BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Πάνε για τα 55 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι οι Ομάδες

Οι αδελφοί Δοντά φορτώνουν βαμβάκια με 52 λεπτά το κιλό (παραδοτέο), η ΕΑΣ Τρικάλων με 51 λεπτά και η Ένωση Λαμίας παραλαμβάνει προϊόν στα 50 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές, με πληρωμή τοις μετρητοίς, δικαιολογούνται τόσο από τις υψηλές αποδόσεις της φετινής παραγωγής σε ίνα, όσο και από το περιθώριο κινήσεων που τους δίνει πλέον η μείωση της τιμής του ρεύματος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Πάνε για τα 55 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι οι Ομάδες

2
1
Την ίδια ώρα τα περισσότερα εκκοκκιστήρια κινούνται γύρω από τα 50 λεπτά το κιλό (συν τα μεταφορικά) και μόνο οι συντηρητικές επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία Αφοι Καραγιώργου, μένουν πίσω παραλαμβάνοντας με 48 λεπτά το κιλό

Παράλληλα οι πληροφορίες θέλουν την τιμή που θα πληρωθεί το βαμβάκι για την Ομάδα Παραγωγών από τα Βάγια της Βοιωτίας να αγγίζει ή και να ξεπερνάει τα 55 λεπτά το κιλό, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση οδηγείται η διαπραγμάτευση και των μελών της Ομάδας Παραγωγών της Δράμας.

Ήδη, οι πρώτες πράξεις έχουν γίνει από τα δύο αδέρφια Μίχα για θεσσαλικό προϊόν στα 0,57 ευρώ το κιλό, με τα μεταφορικά και τα μεσιτικά, παραδοτέο στη Θήβα. Αυτό σημαίνει τιμή στον Θεσσαλό παραγωγό περίπου στα 0,49 ευρώ το κιλό.

Ανοιχτές και κλειστές τιμές

Στην αγορά του εκκοκκισμένου οι τιμές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Κλειστές και ανοιχτές τιμές (βάση χρηματιστηρίου):

● Στις κλειστές τιμές, το τελευταίο διάστημα οι πιο καλοπληρωτές είναι ορισμένοι Τούρκοι κλώστες που χρειάζονται άμεσα βαμβάκι. Τα επίπεδα που παίζουν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση τα 192 σεντς δολαρίου το κιλό. Αυτό σε ευρώ είναι 1,43 ευρώ το κιλό επί αυτοκινήτου, αλλά υπενθυμίζουμε ότι αφορούν εκκοκκισμένο βαμβάκι, όχι σύσπορο.

 ● Στις ανοιχτές τιμές οι εμπορικοί οίκοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ανοιχτή τιμή (βάσει συμβολαίων Δεκεμβρίου) σημαίνει πως ο εκκοκκιστής έχει το δικαίωμα να κλείσει την τιμή, όποτε θελήσει, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Σήμερα οι ανοιχτές τιμές των εμπόρων είναι περίπου στα 2 σεντς/λίμπρα πάνω από τις τιμές Δεκεμβρίου. Δηλαδή, αν ο εκκοκκιστής επέλεγε να κλείσει την τιμή σήμερα, θα ήταν 84,44+2=86,44 σεντς/λίμπρα επί αυτοκινήτου (1,427 ευρώ/κιλό).

Εκτιμάται ότι το κομμάτι αυτό έχει αρκετή σπέκουλα, καθώς ένας εκκοκκιστής μπορεί με αυτό τον τρόπο να τζογάρει στην πορεία του χρηματιστηρίου. Αν για παράδειγμα το χρηματιστήριο πάει 90 σεντς/λίμπρα, ο εκκοκκιστής θα μπορέσει να φιξάρει στα 93 σεντς, αντίθετα αν πάει στα 80 σεντς θα πιάσει τελική τιμή 82 σεντς/λίμπρα. Και στις δύο περιπτώσεις η ζήτηση δεν είναι η αναμενόμενη για την εποχή. Η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε νευρικότητα όσον αφορά τον καιρό «οπότε θα έλεγα βρισκόμαστε εν αναμονή», σχολιάζει μεσίτης που ασχολείται κυρίως με εξαγώγιμο προϊόν.

 

Το χρηματιστήριο στηρίζει τη φυσική αγορά βάμβακος

Χωρίς αντιδράσεις υποδέχτηκαν τα χρηματιστήρια την αναμενόμενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάμβακος του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), που μιλά για οριακά χαμηλότερη παραγωγή και χαμηλότερες εξαγωγές σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κρατώντας την αγορά στα επίπεδα των 85 σεντς ανά λίμπρα.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για τα αρχικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 100.000 δέματα σε 3,9 εκατ., με βάση αναθεωρημένα δεδομένα από τις 31 Ιουλίου 2013 για τις ΗΠΑ. Η πρόβλεψη για τα πλαίσια που θα κινηθεί η μέση τιμή για την επόμενη εμπορική περίοδο για τους παραγωγούς μειώθηκε κατά 3 σεντς, στα 69 με 85 σεντς ανά λίμπρα, αντιπροσωπεύοντας τις πρόσφατες κινήσεις και προσδοκίες της αγοράς.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση βάμβακος 2013-2014 είναι υψηλότερες για τα τελικά αποθέματα. Η εκτίμηση για την παραγωγή αυξήθηκε κατά 1 εκατ. δέματα, με βάση βελτιωμένα δεδομένα για τις σοδειές από την Ινδία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα, μετά τη μερική μείωση σε ΗΠΑ και Συρία.

Εξάλλου, το ισοζύγιο της Κίνας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο αυτό το μήνα, βασισμένο στις τωρινές ανακοινώσεις στην αγορά αποθεματικού, απελευθέρωσης, και στις πολιτικές ποσόστωσης εισαγωγής για το 2013-2014.

 

Λίγοι οι έμποροι, πολλά τα φασόν εκκοκκιστήρια

Τα πρώτα στοιχεία όσον αφορά τη φετινή σοδειά μιλούν για εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και μεγαλύτερη παραγωγή του αναμενομένου, από πέρυσι, λόγω υψηλών στρεμματικών αποδόσεων, παρά τη μείωση του αριθμού των καλλιεργημένων στρεμμάτων. Πολλά είναι τα εκκοκκιστήρια τα οποία έχουν τεθεί προς ενοικίαση ή προσφέρονται να εργαστούν φασόν για άλλες χρηματοοικονομικά ισχυρότερες επιχειρήσεις, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Μάλιστα, σύμφωνα με την ICAP, η συγκέντρωση του τομέα σε λιγότερες επιχειρήσεις επιταχύνεται με ταχύ ρυθμό.

«Η συγκομιδή είναι πολύ καλύτερη από αυτή που περιμέναμε τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αλλά οι αβεβαιότητες είναι περισσότερες από ποτέ τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών - Εξαγωγέων Βάμβακος, Απόστολος Δοντάς. Όπως υποστηρίζει «το τραπεζικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ολόκληρη την παραγωγή», ενώ εκτιμά ότι μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ η μεγάλη εξάρτηση του τομέα από την τουρκική αγορά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2013 09:25ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΗΛ.2441025058

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ 57 ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ 49 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΙΛΟ? ?? ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΕΧΕΙ 2 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ 1 ΛΕΠΤΟ Η ΔΑΓΚΑΝΑ. ΟΠΟΤΕ 57-3=54-49=5 ΔΗΛΑΔΗ 20 ΤΟΝΝΟΙ ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΙ 5 ΛΕΠΤΑ ΕΙΝΑΙ 1000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΙΤΗ ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ .... ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία