BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Πέντε οινοποιεία που «παντρεύουν» την παραγωγή οίνου και ελαιολάδου

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλά κοινά µε το εξαιρετικό κρασί. Και τα δύο είναι περίπλοκα, συνδυάζονται µε τα φαγητά δηµιουργώντας µοναδικούς γευστικούς συνδυασµούς και παράγονται εδώ και αιώνες. Επιπλέον, πολλές φορές µοιράζονται και κάτι ακόµα: την ίδια έδρα παραγωγής. Αυτό συµβαίνει κυρίως σε Ιταλία, Πορτογαλία και Κορσική.

Πέντε οινοποιεία που «παντρεύουν»  την παραγωγή οίνου και ελαιολάδου

1
0
Αφενός οι εδαφοκλιματικές συνθήκες  (ζεστές και ξηρές μέρες και δροσερές νύχτες, πετρώδη, λιγότερο εύφορα εδάφη που κάνουν τα αμπέλια και τα ελαιόδεντρα ισχυρότερα, καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που απορροφάται από το υπέδαφος) και αφετέρου η κουλτούρα της Μεσογειακής διατροφής, όπου στη βάση της βρίσκονται το ελαιόλαδο και το κρασί εξηγούν γιατί τα οινοποιεία «παντρεύουν» την παραγωγή οίνου και ελαιολάδου. Αυτό σημειώνει ο Νίκολας Κόλμαν, έμπειρος γευσιγνώστης και κριτής στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης (NYIOOC) στην ιστοσελίδα Vinepair. Μάλιστα, ο ίδιος παρουσιάζει 5 οινοποιεία που ξεχωρίζουν και στην παραγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου

Valentini
Σπάνιο όπως το κρασί του Αμπρούτσο, νότια Ιταλία

Ο κορυφαίος Ιταλός οινοπαραγωγός που παράγει κρασιά από τις φημισμένες ιταλικές ποικιλίες Trebbiano (λευκό) και Montepulciano (κόκκινο) στο Αμπρούτσο έχει και ελαιώνες και όλα τα καλά εστιατόρια της περιοχής σερβίρουν μόνο το ελαιόλαδο Valentini στα τραπέζια τους. Όμως, αν και το ελαιόλαδο του δεν είναι τόσο ακριβό όσο τα κρασιά του, θεωρείται όμως εξίσου σπάνιο και γι’ αυτό όσοι θέλουν να το γευτούν θα πρέπει να ταξιδέψουν στο Αμπρούτσο.

Esporã
Αποκλειστικά μονοποικιλιακό Αλεντέχου και Ντουέρο, Πορτογαλί

Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ξηρού πορτογαλικού κρασιού είναι το οινοποιείο Esporão, το οποίο έχει κτήματα και εγκαταστάσεις νότια στην περιοχή Αλεντέζου και βόρεια στο Ντουέρο της Πορτογαλίας. Εκτός από την ευρεία γκάμα των κρασιών του, εδώ και 40 χρόνια το Esporão παράγει και μια γνωστή σειρά ελαιολάδων. Τα περισσότερα παράγονται στις εγκαταστάσεις τους στο Αλεντέζου, στο Herdade do Esporão, αλλά μερικά φτιάχνονται και στο Ντουέρο. Αυτό που κάνει ξεχωριστά τα ελαιόλαδο του Esporão είναι ότι παράγονται από μόνο από τοπικές ποικιλίες.

Castello di Albol
Γεμάτη και φρουτώδη γεύση Κιάντι, Ιταλία

Το γραφικό οινοποιείο Castello di Albola είναι κτισμένο στους λόφους Κιάντι που βρίσκονται ανάμεσα από Τοσκάνη, Φλωρεντία, Σιένα και Αρέτσο. Είναι περιτριγυρισμένο τόσο από αμπελώνες όσο και από ελαιώνες. Τα κτήματα βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο στο Κιάντι και από εκεί απορρέει η φρεσκάδα και η οξύτητα των κρασιών του αλλά και η ιδανική ωρίμανση των ελιών του. Το ελαιόλαδό του φτιάχνεται από τις εξής ποικιλίες: Frantoio, Moraiolo, και Leccino που του προσδίδουν γεμάτη και φρουτώδη γεύση.
Domaine de Marquilian
Η 2η γενιά έκανε τη διαφορά Aghione, Κορσική

Το οινοποιείο, Domaine de Marquiliani, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κορσικής στο χωριό Aghione και είναι γνωστό στον κόσμο του κρασιού για τις φυσικές μεθόδους οινοποίησης τοπικών και διεθνών ποικιλιών. Όμως, όταν η οινοποιός Άννα Άλμαρικ αποφάσισε να ασχοληθεί με το οινοποιείο του πατέρα της τη δεκαετία του ‘90, αποφάσισε να εστιάσει στην αναβίωση των κτημάτων που είχαν ελιές και αμυγδαλιές. Το ελαιόλαδο του Domaine de Marquiliani φτιάχνεται από την ποικιλία Ghjermana και είναι ευρέως γνωστό ως το καλύτερο της Κορσικής και παράγεται με την ίδια φιλοσοφία όπως τα κρασιά του κτήματος


Planet
Πιπεράτα από την Αίτνα Σικελία, Ιταλία

Τα κρασιά του οινοποιείου Planeta είναι από τα πιο γνωστά που έχει να επιδείξει η Σικελία. Έχει 6 κτήματα σ’ όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της Σικελίας (όπως γύρω από το ενεργό ηφαίστειο Αίτνα). Το ελαιόλαδό του παράγεται από ελαιώνες στην περιοχή Menfi, όπου είχε αρχικά ξεκινήσει το οινοποιείο. Συνολικά το Planeta παράγει 3 ελαιόλαδα από τις κλασσικές ποικιλίες της Σικελίας Cerasuola, Biancolilla, και Nocellara del Belice. Σύμφωνα με τον Νίκολας Κόλμαν τα ελαιόλαδα του Planeta είναι φρουτώδη και πιπεράτα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία