BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Το «χτυπημένο» από τυφώνες βαμβάκι σώζει η Κίνα

Οι εισαγωγές αμερικανικού βαμβακιού από την Κίνα βοηθούν σημαντικά την παραγωγή των ΗΠΑ ιδιαίτερα ύστερα από την επέλαση των τυφώνων Χάρβει και Ίρμα που σάρωσαν τη χώρα.

Ανοδικά ξανά το βαμβάκι στις διεθνείς αγορές

5
0

Στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει οι προσδοκίες για ρεκόρ απόδοσης στη φετινή συγκομιδή βαμβακιού εξαιτίας ζημιών που επέφεραν στην καλλιέργεια οι τυφώνες που σάρωσαν τη χώρα. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη συγκομιδής βαμβακιού έπεσε για το 2017 κατά 643.000 μπάλες, κυρίως στις δύο πιο παραγωγικές Πολιτείες (Τέξας και Τζόρτζια), όπως επισημαίνεται στην πολυαναμενόμενη γεωργική έκθεση Wasde που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η υποβάθμιση - η οποία ακολούθησε την επανεξέταση των καλλιεργειών υπό το φως του τυφώνα Χάρβει ο οποίος κατέστρεψε το νοτιοανατολικό Τέξας, και του τυφώνα Ίρμα ο οποίος έπληξε την ανατολική πλευρά - αντανακλούσε τις μειώσεις στις προσδοκίες τόσο για τη συγκομιδή όσο και για την απόδοση.

Η εκτίμηση για τις αποδόσεις βαμβακιού των ΗΠΑ υποβαθμίστηκε κατά 19 λίβρες το στρέμμα φτάνοντας τις 889 λίβρες το στρέμμα. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο και από το χαμηλότερο ρεκόρ των 892 κιλών το στρέμμα που είχε καταγραφεί το 2012.

Με την εκτίμηση των εξαγωγών βαμβακιού των ΗΠΑ για το 2017-2018 επίσης μειωμένη «εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής των ΗΠΑ και των ισχυρών εξαγωγών ανταγωνιστών», ο αντίκτυπος των παραπάνω αναθεωρήσεων ήταν να μειωθεί και η εκτίμηση για τα αποθέματα βαμβακιού της χώρας στο τέλος της σεζόν κατά 200.000 μπάλες, που σημαίνει πως το ποσό θα φτάσει τις 5,8 εκατ. μπάλες.

Έτσι, η εκτίμηση διαμορφώνεται λίγο πιο πάνω από το ποσό που ανέμεναν οι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Τα συμβόλαια βαμβακιού για το Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν κατά 0,8% χαμηλότερα, στα 68,18 σεντς ανά λίβρα στις τελευταίες προσφορές στη Νέα Υόρκη.

Το τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ενώ χαμήλωσε τις ελπίδες του για τις εξαγωγές βαμβακιού των ΗΠΑ αυτή τη σεζόν, αύξησε τις προσδοκίες για τις εξαγωγές της Αυστραλίας κατά 300.000 μπάλες χάρη σε πρώιμες συγκομιδές, με το φετινό ποσό του προϊόντος της εν λόγω χώρας θα φτάσει τα 4,1 εκατομμύρια.

Όσον αφορά την Ινδία, η οποία κατατάσσεται δεύτερη σε εξαγωγές μετά τις ΗΠΑ, σημειώθηκε αύξηση κατά 400.000 μπάλες, που οφείλεται στο δυνάμωμα της εγχώριας παραγωγής μαζί με ισχυρή ζήτηση από κοντινές χώρες. Έτσι, η τελική εκτίμηση βαμβακιού διαμορφώνεται στα 4,6 εκατομμύρια.

Οι προσδοκίες για τις εισαγωγές αυξήθηκαν κυρίως για το Βιετνάμ, κατά 300.000 μπάλες.

Το USDA διατήρησε την πρόβλεψή του για τις κινεζικές εισαγωγές, ιστορικά τις υψηλότερες παγκόσμια, με 5,1 εκατομμύρια παρά την αναγνώριση της αγοράς, ότι η χώρα ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς εισαγωγής, μετά από ένα δεύτερο επιτυχημένο έτος δημοπρασιών για να μειώσει τα αποθέματα του κράτους.

Ωστόσο, «παρά τις φήμες της αγοράς για πιθανή αύξηση της πρόσβασης στις εισαγωγές, δεν υπήρξαν επίσημες ενδείξεις για οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική εισαγωγών της Κίνας», όπως σημειώνει το USDA.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία