ότι ανάλογα µε την ποικιλία θέλει και διαφορετικό κλάδεµα. Στην Crimson Seedless, ο ίδιος προτιµά µικτό κλάδεµα, δηλαδή κεφάλι- αµολητή. Βασικές εργασίες για τον αµπελουργό αποτελούν το ξεβλαστάριασµα, δηλαδή κρατάµε αυτά που φέρουν καρπό και κόβουµε τα άλλα, καθώς και το δέσιµο τους στα σύρµατα, ώστε να µπαίνει ήλιος και αέρας µέσα στο V.

Στα µέσα Μαΐου, στο κρίσιµο στάδιο της ανθοφορίας, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν επί δεκαηµέρου, µε τη βροχή, τον αέρα και τη θερµοκρασία να σφραγίζουν την εξέλιξη της τελικής παραγωγής. Από Γενάρη µέχρι Μάρτη δεν έχω πολλές επεµβάσεις, από την άνθηση και µετά είµαι καθηµερινά στο αµπέλι και το ελέγχω. Αναγκαία είναι η καλή συνεργασία µε τον γεωπόνο για φυτοπροστασία και θρέψη, καθώς πρέπει να είναι άψογο και σε εµφάνιση για να βγει στην αγορά. Η καλλιέργειά µου έχει πιστοποίηση Global G.A.P. υφίσταται δηλαδή σε έλεγχο υπολειµατικότητας.

Στόχος του κ. Καµπούρη, όπως λέει ο ίδιος, είναι η αγορά του εξωτερικού, όπου στην Αγγλία ζητούν ρώγες άνω των 17 χιλιοστών και στη Γερµανία άνω των 15 χιλιοστών. «Αυτό, σε συνδυασµό µε το σκουρότερο χρώµα, θα δώσουν ώθηση και την καλύτερη τιµή στο σταφύλι», εξηγεί.

Απόστολος Καμπούρης
Ο Απόστολος Καµπούρης του Παντελή γεννήθηκε το 1963 στο Πετρίλο του ∆ήµου Αργιθέας Καρδίτσας και κατοικεί στη Λάρισα. Με καταγωγή πάππου προς πάππου αγροτοκτηνοτροφική, καθώς η οικογένειά του είχε πρόβατα και καλλιεργούσε σιτάρι, σπούδασε Μαθηµατικός. Παράλληλα µε τις σπουδές του άνοιξε γεώτρηση στα οικογενειακά κτήµατα στην Συκεώνα Καρδίτσας και άρχισε να καλλιεργεί 200 στρέµµατα  βαµβάκι. Σήµερα καλλιεργεί 57 στρµ. επιτραπέζιο σταφύλι, 40 στρµ. βαµβάκι και 140 στρµ. σιτάρι


Δεν βγαίνει μια κακή σεζόν με την αποζημίωση
Το επιτραπέζιο σταφύλι αποτελεί ακριβή καλλιέργεια, αφού για να καταπιαστείς µε αυτή πρέπει να έχεις εισοδήµατα, να µη λυπηθείς να ξοδέψεις και τα τρία πρώτα χρόνια να µπορείς να ζήσεις χωρίς παραγωγή. Όπως όλες οι καλλιέργειες έχει κι αυτή ρίσκο, όµως µπορεί να σου δώσει καλά λεφτά κατά µέσο όρο έως και 1.500 ευρώ το στρέµµα. Τα προβλήµατα, όµως, λέει ο ίδιος, ξεκινούν επειδή η Πολιτεία ασυλλόγιστα µαζεύει µε τον Φόρο Εισοδήµατος και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα χρήµατα όσων είχαν καλή χρονιά. «Φέτος µπήκε στο παιχνίδι της ασφάλισης της παραγωγής και ιδιωτική εταιρεία και πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Όταν πουλάµε µε 1,15 ευρώ, έχοντας κόστος παραγωγής περίπου 60 λεπτά και ο ΕΛΓΑ αποζηµιώνει µε 71 λεπτά το κιλό σε κακή χρονιά, δεν συµφέρει τον παραγωγό. Ας έρθουν κι άλλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να ρίξουν στο τραπέζι και τις δικές τους προτάσεις κι ας αναβαθµιστεί επιτέλους ο ΕΛΓΑ. Επίσης πρέπει να δοθούν κίνητρα στις Οµάδες Παραγωγών, ώστε να «αναγκαστούν» οι παραγωγοί να συνεργαστούν για να ανταγωνιστούν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Αυτό σηµαίνει ότι θα πέσει το κόστος καλλιέργειας καθώς θα αγοράζουµε συλλογικά για να εµπορευθούµε καλύτερα το προϊόν µας ως Οµάδα, παρά ως µεµονωµένοι» τονίζει ο κ. Καµπούρης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-08-2017 07:49ΚΑΡΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

καποτε ειχε εισόδημά το σταφυλι, σημερα με 80 τις εκατο φορολογία θα χρεωκοπεισης σίγουρα καρρας χ. αμπελουργος κορινθος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία