BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κλειδί βιωσιμότητας συνιστά για το ελληνικό ρύζι η γεωργία ακριβείας

Η πρώτη πανελλαδικά μεγαλύτερη σε κλίμακα εφαρμογή σε ελληνικά χωράφια από την Οικοανάπτυξη.

16_7

Λεωνίδας Λιάμης

21
1

Σοβαρά προβλήµατα ανεπάρκειας σειράς ιχνοστοιχείων αντιµετωπίζει η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, στο 63% των περίπου 200.000 στρεµµάτων µε τεχνητούς υγροτόπους όπου αναπτύσσεται σήµερα ο µεγαλύτερος ορυζώνας της Ελλάδας, ενώ στο 25% των ορυζώνων διαπιστώθηκε και χαµηλή οργανική ουσία.

Οι διαπιστώσεις αυτές, που δείχνουν εξάντληση των εδαφών και κατ’ επέκταση και περιβαλλοντική επιβάρυνση, του κάµπου, προέκυψαν στο πλαίσιο της πρώτης πανελλαδικά, σε τόσο µεγάλη κλίµακα, εφαρµογής γεωργίας ακριβείας σε συνεργασία τοπικών παραγωγών µε την εταιρεία Οικοανάπτυξη ΑΕ.

«Τα ευρήµατα απέδειξαν πως δεν γίνονται από πριν σωστές διαγνώσεις µε εδαφολογικές µελέτες και αυτό έχει ως αποτέλεσµα σταδιακά να αυξάνονται οι δόσεις αζωτοφοσφορικών λιπασµάτων, γιατί οι γεωργοί προσπαθούν να διατηρήσουν τις αποδόσεις σταθερές», ανέφερε ο δρ Βασίλης Ασχονίτης, ερευνητής του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, στο Ινστιτούτο Εδαφϋδατικών Πόρων, που έκανε τη σχετική µελέτη των στοιχείων.

Μιλώντας στο πλαίσιο ηµερίδας για την εφαρµογή µεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και πώς αυτές επιδρούν στο περιβάλλον, στο πλαίσιο της 28ης Agrotica ο κ. Ασχονίτης είπε ότι εντοπίστηκε, επίσης, πως στο 25% των ορυζώνων υπήρχαν χαµηλές τιµές οργανικής ουσίας, σε ποσοστό κάτω από 2%. «Αυτό δείχνει ανισοσκελή ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών η οποία σχετίζεται και µε τα ιχνοστοιχεία», επισήµανε χαρακτηριστικά ο δρ Ασχονίτης, προσθέτοντας, πάντως, πως η κατάσταση των εδαφών στην περιοχή είναι ανατάξιµη και ότι «κλειδί» αποτελεί η γεωργία ακριβείας, καθώς γίνεται σωστή διάγνωση των αναγκών του εδάφους και δίδονται οι κατάλληλες συµβουλές λίπανσης, αλλά και πρακτικές ενσωµάτωσης φυτοµάζας, µη κάψιµο σταχυού κλπ.

Σηµαντικό και το οικονοµικό όφελος για τον παραγωγό

Εκτός της περιβαλλοντικής διάστασης οι µέθοδοι γεωργίας ακριβείας, επιφέρουν και σηµαντικό οικονοµικό όφελος. Ο ρυζοκαλλιεργητής Κωνσταντίνος Κράββας, µε πάνω από 1.500 στρ., ρυζιού στη ∆υτική Θεσσαλονίκης, στους οποίους εφαρµόζει γεωργία ακριβείας ανέφερε ότι τα έσοδα του αυξήθηκαν κατά περίπου 14%, δηλαδή σχεδόν 45.000 ευρώ, και τα έξοδα του µειώθηκαν κατά περίπου 20.000 ευρώ.

Σηµείωσε δε, πως εάν οι µέθοδοι που εφαρµόζει ο ίδιος, µεταφερόταν σε όλα τα ρύζια της Ελλάδος, δηλαδή σε 250.000 στρέµµατα, θα αυξανόταν η αξία της παραγωγής κατά περίπου 9 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το κόστος αγροεφοδίων θα έπεφτε κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2023 10:26ontoneNog

On average, the magnitude of absolute benefit with exemestane plus OFS versus tamoxifen with or without OFS was as great as the benefit with 5 years of AI versus tamoxifen for postmenopausal women approximately 3 to 4 at 5 years <a href=https://levitr.sbs>forum levitra pas cher</a> The difference in heights between the channel and the micropillars was due to the loading effect

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία