BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σκωρίαση και θρίπας στις φακές Μαγνησίας και Λάρισας

Τα πρώτα ίχνη σκωρίασης στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας εντόπισαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, ενώ αναμένεται και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Σημειωτέον ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της σκωρίασης (Uromyces fabae, U. pisi, U. ciceris-arietini) και τη μετάδοσή της.

Χρειάζεται δουλειά για να έχει τύχη η φακή

3
0

Επίσης, από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μικροί πληθυσμοί θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες φακής, μπιζελιού και μέτριοι στις όψιμες.

Όσον αφορά τα συμπτώματα της σκωρίασης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες, οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Οι γεωπόνοι συστήνουν στους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση της σκωρίασης, να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως azoxystrobin.

Όσον αφορά τον θρίπα, οι καλλιεργητές πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμό για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.α. στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβλημα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία