BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μειωμένα τα αποθέματα σιτηρών διεθνώς για έκτη συνεχή χρονιά λέει το IGC

Πτωτική πορεία θα ακολουθήσουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου.

ezgif-1-4c8cbcb66c

1848
1

H σχετική έκθεση προβλέπει ότι τα τελικά αποθέματα για την περίοδο εμπορίας 2022-23 θα ανέλθουν σε 584 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το πέρυσι. Αν και η παγκόσμια κατανάλωση των προβλέπεται να μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια τόνους, σε 2,271 δισεκατομμύρια τόνους, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 34 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής καλαμποκιού κατά σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνους.

Ας σημειωθεί επίσης πως σύμφωνα με τις καταγραφές της IGC, πλέον η Ρωσία θα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού σε αποθέματα στο τέλος της περιόδου 2022-2023.



«Μεγάλο μέρος της πτώσης των συνολικών αποθεμάτων σιτηρών εξηγείται από την απότομη πτώση των προβλέψεων παραγωγής καλαμποκιού, με σημαντικές απώλειες που αναμένονται στην Ουκρανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ», σημειώνει το IGC. Αντίθετα, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα και ανέρχεται σε 792 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 10 εκατομμύρια τόνους υψηλότερα από το περσινό σύνολο.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της IGC μεταβλήθηκε ελάχιστα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι 11% υψηλότερος σε ετήσια βάση.

Ολόκληρη η έκθεση του IGC διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2022 17:09THEODOR

Το φέρνουν από εδώ , το φέρνουν από εκεί (σιγά -σιγά) σε λίγο καιρό αφού ηδη εχουν πληρωθεί τα κορόιδα οι σιτοπαραγωγοι θα πουν ξέρετε αυτά περί ουκρανίας και Καναδά και αλλα πολλά δεν ισχύουν και επομένως αυξάνουν οι τιμές...........επομένως πάλι φέτος την πατήσαμε.......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία