BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Τέλος στις αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού από Καμπότζη και Μιανμάρ βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στις 9 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε μια σημαντική απόφαση σχετικά με τις εισαγωγές ρυζιού Indica από την Καμπότζης και το Μιανμάρ.

dAVlNfKHj50GWb6apkH4

534
0

Η κύρια συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι το δικαστήριο ακύρωσε την εκτελεστική πράξη της Επιτροπής για την επιβολή μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές από τις δύο χώρες. Η Καμπότζη και η Μιανμάρ έχουν ωφεληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από τη συμφωνία «EBA», η οποία τους επέτρεψε να εξάγουν σημαντικές ποσότητες ρυζιού δίχως δασμούς στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών της ΕΕ. Καθώς ο κανονισμός για το Γενικευμένο Σύστημα Δασμολογικών Προτιμήσεων (ΣΓΠ) λειτουργεί στις Βρυξέλλες, η Copa και η Cogeca καλούν τους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων να λάβουν υπόψη την απόφαση, προτείνοντας ένα ενισχυμένο σύστημα προς δυναμικό όφελος των ευρωπαίων παραγωγών.

Η Copa-Cogeca αναφέρει πως η κυβέρνηση της Καμπότζης ισχυρίστηκε παραβίαση των άρθρων 22 παράγραφοι 1 και 2 και 23 του Κανονισμός 978/2012 για την εφαρμογή συστήματος Γενικευμένων Δασμολογικών Προτιμήσεων (ΣΓΠ), καθώς στον εκτελεστικό κανονισμό η Επιτροπή παρερμήνευσε την έννοια των «ενωσιακών παραγωγών ομοειδών ή άμεσα ανταγωνιστικών προϊόντων» και την περιόρισε στην προέλευση των πρώτων υλών. Το Συνέδριο υποστηρίζει ότι παρόλο που τα προϊόντα που είναι επιλέξιμα για μέτρα διασφάλισης είναι «καταγωγής δικαιούχου χώρας», η αρχή καταγωγής δεν ισχύει για «ομοειδή ή άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα». Επιπλέον, το δικαστήριο επικύρωσε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Καμπότζης για πρόδηλα σφάλματα εκτίμησης που έκανε η Επιτροπή κατά την προσαρμογή των τιμών της ΕΕ και των τιμών εισαγωγής.

«Η Copa και η Cogeca αναγνωρίζουν την κρίση και σέβονται το αποτέλεσμα, αν και λυπούμαστε για την ακύρωση της πράξης εφαρμογής. Ωστόσο, κατανοούμε ότι η ενεργοποίηση των άρθρων 22 και 24 παράγραφος 2 του ΣΓΠ, λόγω της ευρείας και γενικής φύσης του, θα μπορούσε να ήταν περίπλοκη. Μάλιστα, η εφαρμογή της ρήτρας διασφάλισης τον Ιανουάριο του 2019 αποτελεί την πρώτη και μοναδική περίπτωση στο πλαίσιο του κανονισμού ΣΓΠ».

Στην ανακοίνωσή της , η Copa-Cogeca σημειώνει πως «οι ευρωπαίοι ρυζοκαλλιεργητές καλούν τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση, εστιάζοντας στην επίτευξη ενός σαφούς, σταθερού και αποτελεσματικού μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο όταν καταγράφονται ζημίες στους ρυζοκαλλιεργητές. Επιπλέον, αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι γρήγορος, διαφορετικά θα προκληθεί ζημιά σε έναν ευρωπαϊκό τομέα ρυζιού που έχει ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις πρόσφατες κρίσεις».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία