BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Σε ετοιμότητα στο Ρέθυμνο λόγω xylella στη Μαδρίτη

Υποχρεωτική η διατήρηση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για τα φυτά προς φύτευση.

1
0

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης έπειτα από το πρώτο κρούσμα του xylella σε ελαιώνα οχτώ ετών στην Ισπανία, η οποία εφιστά την προσοχή παραγωγών και φορέων, αν και δεν έχει ως τώρα διαπιστωθεί η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η αρμόδια φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της Ισπανίας ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη σχετικά με την διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας «Xylella fastidiosa» σε ελαιώνα της Μαδρίτης, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης.

Κατά συνέπεια, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης καλεί όλους όσους σχετίζονται με τις καλλιέργειες να προχωρήσουν σε εφαρμογή του φυτοϋγειονομικού καθεστώτος του επιβλαβούς οργανισμού «Xylella fastidiosa», σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2015/789/ΕΕ. Οι οδηγίες συνιστούν σε οποιοδήποτε πρόσωπο υποψιάζεται ή αντιλαμβάνεται την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού να ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φορέα, ο οποίος στη χώρα είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής-Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, και να του παρέχει όλες τις πληροφορίες, που αφορούν στην παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας καλούνται οι φυτωριούχοι, οι υπεύθυνοι στα σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, οι ιδιώτες γεωπόνοι, οι τελωνιακές αρχές, οι γεωπόνοι των Δήμων και οι Εργολάβοι δημοσίων κηποτεχνικών έργων να βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή για οποιοδήποτε κρούσμα.

Υπενθυμίζεται ακόμα η υποχρέωση διατήρησης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφορά τα φυτά προς φύτευση που ανήκουν στα γένη ή τα είδη που ορίζονται ως «φυτά-ξενιστές» καθώς και να ενημερωθούν για την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, από τους υπόχρεους εγγραφής στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Υπογραμμίζει τέλος πως η μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία