BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

«Σημάδια» περονόσπορου σε ψυχανθή της Θεσσαλίας

Στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας (περιοχή Χαλκιάδων-Φάρσαλα στο Κιλελέρ) και στις περιοχές όπου καλλιεργούνται ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι και φακές) διαπιστώθηκε η εμφάνιση περονόσπορου.

«Σημάδια» περονόσπορου σε ψυχανθή της Θεσσαλίας

0
0

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας φυτών Βόλου, περονόσπορος αναμένεται και στα υπόλοιπα ψυχανθή, καθώς και στις περιοχές των  νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων όπου καλλιεργούνται.  

O περονόσπορος (Peronospora viciae f.sp. pisi) είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το σπόρο. Η διασπορά των σπορίων  του  μύκητα  γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, όπως καταγράφουν οι ειδικοί, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται  οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοση του, καθώς η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με  θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε   σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες  μικρότερες  των 15oC.

Σχετικά με την καταπολέμηση του περονόσπορου οι γεωπόνοι του Κέντρου συνιστούν στους καλλιεργητές να γίνουν  ψεκασμοί  των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες βίκου, μπιζελιού, φακής και άλλων ψυχανθών με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία