BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανίσχυρα τα στηρίγματα για τις τιμές στο καλαμπόκι

Την πάγια τακτική των εµπόρων για ανοικτές τιµές και µια απάντηση στα «παπαγάλακια» της αγοράς που κάνουν λόγο για πολύ κακή χρονιά φέτος, προκειµένου να πάρουν τα καλαµπόκια όσο το δυνατόν πιο φθηνά από τους παραγωγούς, προσπαθούν αυτές τις ηµέρες να δώσουν η ΕΑΣ Λεχαινών που ανακοίνωσε τιµή στα 19 λεπτά το κιλό και η ΕΑΣ Ηλείας Ολυµπίας στα 18,5 λεπτά.

Ανίσχυρα τα στηρίγματα για τις τιμές στο καλαμπόκι

0
0
Και µπορεί τα ξηραντήρια να άνοιξαν, ωστόσο η έναρξη της σεζόν δεν συνοδεύτηκε µε παράδοση καρπού, καθώς ο θερισµός στη νότια Ελλάδα καθυστερεί µέχρι να «στεγνώσουν» και πάλι τα χωράφια. Ωστόσο, τα πρώτα µηνύµατα της αγοράς µιλάνε για χαµηλές τιµές και οι έµποροι προωθούν στους παραγωγούς τη στρατηγική του «φέρτε και βλέπουµε», προτάσσοντας τα στοιχεία από τη διεθνή χρηµατιστήρια. Μάλιστα, αρκετούς «βολεύει» η τελευταία έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου ∆ηµητριακών (IGC), η οποία προβλέπει ότι τα παγκόσµια αποθέµατα καλαµποκιού θα κινηθούν σε υψηλά 27ετίας, λόγω της βελτιωµένης συγκοµιδής σε Βραζιλία, Ευρώπη και Ουκρανία

Άλλος ένας παράγοντας που φαίνεται να δυσχεραίνει τη φετινή αγορά καλαµποκιού, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, είναι το γεγονός ότι το κριθάρι που αποτελεί επίσης ζωοτροφή πουλήθηκε στα 15 λεπτέ το κιλό, γεγονός που λόγω συσχετισµού των τιµών, αναµένεται να κρατήσει «πίσω» και το καλαµπόκι. 

Πιο αναλυτικά, τώρα, στη Λάρισα το αλώνισµα του κύριου όγκου παραγωγής ξεκινά περί τις 15 Σεπτεµβρίου, ενώ ήδη αλωνίστηκαν τα ξηρικά καλαµπόκια µε τιµή 18 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, στα Τρίκαλα τα αλώνια σταµάτησαν λόγω των βροχών, ενώ κάποιες ποσότητες που πρόλαβαν να συγκοµιστούν κατευθύνθηκαν σε πτηνοτροφεία. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα «η παραγωγή φέτος είναι αρκετά καλή αλλά τα στρέµµατα είναι µειωµένα. Οι πρώτες τιµές ξεκίνησαν στα 18 λεπτά το κιλό αλλά µετά από µερικές ηµέρες η τιµή παραγωγού έπεσε στα 16 µε 17 λεπτά»

Άλλο ένα µειονέκτηµα της φετινής χρονιάς αναφορικά µε το καλαµπόκι επισηµαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος σχετικά µε τις ποσόστητες σε αποθέµατα που υπάρχουν από πέρυσι. Ωστόσο η Ένωση στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας θα ανακοινώσει τις τιµές παραλαβής και πώλησης καλαµποκιού, οι οποίες σύµφωνα µε πληροφορίες θα κυµαίνονται από 18 µέχρι 20 λεπτά το κιλό

Να σηµειωθεί ότι στις Σέρρες αυτές τις µέρες γίνεται η συγκοµιδή των τριµηνίτικων (πρώιµων) καλαµποκιών, που ξεκίνησαν στα 17,5 λεπτά το κιλό και εν συνεχεία έπεσαν στα 16 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών Παύλο Αραµπατζή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία