BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Το σύστημα FiberMax ενισχύει την αλυσίδα αξίας βάμβακος

Η επιλογή FiberMax ενισχύει σταθερά την αλυσίδα αξίας του βαμβακιού, κάτι που επιβεβαιώθηκε στις «ημέρες αγρού» που οργάνωσε και φέτος ο τομεάς επιστήμης γεωργίας της Bayer με επισκέψεις σε πειραματικά κτήματα περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το σύστημα FiberMax ενισχύει την αλυσίδα αξίας βάμβακος

1
0
Με βάση το ίδιο πρόγραμμα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εκκοκκιστήρια και νηματουργία που είναι συμβεβλημένα στη δημιουργία νήματος CSF και υφάσματος CSF, αντίστοιχα, τα οποία  προέρχονται αποκλειστικά από πιστοποιημένη CSF ίνα βαμβακιού.

 

Η ανακοίνωση της Bayer αναφορικά με το συγκεκριμένο event έχει ως εξής:

Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer διοργάνωσε επισκέψεις σε πειράματα αγρού με ποικιλίες βαμβακιού FiberMax. Στις επισκέψεις συμμετείχαν  γεωπόνοι της εταιρείας, βελτιωτές βαμβακιού από την Αμερική και Ευρωπαίοι εκπρόσωποι της Bayer.

Οι ημέρες αγρού πραγματοποιήθηκαν από τις 13/09 έως τις 17/09 σε σημαντικές περιοχές παραγωγής βαμβακιού της χώρας και συγκεκριμένα σε πειράματα βαμβακιού που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, στην Αλιστράτη Σερρών, στα Γιαννιτσά και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην Πηνειάδα Τρικάλων, στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και στη Λειβαδιά.

Κατά τη διάρκεια των ημερών αγρού, οι  συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν από κοντά το νέο γενετικό υλικό της εταιρίας, μέσα από την παρουσίαση πειραμάτων τύπου Screening, Intermediate και Strip, να ανταλλάξουν σημαντικές τεχνικές πληροφορίες, εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις, καθώς επίσης και να εντοπίσουν τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων περιοχών καλλιέργειας βαμβακιού. Επιπρόσθετα για φέτος το πρόγραμμα περιελάμβανε και  επίσκεψη στα νέου τύπου πειράματα  Segregation, με τα οποία η τοπική οργάνωση έχει στόχο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εμπειρία της στην τοπική επιλογή  ποικιλιών βαμβακιού. 

Οι επισκέψεις ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές  για όλες τις πλευρές και συνέβαλαν στη δημιουργία  θετικών προσδοκιών για τις νέες ποικιλίες βαμβακιού της Bayer στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της προώθησης του προγράμματος «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές» (“Certified Sustainable FiberMax”), αλλά και στην γενικότερη προσπάθεια της Bayer  να εμβαθύνει περαιτέρω στην αλυσίδα αξίας του βαμβακιού, σημαντικοί εκπρόσωποι της Bayer από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποίησαν επίσκεψη στο νηματουργείο «Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ» στην Κομοτηνή και στην εταιρεία ειδών ένδυσης «Κομοτέξ Α.Ε.» στην Ξάνθη. Το 2016 η Bayer συνεργάστηκε  πιλοτικά με τις εταιρείες αυτές  για την δημιουργία νήματος CSF και υφάσματος CSF, αντίστοιχα, που προέρχονται αποκλειστικά από πιστοποιημένη CSF ίνα βαμβακιού. Οι πρώτες πιλοτικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι το νήμα και, αντίστοιχα, το ύφασμα που προέρχεται από ανώτερης ποιότητας ίνα βαμβακιού CSF επιδεικνύουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς, τα οποία είναι επιθυμητά από ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα του ελληνικού βαμβακιού.

Στόχος και όραμα του προγράμματος CSF παραμένει η μεγιστοποίηση οφέλους για τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό, μέσα από συνέργιες με την αλυσίδα μεταποίησης και την εφαρμογή παραγωγικής διαδικασίας που θα είναι βασισμένη σε  καινοτόμα και ευρέως αποδεκτά πρωτόκολλα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών,  έτσι όπως απαιτούν οι σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.    

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία