BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Στροφή προς τα έξω για την ελληνική ρίγανη

Τα μονοπάτια της εξωστρέφειας ετοιμάζεται να δοκιμάσει η ρίγανη, καθώς η εσωτερική αγορά δείχνει να πλήττεται από την έλλειψη ρευστότητας και τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η ποιότητα της ελληνικής ρίγανης είναι ξακουστή στο διεθνές εμπόριο, ωστόσο ο εξαγωγικός τομέας βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και η ποικιλομορφία που παρουσιάζει όσον αφορά την τυποποίηση δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις με τους εισαγωγείς.

Στροφή προς τα έξω για την ελληνική ρίγανη

2
8

Οι κυριότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο εισαγωγικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία που όμως δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε σημαντικές συμφωνίες. Στην εσωτερική αγορά, η σημαντικότερη χρήση της ρίγανης είναι η μαγειρική. Οι μεγαλύτερες ποσότητες απορροφώνται από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια απ ευθείας από τους παραγωγούς, όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Ζαβός, ιδιοκτήτης βιολογικού κτήματος στην περιοχή της Φθιώτιδας. Η τιμή παραγωγού έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα 10 ευρώ το κιλό η τριμμένη και στα 5-6 ευρώ το κιλό η άτριφτη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι παραγωγοί συσκευάζουν το προϊόν τους σε μικρές συσκευασίες και τις διαθέτουν στο λιανικό εμπόριο στο 1 ευρώ τα 40 γραμμάρια τριμμένης αποξηραμένης ρίγανης.

Ευνοϊκές συνθήκες

Η καλλιέργεια της ρίγανης στη χώρα μας αποτελεί μια σχετικά νέα τάση στη γεωργία, η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος εξαιτίας των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες η συλλογή της ρίγανης γινόταν από τις αυτοφυείς φυτείες, ωστόσο η αύξηση της ζήτησης των προϊόντων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών λόγω των πολύτιμων ιδιοτήτων τους οδήγησε στη συστηματική καλλιέργεια. Οι μικρές απαιτήσεις της ρίγανης σε καλλιεργητικές φροντίδες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της, η οποία καλλιεργείται συχνά ως βιολογική διατηρώντας το χαρακτήρα του προϊόντος που προέρχεται απευθείας από τη φύση.
Η φυτεία ρίγανης μπορεί να έχει διάρκεια οικονομικής ζωής έως και 10 έτη. Τον πρώτο χρόνο ανοιξιάτικης εγκατάστασης η απόδοση είναι ελάχιστη και δεν αξίζει να συγκομισθεί. Όταν πρόκειται, όμως, για φθινοπωρινή εγκατάσταση, μπορεί να φτάσει μέχρι 40 κιλά τριμμένη ρίγανη. Τον δεύτερο χρόνο η παραγωγή τριπλασιάζεται, ενώ από τον τρίτο χρόνο οι αποδόσεις σε χορτομάζα και τριμμένη ρίγανη φθάνουν στο ανώτερο σημείο της φυτείας. Οι αποδόσεις διατηρούνται σταθερές μέχρι τον έκτο χρόνο και στη συνέχεια αρχίζουν να φθίνουν.
Η ρίγανη ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους και παραφυάδες. Φυτεύεται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, αλλά καλύτερη εποχή θεωρείται το τέλος Φεβρουαρίου και ο Μάρτιος. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της είναι 18-22οC, με όριο 4-33οC, ενώ τα μεγαλύτερα του ενός έτους φυτά αντέχουν σε θερμοκρασίες -25 έως 42οC.

Η μέση απόδοση της ξηρικής ρίγανης είναι 97 κιλά το στρέμμα με μέγιστη τα 180 κιλά το στρέμμα και ελάχιστη τα 50 κιλά το στρέμμα. Για να είναι βιώσιμη μια καλλιέργεια ρίγανης υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 20 στρέμματα, τα οποία συνολικά αποφέρουν περίπου 1,5 τόνο ρίγανης ετησίως. Το κόστος εγκατάστασης μιας φυτείας ρίγανης εκτιμάται στα 220 ευρώ το στρέμμα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες του φυτωρίου.
Σημειώνεται ότι λόγω της αργής βλάστησης του σπόρου οι εργασίες σε αυτό διαρκούν πολλούς μήνες (Οκτώβριος-μέσα Μαΐου). Στο κόστος παραγωγής, το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών καταλαμβάνει το αναλώσιμο κεφάλαιο και ιδιαίτερα το κόστος καταπολέμησης των ζιζανίων. Για τα προϊόντα της ρίγανης υπάρχει η δυνατότητα πολλών εφαρμογών στη βιομηχανία παρασκευής ροφημάτων, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (για αρωματισμό και συντήρηση), στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική, στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών και την αρωματοποιία.

Ανεξέλεγκτα
Την προσοχή στον τρόπο και την εποχή συλλογής της ρίγανης εφιστά η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας, δεδομένου ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισής της, λόγω αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής. Στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης, στη ρίγανη κόβουμε 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος, από αρχές Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου. Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία και να αποφεύγεται πάση θυσία ή εκρίζωση των φυτών. Η ποσότητα που θα συλλέγεται θα πρέπει να περιορίζεται στην κάλυψη ατομικών αναγκών και μόνο, δεδομένου ότι για εμπορία των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών απαιτείται άδεια.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

30-11-2016 21:40grigoris

ilia exw deigma riganis.an 8eleis epikoinwnhse mazi mou gia na sou steilw!

Απάντηση

20-10-2016 20:41ilias

Gia sas xriazome digmata agrias riganis gia ergostasio stin germania Parakalo epikinoniste

Απάντηση

27-05-2016 22:23Ελένη

Εάν θέλετε τιρράνια βάλτε ρίγανη και να την παίρνουν σε τιμές ξεφτίλα

Απάντηση

26-05-2016 16:57ΕΛΕΝΗ ΖΑΜΠΑΚΑ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΑΙ ΤΗ ΡΙΓΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ

Απάντηση

01-02-2016 15:04maria

Καλησπέρα σας σκέφτομαι αν ασχοληθώ επαγγελματικά με την καλλιέργεια ρίγανης. Θα μπορούσατε να μου αποστείλετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια το κόστος και το καθαρό κέρδος?Ενδιαφερομαι για την περιοχη του καρπενησιου

Απάντηση

22-01-2016 17:43ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Καλησπέρα σας σκέφτομαι αν ασχοληθώ επαγγελματικά με την καλλιέργεια ρίγανης. Θα μπορούσατε να μου αποστείλετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια το κόστος και το καθαρό κέρδος?

Απάντηση

13-07-2014 23:14ΔΗΜΗΤΡΟΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.ΑΚΟΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΘΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

13-07-2014 23:07LIASKOS

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.ΑΚΟΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΘΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία