BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Νέα κριτήρια αδειών φύτευσης επεξεργάζεται η ΚΕΟΣΟΕ

Ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων, των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των νέων αδειών φύτευσης, καθώς και η σύνδεσή τους με το στρατηγικό σχέδιο, στην προοπτική της οριοθέτησης του μεγέθους και της έκτασης της βιώσιμης αμπελουργικής εκμετάλλευσης, αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η Κεντρική Κλαδική Ένωση Αμπελουργικών Προϊόντων, ΚΕΟΣΟΕ την επόμενη περίοδο.

2
0
Αυτό ανακοίνωσε ο Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος  της ΚΕΟΣΟΕ, στην 57η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της ΚΕΟΣΟΕ που έλαβε χώρα στην  έδρα της, στις 5 Ιουλίου, η οποία συγκλήθηκε προκειμένου να  συζητηθούν σημαντικά θέματα του αμπελοοινικού τομέα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει για την ΚΑΠ μετά το 2020.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ελληνικής αμπελουργίας, το πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.000 εργαζομένων με επιδότηση από την ΚΕΟΣΟΕ, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, καθώς και την ενότητα και την εκπροσώπηση του συνεταιριστικού χώρου αλλά και την επίδραση της επερχόμενης ΚΑΠ στον αμπελοοινικό τομέα. Αναφορά έγινε και στις πρόσφατες εξελίξεις, σχετικές με τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ σε διάφορα μέτωπα.

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των δράσεων της ΚΕΟΣΟΕ για το επόμενο διάστημα πέραν του επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων για την χορήγηση των νέων αδειών φύτευσης, εκ των ων ουκ άνευ είναι η συνέχιση των προσπαθειών για την κατάργηση του Ε.Φ.Κ στο κρασί, «η κατάργηση του οποίου έχει καταντήσει ανέκδοτο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην  ομιλία του ο κ. Μάρκου. Ο κ. Μάρκου δεσμεύτηκε επιπλέον για την ενεργή συμμετοχή της ΚΕΟΣΟΕ στο πρόγραμμα της σύνταξης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενώ έκανε στάθηκε και στην ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας του συνεταιριστικού χώρου και της αποκλειστικής εκπροσώπησης των συνεταιρισμένων παραγωγών σε όλα τα  όργανα άσκησης επιρροής και διαμόρφωσης πολιτικών στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Επιπλέον στάθηκε στην ανάγκη κινητοποίησης, ενημέρωσης και πληροφόρησης του αμπελουργικού κόσμου και φορέων για τα σχεδιαζόμενα σε επίπεδο Ε.Ε. αναφορικά με την κατευθύνσεις της Νέας ΚΑΠ.

Μάλιστα, για την ΚΑΠ, ο κ. Μάρκου, σχολίασε πως «δικαιώνονται από τις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου που κήρυξαν στους εταίρους τους οι ΗΠΑ όσοι υποστήριζαν πως η αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι αποτέλεσμα της ολικής ομηρίας της ηγεσίας των Ευρώπης που θυσιάζει την αγροτική της παραγωγή, καταργεί το πατροπαράδοτο παραγωγικό μοντέλο της ευρωπαϊκής αγροτικής εκμετάλλευσης , ερημοποιεί την ευρωπαϊκή γεωργική ύπαιθρο και προχωρεί στην πιο βαριάς μορφής εξάρτηση στην «αγροτοδιατροφική εξάρτηση» των ευρωπαϊκών λαών από τις πολιτικές επιλογές των πολυεθνικών των ΗΠΑ και των εμπορικών της εταίρων», για να προσθέσει  πως «Είναι κρίσιμο και αναγκαίο τώρα που η Ε.Ε. επαναπροσδιορίζει την αγροτική της πολιτική να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο και πορεία, που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών μακριά από τα λόμπι επιρροής και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία».

Για το  Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής απελουργίας, ο κ. Μάρκου, υποστήριξε πως είναι σημαντικό να ειδωθεί ως μια συμφωνία αυτοδέσμευσης Πολιτείας και παραγωγικών φορέων και πως επίσης σημαντική είναι όχι μόνο η σύνταξη του, αλλά και η εφαρμογή των πολιτικών που το σχέδιο θα καθορίσει. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να δώσουν λύση στα «βαρίδια που κρατούν τον αμπελοοινικό κλάδου χαμηλά παρά τις ιδιαίτερες δυναμικές που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αναπτύξει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα «βαρίδια» αυτά αφορούν σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραγωγών και συλλογικών φορέων, τον Ε.Φ.Κ στο κρασί, την παραοικονομία στην διακίνηση των οινικών προϊόντων, καθώς και την διαρκή συρρίκνωση των αμπελουργικών εισοδημάτων αλλά και των οικονομικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οινοποιίας.

Στην Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν επιπλέον τα στοιχεία της εγχώριας αμπελοοινικής οικονομίας. Από αυτά, ξεχωρίζουν οι αμπελουργικές εκτάσεις, οι οποίες συνεχίζουν να μειώνονται και έχουν περιοριστεί στα 627.281 στρέμματα το 2017, όταν το 1990 αριθμούσαν στα 817.435 στρέμματα. Η οινική παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί στα χαμηλά επίπεδα των 250.000 τόνων, ενώ σταθερά είναι και τα αποθέματα. Για το 2017, οι εξαγωγές παρουσίασαν μια ελαφρά μείωση του όγκου σε ποσοστά της τάξης του 1%, με ταυτόχρονη αύξηση της αξίας κατά 5%, δηλαδή 30.012 τόνοι και 76.932.673 ευρώ.  Παράλληλα μειώθηκαν οι εισαγωγές κατά 19%, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 10%. Σε ότι αφορά την κατανάλωση οίνου, αυτή έπεσε ελαφρώς το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία