BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μικρότερη η παραγωγή σκληρού σίτου στην ΕΕ, τεχνικά ενισχυμένο το χρηματιστήριο στο Σικάγο

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, η επαναγορά προθεσμιακών συμβολαίων με σκοπό την έξοδο από πτωτικές θέσεις των επενδυτών επενδυτών, ενίσχυσε τεχνικά την αγορά. Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν πως οι πλημμύρες στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα έχουν επηρεάσει αρνητικά το μέγεθος την σοδειάς για την πλειονότητα των δημητριακών.

sitari_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

9
0

Στην Γαλλία, η πιθανότητα φόρτωσης γαλλικού σίτου στον πρόσφατο διαγωνισμό της Αλγερίας για αγορά 120.000Τ μαλακού υποστήριξε τις χρηματιστηριακές τιμές, οι οποίες παρά την προηγούμενη διόρθωση επέστρεψαν για τα συμβόλαια Μαΐου 19 στα 188 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε Γαλλικό λιμάνι.

 

Στα σκληρά στάρια, άνοδο κατά 3 ευρώ/τόνο είχαμε στην νέα λίστα της Φότζια. Για ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12,5% τιμή αποθήκης παραγωγού 232-247 ευρώ/τόνο. Για τα μεταβροχικά (βρεγμένα) με ειδικό βάρος 77-78 kg/hl στα 230-235, ενώ για χαμηλότερο βάρος 75/76 kg/hl στα 220-225 ευρώ/τόνο. Στην Γαλλία η ζήτηση και οι φορτώσεις (κυρίως για Ιταλία) είναι αυξημένες, παρα ταύτα οι τιμές έμειναν σταθερές στα 210 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε Γαλλικό λιμάνι. Αναφορικά με την νέα σοδειά τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ιταλία εκτιμάται χαμηλότερη παραγωγή σκληρού. Συνολικά στην Ε.Ε. αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 3% (-200.000Τ).

 

Στην αγορά μας (εδώ αναφέρομαι στα σκληρά) η νέα σοδειά έχει κάποια προβληματάκια ξηρασίας ιδιαίτερα στην Μακεδονία, ενώ στην Θεσσαλία η εικόνα είναι καλύτερη. Σίγουρα θα μπούμε στα αλώνια με πολύ λιγότερα αποθέματα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο σεζόν, αν και πρέπει να συνυπολογίσουμε πως οι μεγάλοι τοπικοί μύλοι είναι φορτωμένοι με ρεκόρ αποθέματα στις αποθήκες τους. Επίσης το πιθανότερο είναι η επερχόμενη παραγωγή να είναι μικρότερη της φετινής. Αναφορικά με την φετινή σοδειά, υπάρχει ενδιαφέρον από την εξαγωγή για χαμηλές ποιότητες στα επίπεδα των 220 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας, ενώ για τις καλές ποιότητες δεν πληρώνεται κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία