BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μίνι καμπάνια για τα ασυγκόμιστα τεύτλα ξεκινά από βδομάδα η ΕΒΖ

Το πράσινο φως για τη διενέργεια μιας νέας, μίνι, καμπάνιας από την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να συγκομιστούν και οι τελευταίες ποσότητες τεύτλων που παραμένουν στα χωράφια άναψε η ΕΒΖ ΑΕ, κάνοντας δεκτό το αίτημα των παραγωγών, οι οποίοι ασκούσαν σχετικές πιέσεις τις περασμένες ημέρες.

Τον Οκτώβρη επιστροφή εισφορών από την ΕΒΖ στους τευτλοπαραγωγούς

1
0
Η απόφαση έλαβε επίσημο χαρακτήρα, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου στο εργοστάσιο της ζαχαροβιομηχανίας στο Πλατύ Ημαθίας, ο προϊστάμενος της γεωπονικής υπηρεσίας με περίπου 20 μηχανάτορες από την Κεντρική Μακεδονία στους οποίους ανακοινώθηκε ότι ανάλογα με τον καιρό, κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα η μονάδα θα ξαναμπεί σε λειτουργία για να επεξεργαστεί τις εναπομείνασες ποσότητες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που εκπονήθηκε, από αύριο Τρίτη 25 Νοεμβρίου οι παραγωγοί θα μπορούν να παραδίδουν, σταδιακά, τα τεύτλα τους στο εργοστάσιο του Πλατέος, μέχρι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε όταν θα ανάψουν εκ νέου τα καμίνια στη μονάδα για να αρχίσει η επεξεργασία τους, να υπάρχει συνεχής τροφοδοσία με πρώτη ύλη και η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη ζαχαροβιομηχανία.

Με δεδομένο ότι τα ασυγκόμιστα τεύτλα, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 40.000 τόνους, από περίπου 5-6.000 στρέμματα σε Λάρισα, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία,  όπου λόγω των βροχοπτώσεων, το περασμένο διάστημα, ήταν αδύνατη η είσοδος μηχανημάτων μέσα στα χωράφια, εκτιμάται ότι θα πρέπει να παραληφθούν τουλάχιστον τα μισά, πριν το εργοστάσιο στο Πλατύ ξαναπάρει μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι πριν την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη 2-3 Δεκεμβρίου, είναι, μάλλον, δύσκολο να έχει ξεκινήσει η μίνι καμπάνια. Και όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι ο καιρός στις επόμενες ημέρες θα κρατήσει καλός, ώστε, ιδίως στην Κεντρική Μακεδονία που είναι και το οξύτερο πρόβλημα, να στεγνώσουν τα χωράφια και να επιτραπεί η εξαγωγή τεύτλων.

Η επιλογή της μίνι καμπάνιας –αφού η κανονική, όπως έγραψε το Agronews ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 20 Νοεμβρίου- είναι μια δαπανηρή λύση για την ΕΒΖ, ιδίως έναντι της (εναλλακτικής) παραπομπής των αγροτών στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, αλλά παρόλα αυτά υιοθετήθηκε, γιατί όπως επισημαίνεται, κρίθηκε σκόπιμο να στηριχθούν με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί, ως ανταμοιβή για τη στήριξη που παρέχουν και εκείνοι στην εταιρεία, καλλιεργώντας τεύτλα.

 

Λεωνίδας Λιάμης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία