BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Η κατανάλωση σκληρού ξεπερνά την παραγωγή όπως καταγράφει το IGC

Η παγκόσμια αυξημένη κατανάλωση θα μειώσει τα τελικά αποθέματα σιτηρών την περίοδο 2019/2020, παρά τη μεγαλύτερη παραγωγή, όπως προβλέπεται στη νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Σιτηρών (IGC).

sitari_site

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

22
0

Παρά τα μειωμένα κατά 5,6% αρχικά παγκόσμια αποθέματα σιτηρών για την περίοδο 2019/2020 σε σχέση με πέρσι, η αυξημένη παραγωγή καταφέρνει να βάλει θετικό πρόσημο στη μεταβολή της παγκόσμιας προσφοράς, πετυχαίνοντας αύξηση 0,5%. Αυτό όμως δεν είναι ικανό να αντισταθμίσει την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7%, (36 εκατ. τόνους) αφήνοντας, όπως προβλέπει το IGC, στο τέλος της επόμενης σεζόν, πάλι μικρότερα τελικά αποθέματα (-3,8%). Η μείωση των τελικών αποθεμάτων συνεχίζεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τα παγκόσμια τελικά αποθέματα από 658 εκατ. τόνους το 2016/2017, να φτάσουν φέτος σύμφωνα με την πρόβλεψη του ινστιτούτου τα 588 εκατ. τόνους.

Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, Ουκρανία, Καναδάς, Αυστραλία, Καζακστάν, Αργεντινή θα είναι οι μεγαλύτεροι  εξαγωγείς, αφού θα διακινήσουν τα 163 από τα 368 εκατ. τόνους που θα κυκλοφορήσουν συνολικά στην αγορά.  

Προβλέπεται αυξημένη παραγωγή σιταριού με παράλληλη αύξηση αλλά όχι τόσο μεγάλη στην κατανάλωση, προκαλώντας έτσι μια αύξηση και στα παγκόσμια τελικά αποθέματα, της τάξεως των 4 εκατ. τόνων. Αντίθετη προβλέπεται η κατάσταση στον αραβόσιτο, όπου ενώ αυξάνεται λίγο η παραγωγή, η προβλεπόμενη κατά πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση θα μειώσει τα τελικά αποθέματα στο τέλος της επόμενης περιόδου κατά 4 εκατ. τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία