BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στο παιχνίδι της ποιότητας πατούν τα συμβόλαια καπνού

Μ ε πρόσχηµα την ποιοτική υποβάθµιση της φετινής παραγωγής καπνού και το παγκόσµιο πλέονεασµα σε ποικιλίες ανατολικού τύπου το τελευταίο διαστηµα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο παιχνίδι πίεσης των τιµών παραγωγού που ακυρώνει στην πράξη τις σχετικές συµβάσεις.

Στο παιχνίδι της ποιότητας πατούν τα συμβόλαια καπνού

2
0
«Βρίσκουν αφορµές για να µας πατάνε», λένε οι καπνοπαραγωγοί που βλέπουν ότι δύσκολα φέτος θα πιάσουν τις µέσες τιµές του 2013 που διαµορφώθηκαν πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό
Παρότι, η καπνοκαλλιέργεια εδώ και χρόνια είναι συµβολαιοποιηµένη και δεν περίµενε το πλαίσιο της ΚΥΑ της 18ης Φεβρουαρίου που υπέγραφε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Μάξιµος Χαρακόπουλος (ακολουθεί ολόκληρη στις επόµενες σελίδες), το πρόβληµα δεν είναι αν υπάρχουν ή όχι συµβόλαια στον καπνό, αλλά στο πώς εφαρµόζονται. Εξάλλου, το πλαίσιο προϋπήρχε µε ευρωπαϊκό κανονισµό από το 1978 που ορίζει τι πρέπει να αναγράφεται στα συµβόλαια του καπνού.

Η αγορά της καπνοκαλλιέργειας για την εσοδεία 2014 στα κάτω χέρια ξεκίνησε από τις 4 Αυγούστου και οι τιµές που διαµορφώνονται µέχρι στιγµής κυµαίνονται µεσοσταθµικά µέχρι και 60 λεπτά το κιλό χαµηλότερα από τις αντίστοιχες περυσινές.
Ήδη τα πρώτα χέρια σε Θράκη πληρώνονται από 1,60 έως 2,10 ευρώ το κιλό, όταν αντίστοιχα πέρυσι η τιµή ήταν στα 1,80 – 2,40 ευρώ το κιλό. Οι εταιρείες, όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισµού καπνοπαραγωγών Θράκης (αριθµεί 6.850  µέλη) Εσάτ Χουσεϊν «επικαλούµενες το παγκόσµιο πλεόνασµα σε καπνά ανατολικού τύπου, βρήκαν την ευκαιρία και µας πατάνε».

Από την άλλη πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Μισιριάν, Νίκος Τζούµας µε δηλώσεις του στην «Αgrenda» ξεκαθαρίζει ότι περυσινές µέσες τιµές δύσκολα θα πιαστούν αφού «η σοδειά έχει πρόβληµα ποιότητας φέτος και οι τιµές που θα πληρώσει η βιοµηχανία είναι παραπάνω από ό,τι αξίζει το προϊόν. Το κάνουµε διότι δεν θέλουµε να σταµατήσουµε τη δυναµική της καλλιέργειας που µε τόσο κόπο χτίσαµε τα τελευταία 3 χρόνια»
 
Στο στρατόπεδο των παραγωγών πάντως, ο πρόεδρος του Α.Σ. ΠΕΣΚΟ, Κονταριώτισσας - Αγ. Σπυρίδωνα Ηλίας Α. Ρίζος επµένει ότι «τους µεταποιητές δεν τους ενδιαφέρει η πορεία των Ελλήνων παραγωγών αφού έχουν ανοίξει τις αγορές τους σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια». «Προτίµησαν» υποστηρίζει, «να καταρρακώσουν την ποιότητα, ανοίγοντας φθηνότερες αγορές χωρίς να σεβαστούν ούτε τις συµφωνίες ούτε τον Έλληνα παραγωγό». «∆ιακυβεύουµε το µέλλον της παραγωγής µε τέτοιες ενέργειες», λέει χαρακτηριστικά

Χαµηλότερες τιµές από τις συµφωνηµένες καταγγέλλουν και οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία που προτιµούν να αφήσουν χέρσα τα χωράφια τους λόγω της… ασυµφωνίας στην τιµή που προέκυψε ανάµεσα στους ίδιους και την εταιρεία που πρόσφερε συµβολαιακές καλλιέργειες. Όπως αναφέρουν, αν και αρχικά οι τιµές τις οποίες πρόσφερε η βορειοελλαδίτικη εταιρεία για τις ποικιλίες Σ53, γνωστή ως ποικιλία Κατερίνης, και τα βιρτζίνια ήταν αρκετά ικανοποιητικές, όταν έφτασε η ώρα του ζυγίσµατος τα καπνά τους αγοράστηκαν σε πολύ χαµηλότερες τιµές. Το αποτέλεσµα είναι το όλο εγχείρηµα να θεωρείται πλέον ασύµφορο και µια καλλιέργεια την οποία πολλοί είδαν ως τη µεγάλη ευκαιρία της περιοχής να επανέλθει δυναµικά στον τοµέα της γεωργίας. Η εταιρεία που υπέγραψε συµβόλαια απευθείας µε τους αγρότες, χωρίς την ύπαρξη µεσάζοντα, έσπασε τα συµβόλαια µε όσους πούλησαν τον καπνό τους κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, θέτοντας τους έτσι εκτός της παραγωγικής διαδικασίας. Αλλά και αυτοί οι οποίοι κατάφεραν να ανανεώσουν τα συµβόλαιά τους, έχουν πλέον πλαφόν καλλιεργούµενων στρεµµάτων, το οποίο ορίστηκε στα 12 στρέµµατα

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από 461ο φύλλο της Agrenda: symvaseis_kapnoparagogon.pdf


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία