BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ξανανοίγει ο Αραχωβίτης το φάκελο του ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας»

Ξανανοίγει το θέμα της ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας», όπως προκύπτει μετά την συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, του Σταύρου Αραχωβίτη την Τρίτη 13 Νοεμβρίου με ελαιοπαραγωγούς από την Μεσσηνία.

Araxwvitis_elaioparagwgoi

Χρήστος Διαμαντόπουλος

18
0

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά στο «Αgronews» μελετώνται τέσσερις προτάσεις για την τροποποίηση του πλαισίου για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, οι οποίες θα συμπτυχθούν σε μία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.




Να σημειωθεί ότι οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί, που συνοδεύονταν από την τοπική βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόγλη, έθεσαν στον υπουργό το θέμα της φετινής μειωμένης και υποβαθμισμένης λόγω δάκου παραγωγής, των τιμών και του ΠΟΠ Καλαμάτας.

Με τον υπουργό ως προς το πρώτο σκέλος να υπεραμύνεται του προγράμματος δακοκτονίας, λέγοντας ότι έγινε ότι ήταν επιστημονικά δυνατό για να αναχαιτιστεί η ασθένεια, προσπερνώντας τα ζητήματα που αφορούν στις μειωμένες τιμές παραγωγού.

Έρχεται σύσκεψη στη Μεσσηνία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», κ. Γιώργος Κόκκινος μιλώντας μετά την σύσκεψη στη Βάθη στο Agronews ανέφερε: «το ΠΟΠ Καλαμάτας στην ελιά έχει γίνει γόρδιος δεσμός για τον κλάδο αφού υπάρχουν αρκετά προβλήματα». Και πρόσθεσε: Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς  προκειμένου να μπει σε μια τροχιά η ελιά Καλαμάτας. Πρόθεσή μας είναι λειτουργήσει σωστά το ΠΟΠ. Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να γυρίσουμε στη Μεσσηνία να συγκαλέσουμε μια ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων και να καταλήξουμε σε μια πρόταση».

Εγγραφή της Ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο

Στην σύσκεψη εκτός του ΠΟΠ Καλαμάτας στην Ελιά συζητήθηκε και το θέμα της ανάκλησης της απόφασης του υπουργείου (που έχει πάρει ΦΕΚ τον περασμένο Φλεβάρη ) με την οποία πραγματοποιήθηκε εγγραφή της Ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς. Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη τόνισαν ότι η απόφαση αυτή  «αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή» και αποφάσισαν να ζητήσουν επίσημα την ανάκληση της. «Αν και ο υπουργός δεν ήταν παρόν στην συζήτηση αυτό που μας είπε πριν αποχωρήσει ήταν να συμφωνήσουμε εμείς και το υπουργείο θα στηρίζει την θέση μας», πρόσθεσε στο Agronews, ο κ. Γιώργος Κόκκινος.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Γιάννης Ζωντανός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση», ο κ. Σταύρος Αδαμόπουλος από τον συνεταιρισμό Στέρνας, ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος από τον συνεταιρισμός Καλαμάτας και ο Γιώργος Κόκκινος με έναν ακόμα συνεργάτη του από την Ομάδα Παραγωγών Νηλέας.

Aκολουθεί το δελτίο Τύπου της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας»

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε το ΥΑΑ&Τ στο οποίο, με την μεσολάβηση της βουλευτού κυρίας Κοζομπόλη, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό κύριο Σταύρο Αραχωβίτη.

Στη συνάντηση συμμετείχαμε ως εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Καλαμάτας, Στέρνας και ΝΗΛΕΑΣ, Γιάννης Ζωντανός, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Σταύρος Αδαμόπουλος και Κόκκινος Γιώργος.  Από την πλευρά του ΥΑΑ&Τ ο αρμόδιος Υπουργός υπηρεσιακοί παράγοντες και η βουλευτής κυρία Κοζομπόλη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών ξεκίνησαν με αναφορά στα  ιδιαίτερα ανησυχητικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί φέτος στην ελαιοκαλλιέργεια, έθεσαν  το ζήτημα της δακοκτονίας που παρ όλες τις συντονισμένες προσπάθειες των δυο ΔΑΟΚ τα προβλήματα με τον δάκο είναι ιδιαίτερα σοβαρά σε πολλές περιοχές, το θέμα της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα και την ασφάλιση των εργατών γης.

Όσον αφορά τα φετινά προβλήματα με την ελιά και το λάδι τονίστηκε και συμφωνήθηκε ότι είναι πρωτόγνωρα και  προφανώς σχετίζονται με την κλιματική διαταραχή και χρίζουν συντονισμένης έρευνας και αντιμετώπισης διότι απειλούν την βιωσιμότητα της καλλιέργειας των παραγωγών και την οικονομία.  οι πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή ζημιά από την μείωση της ποσότητας και την κακή ποιότητα εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στο θέμα της δακοκτονίας ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο που γίνεται, καθώς ενώ αναμενόταν από την άνοιξη ότι θα είχαμε προβλήματα με τον δάκο, λόγω δομικών προβλημάτων του προγράμματος,  οι πρώτοι ψεκασμοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μεγάλοι και μη αντιμετωπίσιμοι πληθυσμοί του εντόμου. Οι εκπρόσωποι των Α/Σ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση του προγράμματος  δακοκτονίας, αλλά από την πλευρά του υπουργού-στον λίγο χρόνο που διέθεσε για την συνάντηση- ειπώθηκε ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει και απέδωσε τα προβλήματα στον καιρό… Εύλογη ήταν η απογοήτευση και τα ερωτήματα από την πλευρά των εκπροσώπων για το πως μπορείς να βελτιώσεις κάτι όταν αποδεδειγμένα, κατά γενική ομολογία και εκ του αποτελέσματος δεν λειτουργεί σωστά, όταν ισχυρίζεσαι ότι λειτουργεί. Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν για τον αρμόδιο υπουργό η γεωργία είναι στο έλεος του καιρού… Από του υπηρεσιακούς παράγοντες πάντως αναφέρθηκε ότι δρομολογούνται αλλαγές για βελτίωση του προγράμματος.

Όσον αφορά  το θέμα με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται τροποποίηση των προδιαγραφών, αλλά πρωτίστως πρέπει να συγκεραστούν οι δυο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΜΕΠΟΠ και τον Α/Σ Ένωση αντίστοιχα.

Για την ασφάλιση των εργατών γης ζητήθηκε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της γεωργίας, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ιδιαίτερα για τους μετακλητούς εργάτες και να ισχύσει ενιαία ασφάλιση με εργόσημο για όλους ανεξαιρέτως. Με στόχο αφενός την ασφάλιση όλων των εργατών γης, αφετέρου την συγκράτηση σε ανεκτά επίπεδα του ασφαλιστικού κόστους.

Τέλος  ευχαριστήσουμε  θερμά την βουλευτή κυρία Κοζομπόλη για την κατανόηση που έδειξε στις θέσεις  και στους προβληματισμούς μας και στην μεσολάβησή της για την συνάντηση με τον υπουργό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία