BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Καλύτερες τιμές από πέρυσι υπόσχονται τα εκκοκκιστήρια

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι πρώτες παραδόσεις βαμβακιού από τη φετινή παραγωγή αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η «φουλ» συγκομιδή, σε όλη την επικράτεια, υπολογίζεται στο διάστημα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, με τη σεζόν να κλείνει στα μέσα Νοεμβρίου.

Στο κάδρο η ίνα για καλύτερη τιμή στο βαμβάκι

1
0

Τα μεγάλα εκκοκκιστήρια της περιοχής, τουλάχιστον έως τα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε, περίμεναν να δουν τους ανταγωνιστές τους στη Θεσσαλία, ως προς τις τιμές που θα δώσουν, ώστε να τοποθετηθούν και εκείνοι. «Σίγουρα θα πάμε λίγο υψηλότερα από ό,τι πέρυσι. Αλλά το πόσο ακριβώς θα περιμένουμε να το δούμε έως την τελευταία στιγμή», τόνισε στην Agrenda ο Σταμάτης Κουρούδης, ιδιοκτήτης του ομίλου Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενός από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς βάμβακος της Ελλάδας, με έδρα στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία η φετινή χρονιά θα είναι, ίσως, η πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων, καθώς έχουν στενέψει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια των χρηματοδοτήσεων για τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, ενώ προοιωνίζεται δυσχερής κι η προσπάθεια πώλησης του βαμβακιού, δεδομένου ότι προεξοφλείται, διεθνώς, μεγαλύτερη παραγωγή από ό,τι η υπάρχουσα ζήτηση.

«Το φαινόμενο που αντικρίσαμε πέρυσι, όταν σε ορισμένα εκκοκκιστήρια σχηματιζόταν ουρές για την παράδοση της παραγωγής και σε άλλα δεν πατούσε κανείς, θα το δούμε φέτος σε μεγαλύτερη ένταση», προβλέπει ο κ. Κουρούδης, στηρίζοντας την εκτίμησή του αυτή στο γεγονός ότι φέτος η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

«Καλούμαστε οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις σε διάστημα περίπου ενός μήνα να διαχειριστούμε μια αγορά της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, για την οποία ένα μικρό ποσοστό, κάτω από τα 80 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν γίνει ακόμη πιο επιλεκτικές σε σχέση με το πελατολόγιό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως δήλωσε, «οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο πού θα παραδώσουν τα βαμβάκια τους. Και αυτό γιατί αν πληρωθούν άμεσα το προϊόν τους, το ρίσκο της πώλησης θα το μεταφέρουν στον εκκοκκιστή, ενώ αν συμφωνήσουν να παραδώσουν με την ελπίδα ότι αργότερα θα πουλήσουν ακριβότερα και κατόπιν θα πάρουν τα χρήματά τους, το ρίσκο το παίρνουν οι ίδιοι».

Ο συνομιλητής μας εκτίμησε ακόμη ότι από άποψη πωλήσεων εκ μέρους των εκκοκκιστηρίων, στα οποία παρουσιάζουν τάσεις συγκέντρωσης, η φετινή χρονιά προβλέπεται με «αγκάθια», διότι ήδη τα συμβόλαια Μαρτίου του 2014 στο χρηματιστήριο είναι σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι εκείνα του Δεκεμβρίου του 2013. Κάτι που έχει να κάνει με την προσδοκία πως η νέα σοδειά, παγκοσμίως, θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της ζήτησης για το προϊόν.

«Η μόνη αγορά που δείχνει ένα ενδιαφέρον αυτή την περίοδο είναι η Τουρκική, η οποία είναι κοντά μας και επιδιώκει να καλύψει το κενό που υπάρχει μέχρι να βγει η νέα παραγωγή», επισήμανε ο κ. Κουρούδης, ενώ αναφερόμενος στην Αίγυπτο (υπήρξε παραδοσιακά η δεύτερη καλύτερη αγορά για το ελληνικό βαμβάκι, αλλά μετά την Αραβική Άνοιξη, έχασε έδαφος) εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα ανακάμψει, με τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βορειοαφρικανική χώρα.

Όσον αφορά τη φετινή εγχώρια παραγωγή, ο ιδιοκτήτης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων ανέφερε ότι αν και η χρονιά ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, λόγω μείωσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ποσοστό έως και 15%, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, η στρεμματική απόδοση είναι πολύ καλή, σε σημείο ώστε να θεωρείται πιθανό πως θα καλύψει το κενό. Έτσι, αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των περίπου 240.000 τόνων εκκοκκισμένου βάμβακος (ή σχεδόν 700.000 τόνοι σύσπορο), από κάτι λιγότερο από 2,5 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία