BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Αγορά κομπόστας στήνει το μανταρίνι

Με αυξηµένες τιµές και ζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από έναν µήνα η εµπορική σεζόν για τα ελληνικά µανταρίνια, που µετά από µία πολύ υψηλή παραγωγή πέρυσι, την φετινή χρονιά είναι τουλάχιστον κατά 30% µειωµένα και ιδιαιτέρως ποιοτικά (µεγάλα, χωρίς ασθένειες), σε αντίθεση µε την παραγωγή µανταρινιών της Ισπανίας και της Ιταλίας, που αν και µειωµένη χαρακτηρίζεται από µικροκαρπία. Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ της Agrenda.

Δεν πουλάνε… χαρίζουν μανταρίνια οι παραγωγοί στα Χανιά

2
0
Εδώ να σηµειωθεί ότι φέτος υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά κονσερβοποιών -γνωστών και καινούργιων- που διερευνούν το ενδεχόµενο  να εντάξουν στην παραγωγή τους και κοµπόστα από µανταρίνι. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται  να «κολλάει» τα σχέδια τους είναι το γεγονός ότι ακόµα και η κοµπόστα από Κληµεντίνη, που είναι άσπερµη ποικιλία, έχει σπόρια, όταν προέρχεται από φυτείες µε ένσπερµες ποικιλίες µανταρινιών τριγύρω.  «Υπάρχει µεγάλη ζήτηση για νωπό µανταρίνι», λέει στην Agrenda ο Θωµάς Φάκλαρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σκαφιδακίου Αργολίδας, όπου από τα µέσα Νοεµβρίου οι τιµές βρίσκονται στα 32-35 λεπτά το κιλό, χαµηλότερα από το προηγούµενο διάστηµα που είχαν ξεκινήσει από τα 40-55 λεπτά το κιλό. 

Φέτος η παραγωγή ήταν µειωµένη τουλάχιστον 30%, όπως προαναφέρθηκε, λόγω τόσο της περσινής υπερπαραγωγής όσο και της παρατεταµένης ξηρασίας που είχε ως αποτέλεσµα ορισµένα δέντρα να µην βγάλουν ούτε ανθό. Ως εκ τούτου, η συγκοµιδή της Κληµεντίνης αναµένεται να έχει τελειώσει, για παράδειγµα, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, όπου ευδοκιµεί το προϊόν, 10-15 ∆εκέµβρη, έναν µήνα περίπου νωρίτερα σε σχέση µε άλλες σεζόν, επισηµαίνει ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισµού της περιοχής, Γιάννης Γκουργκούλης.



Η παραπάνω µείωση συνέβαλε στην παραγωγή µεγάλων καρπών και στην απουσία ιδιαίτερων προσβολών φέτος. Να σηµειωθεί ότι γενικότερα οι παραγωγοί µανταρινιών αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε την ανθεκτικότητα ορισµένων ασθενειών (από κοκκοειδή και αλευρώδη), που κάθε χρόνο ειδικά τα πρώτα προβάλλουν την καλλιέργεια σε µεγάλη έκταση, σε αντίθεση µε φέτος. Επίσης, η καλλιέργεια «είναι ευαίσθητη στις παρατεταµένες βροχοπτώσεις και στην υγρασία και χρειάζεται εδάφη που δε νεροκρατούν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φάκλαρης. Βέβαια, ως φυτό είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο, περισσότερο από την πορτοκαλιά και τη λεµονιά, πιο ανθεκτικό στην κορυφοξήρα και ευκολότερο στον χειρισµό. Επίσης, ευδοκιµεί σε πολλά είδη εδαφών και σε φτωχά εδάφη γίνεται ευκολότερα από την πορτοκαλιά, ενώ στα θετικά του είναι και η µικρή καλλιεργητική φροντίδα που θέλει (2 λιπάνσεις το χρόνο, φυτοπροστασία, ελαφρύ κλάδεµα). Στις περισσότερες περιοχές οι εκτάσεις µανταρινιών έχουν σταθεροποιηθεί, πλην ορισµένων εξαιρέσεων, όπως στην Άρτα, όπου καλλιεργούσαν σε µεγάλο βαθµό κοινά πορτοκάλια (ξινά), που πήγαιναν για χυµό, τα οποία περιορίζουν σηµαντικά υπέρ των Κληµεντίνων και των ακτινιδίων την τελευταία διετία. Εκεί οι τιµές, ξεκινώντας από τα 40 λεπτά το κιλό, τώρα είναι στα 28-32 λεπτά, κατά 4-5 λεπτά υψηλότερα από πέρυσι.

Χρειάζεται ευάερο και ευήλιο χωράφιΑν και το δέντρο είναι ανθεκτικό στις χαµηλές θερµοκρασίες, δε συµβαίνει το ίδιο και µε τους καρπούς, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόµενο σε ένα βράδυ να παγώσουν οι καρποί λόγω της διαφοράς θερµοκρασίας από την µία ηµέρα στην άλλη, λέει στην Agrenda ο γεωπόνος και παραγωγός, Ηλίας Ντίνης.
Τα δέντρα χρειάζονται ευάερο και ευήλιο χωράφι, µας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Γεωργίου Σκάλας (Sparta Orange), Πέτρος Μπλέτας.
Σε πλήρη παραγωγή από το πέµπτο έτοςΓύρω στους 5 τόνους το στρέµµα είναι οι αποδόσεις της Κληµεντίνης κατά µέσο όρο και το κόστος παραγωγής στα 400-500 ευρώ το στρέµµα, ενώ σ’ αυτά τα επίπεδα υπολογίζεται και το κόστος µιας νέας φυτείας δεδοµένου ότι στο ένα στρέµµα µπαίνουν 40-50 φυτά.
Να σηµειωθεί ότι από τον 3ο χρόνο η καλλιέργεια αρχίζει να µπαίνει σε παραγωγή, η οποία, βέβαια, είναι µειωµένη, σηµειώνει µεταξύ άλλων ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Άρτας Φιλιππιάδας, Λάµπρος Ντοκουµές. Από τον 5ο χρόνο το δέντρο µπαίνει σε πλήρη παραγωγή. Επιπλέον, το δέντρο ζει αρκετά, 60-70 χρόνια.
Τη µερίδα του λέοντος όσον αφορά τις φυτεύσεις έχει η Κληµεντίνη, η οποία χαρακτηρίζεται από παραγωγούς και εµπόρους ως το πιο εµπορικό µανταρίνι, καθώς έχει ζήτηση σε όλες τις αγορές και διατίθεται εύκολα, αν και τα µανταρίνια Νόβα είναι πιο ανθεκτικά κατά τη µεταφορά προς το εξωτερικό.
Στη Θεσπρωτία οι τιµές για τους παραγωγούς είναι στα 28-30 λεπτά το κιλό, αν και λόγω της µειωµένης παραγωγής, οι καλλιεργητές ανέµεναν υψηλότερες τιµές. Σύµφωνα µε τον γεωπόνο και παραγωγό, Ηλία Ντίνη, στις παραπάνω τιµές οδήγησε η απουσία συνεταιρισµών και οµάδων παραγωγών που να εµπορεύονται το προϊόν, καθώς αν και υπάρχει από αρκετούς το ενδιαφέρον για τη σύσταση οµάδας, διστάζουν µπροστά στο ενδεχόµενο να µην καταφέρουν να διαθέσουν τα µανταρίνια τους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία